Krijg je bij een hogere prijs voor een 1 TB NVMe-ssd ook betere prestaties en meer snelheid? Het ene model ssd kan twee keer zo duur zijn als een ander model. We testen drie modellen 1 TB ssd met PCIe 3.0 of PCIe 4.0 en bekijken de testresultaten en verschillen.
In een eerdere sdd-test in c’t 11/2020 waren verschillen tussen PCIe 3.0 en PCIe 4.0 ssd’s klein. We kijken of dat bij deze drie 1 TB ssd’s ook zo is.
Dit zijn de drie modellen 1 TB ssd:
- PNY XLR8 CS3140 met PCIe 4.0
- Seagate FireCuda 530 SSD met PCIe 4.0
- Transcend PCIe SSD 112S met PCIe 3.0
De twee PCIe 4.0-ssd’s behoren tot de huidige topklasse, de Transcend-ssd is een van de goedkopere vertegenwoordigers met een oudere controller en is nominaal trager.
De prijsverschillen zijn enorm:
- de 1 TB Transcend-ssd kost zo’n 135 euro, terwijl je
- voor de PNY-ssd met dezelfde capaciteit zo’n 90 euro meer moet uitgeven.
- De ssd van Seagate is nog duurder: de 1TB-versie kost 240 euro.
Ontvang meer testresultaten en reviews!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Geheugen en controller op de ssd verschillen
- Zowel Seagate als PNY gebruiken de Phison E18-controller voor hun ssd’s.
- De Silicon Motion SM2263XT op de Transcend-ssd is daarentegen al een paar jaar oud en werd in 2017 geïntroduceerd als controller voor mainstream-ssd’s zonder DRAM-cache.
- De DRAM-capaciteit in de E18-ssd’s is de gebruikelijke 1 GB DRAM per TB opslagruimte.
Flashgeheugen van ssd
Beide fabrikanten gebruiken Micron-flashgeheugen met 176 lagen TLC NAND in hun ssd’s – dat leidt tot sequentiële overdrachtssnelheden tot 7,5 GB/s en meer dan een miljoen IOPS.
We konden niet achterhalen welke flashgeheugenfabrikant er schuil gaat onder het Transcend-logo op de PCIe SSD 112S. Dat geheugen lijkt echter niet uit de eredivisie te komen, aangezien de controller in feite iets sneller zou kunnen zijn.
De SM2263XT haalt volgens de specificaties een maximum van 2,4 GB/s bij het lezen, maar hij haalt slechts 1,7 GB/s. Bij sequentieel schrijven haalt de ssd daarentegen de door de fabrikant van de controller beloofde waarden van 1,5 GB/s.
Koellichamen zijn optioneel, zijn ze ook nodig?
Ssd’s met PCIe 3.0 hebben in onze ervaring geen koellichaam nodig, bij de 4.0-ssd’s hangt het er vanaf wat ze moeten doen. Bij veelvuldige langere kopieeracties, videobewerking of het draaien van een database kan een koellichaam ervoor zorgen dat de controller geen gas hoeft terug te nemen.
Veel moederbordfabrikanten rusten hun PCIe 4.0-borden al uit met een warmte-afvoerende koelplaat voor de M.2-ssd’s. Een apart aangeschafte M.2-ssd heeft in dat geval geen eigen koellichaam nodig. Daarom verkopen ssd-fabrikanten veel producten in twee versies: met en zonder koellichaam.
Aluminium koelblok op Seagate
Seagate is nogal overtuigd van het aluminium blok van zijn FireCuda 530. Dat koellichaam is afkomstig van de Sloveense fabrikant EKWB en heeft een fijn gestructureerd microporeus oppervlak dat de warmteoverdracht verbetert en de ssd-temperatuur laag houdt.
De sticker op de ssd waarschuwt niettemin voor een heet oppervlak. Omdat de onderkant van de ssd ook met een metalen plaat wordt gekoeld, past hij niet in sommige usb-behuizingen.
Benchmarks: tests op de NVMe 1 TB ssd
Voor de test gebruikten we ons AMD-systeem met een Ryzen 7 5800X, dat zich alleen echt hoefde in te spannen bij de IOPS-metingen.
Ook bij deze test hebben we gemeten met Iometer en PCMark 10, en met onze eigen tools H2benchw en H2testw.
We kunnen het resultaat van de eerdere test daarmee bevestigen: bij de synthetische benchmarks zijn er werelden van verschil tussen de 3.0- en 4.0-ssd’s, maar bij de praktische benchmarks zie je die verschillen nauwelijks meer terug.
PCIe ssd – benchmarks
Voor een betere vergelijking hebben we de resultaten van onze eerdere test bij de benchmarktabel opgenomen.
Conclusie tests 1 TB ssd NVMe
Tijdens het dagelijkse typen zul je nauwelijks merken wat voor ssd er in je pc zit – de Transcend PCIe SSD 112S is daar snel genoeg voor. Alleen als je vaak grote hoeveelheden bestanden verplaatst, is het de moeite waard te investeren in een snellere ssd.
In die categorie zijn de PNY XLR8 CS3140 en de Seagate FireCuda 5300 zeer vergelijkbaar en ook de benchmarkresultaten verschillen onderling nauwelijks. Als je de gratis datarescue-dienst wel interessant vindt, ga dan voor de FireCuda 5300. De XLR8 CS3140 is ietsjes goedkoper.