Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

Marco den Teuling
4

Inhoudsopgave

  3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De nieuwe A1 mini van Bambu Lab die wij in deze review behandelen is gunstig geprijsd én volgens de fabrikant ‘plug & play’. We bekijken de mogelijkheden en beperkingen van deze kleine 3D-printer.

  Bambu Lab A1 Mini review

  Efficiëntie zonder compromissen

  Bambu Lab heeft bekendheid verworven met snelle en gebruiksvriendelijke Core XY-printers tegen een relatief lage prijs (ongeveer 750 euro). Deze printers zijn snel omdat de printkop zich over de horizontale assen verplaatst en het printbed alleen bij elke laag een stukje omhoog hoeft te bewegen op de Z-as. De A1 mini daarentegen is een zogenaamde ‘bed slinger’, waarbij het printbed heen en weer beweegt over de Y-as, terwijl de printkop de rest van het werk doet. Hoewel dit op het gebied van technologie een stap terug lijkt, is de A1 mini dan ook ruim de helft goedkoper.

  Eenvoudige installatie voor moeiteloos printen

  Het gebruiksgemak begint met de installatie: de A1 mini wordt volledig geassembleerd geleverd. Je hoeft alleen de transportbeveiligingen te verwijderen en enkele losse items, zoals de houder voor de filamentrol, vast te schroeven. Koppel de printer aan je wifi en doorloop de stappen in de bijbehorende app (zoals het aanbrengen van bijgeleverde olie op de Y-as), en je kunt beginnen met printen. Het invoeren van je wifiwachtwoord op het kleine touchscreen aan de voorkant kan handig zijn met een stylus, maar verder is het niet moeilijker dan het in gebruik nemen van een gewone printer. Plaats een filamentrol aan de rechterkant van de printer op de houder en volg het proces via de opdracht Filament / Load op het bedieningspaneel of in de app.

  Bambu Handy app met installatie instructies

  Handige bediening en printen via Bambu Handy App

  De Bambu Handy app maakt het nog eenvoudiger, omdat je hiermee niet alleen de printer kunt bedienen (tabblad Devices), maar ook ontwerpen kunt zoeken en direct vanuit de app kunt laten printen. De communicatie verloopt via de cloud, zodat je bijvoorbeeld de voortgang op afstand kunt volgen, maar je kunt ook de LAN Only Mode activeren als je dat wilt. Hoewel de app weinig printopties biedt en niet alle ontwerpen een printprofiel voor de A1 mini hebben, is het printen zelf vriendelijk voor beginners. De A1 mini kalibreert automatisch het bed en andere instellingen, reinigt de nozzle, enzovoort, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

  Diverse printmogelijkheden met Bambu Lab's printplaten

  De meegeleverde magnetische printplaat met textuur (PEI-plaat) biedt voldoende hechting met de geteste filamenten. Je kunt de plaat eenvoudig van het bed halen en buigen om de print te verwijderen. Andere platen, zoals een gladde plaat (specifiek voor PLA), zijn verkrijgbaar bij Bambu Lab en andere aanbieders.

  Als je meer mogelijkheden wilt dan alleen printen via de app en je eigen ontwerpen wilt printen vanuit andere bronnen, kun je Bambu Studio (Windows/Mac) of andere slicer-software gebruiken op een pc in hetzelfde netwerk. Voor degenen die dat willen, is het ook mogelijk bestanden naar de printer te sturen via microSD-kaartjes. Een 32GB-kaartje met enkele ontwerpen is al geplaatst bij levering, aangezien de A1 mini geen ander flashgeheugen heeft om ontvangen printtaken op te slaan.

  Resultaten en prestaties

  De printresultaten van de A1 mini zijn goed; we hebben alleen wat stringing (dunne slierten filament) gezien bij lastige tests zoals een flinke overhang (60˚ of meer). Met verschillende merken en soorten filament hebben we echter prima prints gekregen, zolang we niet het hele oppervlak van het bed vulden. De snelheid is voor een bedslinger hoog. De populaire Ender 3 V2 heeft bijvoorbeeld een maximale printsnelheid en acceleratie van 250 mm/s en 2500 mm/s2, terwijl dit voor de A1 mini respectievelijk 500 mm/s en 10000 mm/s2 is.

  Ter indicatie: die versnelling is 2/3 van wat een Bugatti Veyron supercar haalt, maar die heeft natuurlijk een hogere topsnelheid. Bambu Lab claimt zelfs een ‘CoreXY snelheid’ van 14 minuten voor een Benchy, wat verwijst naar de bekende 3DBenchy-benchmark. Een originele 3DBenchy (niet het bestand van Bambu Labs) met een generiek PLA-profiel en standaardsnelheid duurde echter 41 minuten in onze test.

