Beeldbewerking met PhotoPea: alternatief voor Photoshop – review

Redactie
0

Het beeldbewerking programma PhotoPea kan in de browser worden gebruikt, zonder registratie, zonder creditcard en zonder installatie en doet als alternatief  nauwelijks onder voor Photoshop.

De meeste beeldbewerkingsprogramma’s lijken wel wat op Photoshop, maar weinige gaan daarin zo ver als PhotoPea dat doet. De dienst maakt het veel makkelijker voor ervaren beeldredacteuren om aan de slag te gaan. De instapdrempel is lager dan bij Paint.Net en Gimp, waar je eerst nog moet wennen aan de nogal eigenzinnige bedieningsconcepten.


beeldbewerking photopea alternatief photoshop

De ontwikkelaar, Ivan Kutskir, woont in Praag en biedt zijn beeldbewerkingssoftware PhotoPea geheel gratis aan – gefinancierd door reclame. Voor 9 dollar per maand is er geen reclame en kun je 60 in plaats van 30 stappen ongedaan maken in het Geschiedenis-palet.

Webapplicatie

De webapplicatie, die volledig in het Nederlands beschikbaar is, draait in de browser en vereist geen plug-ins. Eenmaal gestart, werkt hij zelfs zonder internetverbinding. PhotoPea bewaart geen gegevens op servers en opent bestanden niet uit de cloud, maar van lokale media. Het opent standaardformaten zoals JPEG, PNG en TIFF.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Ondersteuning verschillende formaten

Daarnaast ondersteunt PhotoPea het PSD-formaat van Photoshop, het Afphoto-formaat van Affinity Photo en het XCF-formaat van Gimp. De ondersteuning van dergelijke formaten is een onderscheidend pluspunt ten opzichte van concurrerende diensten als Pixlr.

Opslaan als PSD

PhotoPea kan het PSD-formaat ook schrijven. Het programma start en werkt verder relatief snel op oudere machines. Dat maakt het ook ideaal voor tabletgebruikers. Bij het menu-item Meer kun je PhotoPea als app installeren.

Niet-destructieve werkprocessen

De web-app kan overweg met lagen, overvloeimodi en maskers, net als bij Photo­shop. Een set niet-destructieve aanpassingslagen omvat onder meer de net als in Photoshop naamgegeven dialogen Curves, Niveaus, Kleurtoon/verzadiging, Helderheid/contrast en Zwart-wit.

De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken gezien de geringe kleurdiepte waarmee de app rekent. Contrastveranderingen hebben ook invloed op de kleurverzadiging.

Het gereedschapspalet heeft veel te bieden, waaronder een penseelgereedschap dat dezelfde basisfuncties biedt als het Adobe-programma, een tekenpen voor vectormaskers, een kloonstempel en een goed werkend retoucheerpenseel. Het tekstgereedschap biedt een groot aantal lettertypen en eenvoudige opmaakopties.

Minder geschikt voor RAW bewerking

PhotoPea is minder geschikt voor Raw-fotografen. Het ondersteunt alleen de sRGB-kleurruimte met maximaal 8 bit kleurdiepte per kanaal. De dialoog voor het importeren van Raw is heel eenvoudig in vergelijking met Camera Raw.

Verschillen met Photoshop

Bij het zoomen kun je beter hele getallen ­gebruiken, zoals 50 of 200 procent, anders vertoont PhotoPea lelijke artefacten. Photo­shop bewaart bestanden op de achter­grond en herstelt de vorige bewerkingsstatus na een crash, maar PhotoPea biedt die voordelen niet.

In tegenstelling tot Photoshop bevat PhotoPea geen functies met kunstmatige intelligentie, zoals een intelligent selectie­gereedschap of het retoucheren van portretten met gezichtsherkenning. Het selectiegereedschap werkt soms wat traag, maar je kunt een selectie wel bij­werken, bijvoorbeeld door er een zachte rand aan te geven.

De app heeft zelfs complexere functies zoals vervorming met behulp van een raster en bewegings­onscherpte, maar komt daarbij niet echt in de buurt van de resultaten van Photoshop.

Conclusie PhotoPea beeldbewerking als alternatief voor Photoshop

PhotoPea is dan ook geen volwaar­dige vervanging voor desktop-beeldverwerking, omdat het geen hoge kleurdiepte en geen kleurbeheer biedt en dus geen kleurgetrouwe bewerking. Voor snelle lay-outs, het bijsnijden van afbeeldingen en soortgelijke eenvoudige taken die geen hoge kleurgetrouwheid vereisen, is PhotoPea echter een goede keuze.

Plus- en minpunten

+ gratis beeldbewerking
+ alleen browser nodig
– geen kleurbeheer

PhotoPea beeldbewerking als alternatief voor Photoshop

systeemeisen browser
exportformaten o.a. PNG, JPG, SVG, GIF,
PDF, WEBP

photopea.com    gratis / Premium: $9,- p/m, $40,- p/j


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van André Kramer en Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 10, 2021, p24)


lees meer reviews in c't 05/2024

Meer over

fotoSoftware

Deel dit artikel

Lees ook

Foto’s beheren in Windows – wat is het beste gratis programma?

Welk gratis programma is het meest geschikt voor je foto's beheren in Windows? We testen 6 gratis programma's uitgebreid op hun mogelijkheden.

Foto’s, video’s en andere bestanden langer bewaren

Je dierbare foto's bewaren op blu-ray-discs en dvd’s lijkt okee, maar over 20 tot 30 jaar zijn ze waarschijnlijk niet meer leesbaar. Een M-Disc moet j...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er