WD Black SN770 review: nog sneller dankzij PCIe 4.0

Alieke van Sommeren
0

Western Digital gebruikt nu PCIe 4.0 voor zijn WD_Black. Daarmee heeft WD de ssd iets sneller gemaakt, wat onze metingen ook bevestigen.

We hadden de 1TB-­versie in huis gekregen, die volgens WD ook de snelste in de serie is. De 2TB-variant, die over het dubbele aantal chips beschikt, is volgens de fabrikant een tikje trager – meestal is juist het omgekeerde het geval.

WD Black SN770 review: lees- en schrijfsnelheden

Dankzij de nieuwe PCIe-interface haalt de ­ WD_Black SN770 bijna 5,2 GB/s bij sequentiële dataoverdrachten en schrijft hij met 4,9 GB/s bijna net zo snel.

Bij willekeurige adressen zitten er duidelijk meer dan 500.000 IOPS in. Wanneer de SLC-cache vol is, daalt de schrijfsnelheid sterk.

WD Black SN770 review

WD Black SN770 review: PCmark 10 benchmark

Bij de PCmark 10-applicatiebenchmark haalde de ssd 3345 punten bij de test waarbij de geschiktheid als systeemschijf wordt gecontroleerd. Daarmee haalde hij enkele punten meer dan de vorige leider, de ­Crucial P5 Plus. De 980 Pro van Samsung haalde 2700 punten in die test.


Meer ssd-nieuws lezen plus reviews met benchmarks? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

WD Black SN770: uithoudingsvermogen

Western Digital specificeert een MTTF van 1,75 miljoen uur en een toegestane schrijfbelasting van 600 TB tijdens de garantieperiode van vijf jaar .

Dit zijn beide gebruikelijke waarden voor de huidige generatie TLC-ssd’s.

WD Black SN770 review: hardware en conclusie

Op de controller en de flashchips prijkt het SanDisk-logo, maar we hebben geen informatie gevonden over de typeaanduidingen. Er zit geen DRAM-cache op het board.

De ssd is lekker vlot zoals de meetresultaten aangeven, dankzij PCIe 4.0 is hij nog een schepje sneller dan z’n PCIe 3.0-voorgangers.

WD Black SN770 – plus- en minpunten

+ PCIe 4.0
+ snel
2TB-model iets trager

WD Black SN770 specificaties

FabrikantWD, westerndigital.com/nl
modelWDS100T3X0E
InterfacePCI Express 4.0 x4
Shoplink en prijsWD Black SN770, circa 125euro

 

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

10 PCIe-ssd’s getest

Als je van plan bent om een nieuwe pc in elkaar te zetten, wil je daar een snelle PCIe-ssd in stoppen. We hebben tien modellen onder de loep genomen.

Goedkope en dure PCIe ssd getest – prestaties vergeleken

De ssd opslag werkt volgens de PCIe 3 en 4 standaard, we hebben vier goedkope ssd’s getest en vergeleken met drie uit het hogere prijssegment.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er