  Dat is nog steeds snel; de populaire Ender 3 doet er bijvoorbeeld standaard ongeveer een uur over. De kwaliteit werd nauwelijks minder met ‘Ludicrous’ snelheid (150% van standaard). Het opwarmen en alle automatische controles duurden net zo lang, waardoor de totale tijd voor de 3DBenchy niet veel korter was (36 minuten). Bij grote prints kan dit echter meer voordeel opleveren.

  Bambu Lab A1 mini Benchy ludicrous vs normal mode

  Ludricous mode (links) vs Normal mode (rechts)

  Geluidsniveau

  Het geluidsniveau tijdens het printen (normale modus) is laag, en in stille modus (op halve snelheid) kun je er zelfs naast werken. Gezien de vrijkomende stoffen bij 3D-printen wordt dit echter niet aanbevolen.

  Printvolume

  Het maximale printvolume van de A1 mini is niet erg groot, zoals de naam al aangeeft, en niet alle typen filament kunnen ermee worden geprint. Bambu Lab geeft zelf aan dat ABS niet wordt aanbevolen; hiervoor zijn hogere temperaturen en een printer met behuizing nodig. De ingebouwde camera is matig, en vanwege de techniek (bedslinger) zijn timelapses sowieso lastig te maken. Je kunt echter eenvoudig de nozzle vervangen, bijvoorbeeld de bijgeleverde 0,4 mm door een 0,2 mm voor gedetailleerdere prints. Het zonder gereedschap vervangen werkt dankzij de eigen nozzles, die echter redelijk geprijsd zijn. Je hoeft en kunt weinig zelf onderhouden of aanpassen aan het apparaat; het meeste gebeurt automatisch of met kant-en-klare componenten via Bambu Lab. Voor smarthome-fans zijn er dankzij het gebruikte MQTT-protocol voor lokale communicatie wel koppelingen beschikbaar met bijvoorbeeld Home Assistant.

  Eventueel kan de A1 mini zelfs printen in meerdere kleuren als je de combo aanschaft met het bijbehorende accessoire (AMS Lite). Dit vergroot echter aanzienlijk de benodigde opstelruimte, en bij multicolor-prints nemen de printtijd en de hoeveelheid verspild filament flink toe. Speciaal filament zoals het flexibele TPU kan niet worden geprint via de AMS Lite, maar moet via de filamentrolhouder op de A1 mini.

  Conclusie Bambu Lab A1 Mini review

  Met de eenvoudige installatie en de app is 3D-printen met de A1 mini daadwerkelijk plug & play, en de meeste prints komen er probleemloos en zelfs snel uit (voor een bedslinger). De A1 mini kan echter niet alle problemen wegnemen die inherent zijn aan FDM-printers, zoals het plotseling mislukken van prints omdat het printbed vuil is en moet worden schoongemaakt. 3D-printen blijft een hobby die tijd en aandacht vraagt, maar de A1 mini maakt het wel makkelijk en betaalbaar voor beginners. Er is inmiddels een groter model (A1), maar dat is duurder en biedt buiten het grotere bouwvolume (256 mm3 vs. 180 mm3) geen extra mogelijkheden. Voor beginners is de A1 mini een uitstekende introductie tot 3D-printen. Als je bijvoorbeeld behuizingen voor een Raspberry Pi wilt printen en liever je tijd besteedt aan Pi-projecten dan aan het knutselen aan je 3D-printer, dan is de A1 mini een goede keuze.

  Raspberry Pi behuizing printen vanuit de app

  Bambu Lab A1 Mini review: plus- en minpunten

  + Goede prijs-prestatieverhouding
  + Toegankelijk voor beginners
  Beperkte camera-opties

  Bambu Lab A1 Mini specificaties

  FabrikantBambu Lab EU
  Maximale bouwvolume

  180 × 180 × 180 mm

  Ondersteunde filamenten

  PLA, PETG, TPU, PVA (1,75 mm)

  Max. temp. bed / hot-end80 / 300 ˚C

  Afmetingen

  347 x 315 x 365 mm

  Gewicht

  8,2 kg

  Shoplink en prijsBambu Lab EU webshop, circa 275 euro  (combi met AMS Lite 437 euro)

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  4 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Glenn
  Lezer
  Glenn

  Kan je daar mee ringen maken in wax ?