De slechte reputatie op het gebied van monitor kalibratie en kleurbeheer van Linux is een reden voor fotografen en vormgevers om te twijfelen aan een overstap naar Linux. Alleen is die reputatie van dat besturingssysteem niet terecht. Als je op enkele dingen let, lukt het ook om in Linux de kleuren nauwkeurig weer te geven.
Kleurbeheer heeft als doel om foto’s en afbeeldingen op alle weergaveapparaten zo identiek mogelijk weer te geven. Kleurbeheer is met name onmisbaar bij monitors met een grote kleurruimte, omdat die zonder kleurbeheer de kleuren oververzadigd weergeven. De kleurruimte van dergelijke schermen is beduidend groter dan de standaard sRGB-kleurruimte.
Spectrometers
Voor het inrichten van het kleurbeheer worden enkele kleurvelden op de monitor weergegeven, die je met een meetapparaat controleert. Als alternatief voor de zeer precieze, maar ook dure spectrometers zijn er betaalbare colorimeters verkrijgbaar vanaf zo’n 80 euro. Met de verkregen gegevens wordt er een kleurprofiel opgesteld. Op basis daarvan kunnen programma’s die kleurbeheer ondersteunen, zoals Gimp, Krita en Scribus, de kleuren correct berekenen en weergeven.
Correcte instelling van monitors
De correcte instelling van monitors gebeurt in enkele stappen.
- De eerste stap is de daadwerkelijke kalibratie. Dure professionele schermen zoals die van Eizo bieden een hardwarekalibratie en slaan de kalibratiegegevens in de monitor zelf op.
- In andere gevallen stel je met behulp van een colorimeter en het on screen-menu van de monitor de helderheid en het witpunt in.
- Vervolgens genereer je kalibratiecurves met behulp van een programma en metingen met een colorimeter.
- Die sla je in tegenstelling tot bij hardwarekalibratie op in de look-up-table van de grafische driver die deze voor het corrigeren van de weergave gebruikt.
- Dan pas volgt de profilering, wat inhoudt dat de kleurruimte wordt gemeten en het monitorprofiel wordt gegenereerd.
Een aanwijzing vooraf: kleurbeheer is in het Wayland-protocol en de Wayland-compositors zoals de Gnome-shell nog volop in ontwikkeling. Voor een kleurechte weergave is het beter om Gnome in de X11-modus te gebruiken.
Meetapparatuur – colorimeter gebruiken
Een colorimeter is ook betaalbaar voor amateurs. Populaire modellen zoals de Spyder X van Datacolor en de i1 Display Pro van X-Rite kosten zo’n 150 tot 200 euro. Als je die apparaten met gratis software wilt gebruiken, kun je de basisvarianten kiezen of een model zonder software aanschaffen. De Eizo EX3 is identiek aan de Spyder 5 en kost 89 euro. Voordat je er een koopt, moet je er op letten dat het meetapparaat compatibel is met de achtergrondverlichting van je monitor.
Alternatief is profiel downloaden
Als je geen colorimeter wilt kopen, kun je er ook voor kiezen om op de website van de fabrikant een profiel te downloaden. Het ICM- of ICC-bestand zit ook in de Windows-drivers als je het zip- of exe-bestand uitpakt. Maar door kleine variaties tijdens de productie van schermen zijn de profielen altijd bij benadering en daarom soms niet helemaal betrouwbaar.