Cowboy 3 slimme e-bike in een hip jasje

Marco den Teuling
0

De meeste e-bikes zijn niet slank of cool. Maar de Cowboy 3 e-bike combineert een hip design met een hoop slimme functies.

Cowboy 3 e-bike

De Cowboy 3 oogt niet als een e-bike, met zijn 360Wh-accu in de zadelbuis en de 250W-motor in de achternaaf. Het is een lichte ‘urban bike’ met smalle banden en een sportieve zithouding. Hij wordt kaal geleverd zonder bagagedrager, spatborden (90 euro) of standaard. De koplamp en (erg felle) achterlamp zijn in het frame verwerkt.

De e-bike drijf je niet aan met een ketting, maar via een carbonriem – die je niet hoeft te smeren en die daarmee weinig onderhoud vereist. De stille motor stemt de trapondersteuning via sensoren af op de trapkracht en -frequentie, wat zorgt voor soepel en sportief fietsen waarbij je altijd het gevoel behoudt de fiets zelf onder controle te hebben. Heuvelop voel je de ondersteuning pas echt.

Afstand

Het door de fabrikant opgegeven bereik van 70 km op een acculading haalden we in de praktijk net niet. In een stadsomgeving met veel starten en stoppen voor stoplichten haalden we 60 tot 65 kilometer, wat helemaal niet slecht is. De accu kun je eenvoudig loskoppelen om op te laden. Dat is handig, want dan hoef je niet de hele fiets naar binnen te slepen of een lang verlengsnoer uit het raam te hangen. Het opladen van de accu duurt circa 3,5 uur.

Cowboy 3 e-bike, accu

Het achterlicht is verwerkt in de accu, die je kunt verwijderen om hem in huis op te laden.

Slimmigheid

Met de app kun je de fiets op slot zetten en weer van het slot halen. Ook kun je daarmee de geïntegreerde lichten instellen (aan/uit/automatisch). Als je zomaar zonder ontgrendelen op de fiets stapt en wegfietst, luidt hij een alarm waarbij beide lampen wild gaan knipperen. De fiets zendt ook automatisch een push-alarmbericht naar de eigenaar met de actuele locatie. Daarbij gebruikt de fiets een ingebouwde gps-sensor en mobiele zendmodem. Die moeten ook bij verwijderde accu circa 2 maanden blijven werken dankzij een interne noodaccu.

Cowboy 3 app

De Cowboy 3 zet je op slot via de app. Deze biedt ook een routeplanner, informatie over je snelheid en afstand, en je kunt controleren waar je fiets op dit moment staat. (Bron: Cowboy)

Voor 8 euro per maand krijg je een verzekering en diefstalalarm van de fabrikant, wat zonder meer een redelijk prijs is voor een fiets van meer dan 2000 euro. De modem en gps werken ook als de accu is losgekoppeld, via een tweede kleine accu die in het frame van de fiets is verwerkt. Volgens de fabrikant moet deze accu het twee maanden volhouden zonder de hoofdaccu.

GPS bij een ongeluk

Via valsensoren merkt de fiets als hij tijdens het fietsen omvalt. De gebruiker heeft dan een minuut de tijd om via de app te bevestigen dat hij niet gewond is. Indien je dat niet doet, wordt automatisch een bericht gestuurd naar het nummer van een noodcontact dat je in de app invoert.

De Cowboy 3 doet denken aan de Van Moof S3, en hoewel die iets krachtiger meetrapt dan de Cowboy, voelt hij toch vlot aan. De Cowboy is vooral geschikt voor fietsers die vlot en sportief door het verkeer willen rijden, en de fiets geeft je het idee dat je zelf supersnel fietst.

Cowboy 3 e-bike
FabrikantCowboy
Uitrustinguitneembare accu, riemaandrijving, hydraulische schijfremmen, alarminstallatie met tracking en notificaties, 250W-motor
Gewicht16,9 kg incl. accu
Prijs€ 2290

 

(Deze tekst is eerder verschenen in c’t 3/2021, p.26 met medewerking van Robin Brand, Stefan Porteck en Marco den Teuling)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

Meer reviews lees je in c't 06/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er