Asus ROG Strix XG43UQ – review

Elwin Hodžić
0

Dit luxe 43-inch scherm vervult in theorie alle wensen van console- en pc-gamers. Met 4K, HDR1000, een lokaal dimbaar backlight, beeldfrequentie van 144 Hz en moderne aansluitingen en features lijkt dit een droomscherm voor gamers maar bij de test waren de ervaringen heel wisselvallig. Benieuwd naar deze wisselvallige ervaringen? Lees dan deze Asus ROG Strix XG43UQ review om meer te weten te komen.

 

Backlight

Bij de test telden we zestien zones (2 verticaal, 8 horizontaal) waarvoor het backlight afzonderlijk kan worden uitgeschakeld, voor echt zwart en een hoog contrast. Bovendien kan het backlight tijdens beeld overgangen uitgeschakeld worden (ELMB) voor een scherper ogend beeld – zelfs in combinatie met variabele frequenties (VRR). FreeSync Premium Pro wordt officieel ondersteund, maar tijdens het testen werkte G-Sync ook.

De praktijk

In de praktijk zagen we echter grillen bij de overdrive en donkere aura’s rond felle punten in HDR-modus. Voor een frequentie van 144 Hz moeten de beeldpunten alle overgangen kunnen uitvoeren in gemiddeld 7 milliseconden, en bij HDR zelfs in 3. De hoogste overdrive (niveau 5) voldoet hooguit voor 110 Hz en bij de geteste firmware zie je bij 60 fps veel pixels die overschieten, met kleurfouten en fel oplichtende objectranden tot gevolg. Dat verdwijnt vanaf circa 80 Hz, maar dat is bij 4K zeker voor consoles lastig. Voor deze prijs mag je meer verwachten.


Ontvang gratis informatie en tips over monitors, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Conclusie

Wij hadden voor dit luxe 43-inch scherm hoge verwachtingen doordat het in theorie alle wensen van console- en pc-gamers vervult. Door de backlight- en overdrivebugs zijn wij toch van mening dat deze scherm niet de beste optie is. Voor de prijs van dit scherm mag je namelijk aanzienlijk meer verwachten dan dit. Mocht jij zelf geen problemen hebben met deze backlight- en overdrivebugs, dan is deze monitor wellicht wel wat voor jou. Ben je niet overtuigd? Misschien is anders de Huawei MateView GT wel het overwegen waard.

Asus ROG Strix XG43UQ – review – plus- en minpunten

+ beeldkwaliteit en kleuren
+ hoge beeldverversingsfrequenties
backlight- en overdrivebugs

Asus ROG Strix XG43UQ specificaties

FabrikantAsus, asus.com
display43” IPS, 144 Hz, 4K
aansluitingen 2 × HDMI 2.0b, 2 × HDMI 2.1, DisplayPort 1.4 (DSC), usb-hub (2-poorts), mini-usb (AuraSync),koptelefoon
afmetingen / gewicht97,6 × 63 × 30,1 cm / 15,3 kg
Shoplink en prijsAmazon,  circa 1500 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 04, 2022, pagina 26.)

Lees meer over monitors in c't 06/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er