Refurbished of tweedehands smartphone: goedkoop of duurkoop

Blog
0

Nieuwe top-smartphones zoals de Galaxy S10 en iPhone X worden steeds duurder. Ga je op zoek naar een goedkoper alternatief, dan kom je ook uit bij tweedehands en refurbished. Zeker iPhones blijven door de lange software-ondersteuning nog lange tijd prima bruikbaar. De overeenkomst tussen een refurbished en tweedhands iPhone is duidelijk. Het prijskaartje is een stuk aantrekkelijker dan bij een nieuwe. Bij refurbished betaal je doorgaans wel meer, maar daar koop je ook een stukje zekerheid mee.  Hieronder vind je enkele verschillen tussen tweedehands en refurbished om je te helpen bij de keuze.

1. Zo goed als nieuw
Refurbished betekent zoiets als ‘gerenoveerd’, en dat geeft ook meteen een van de grootste verschillen aan met tweedehands iPhones. Een refurbished toestel is voor de verkoop zorgvuldig gereinigd en gecontroleerd. Als het nodig is worden er onderdelen gerepareerd of vervangen: een scherm zonder krasjes, een batterij met volledige capaciteit – net wat er nodig is. Ook de software wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Bij een tweedehands iPhone zal de verkoper die kosten en moeite er meestal niet in steken.

refurbished iphone controle

In de infographic hierboven (afkomstig van refurbished iPhone verkoper FixjeiPhone) zie je op welke punten een toestel allemaal wordt gecontroleerd. Dat levert een iPhone op die technisch gezien niet onder doet voor een nieuw toestel.

2. Eerlijkheid over staat van toestel
Als je een tweedehands iPhone koopt, wil je natuurlijk vooraf weten of die goed werkt en niet beschadigd is. Vooral als je online koopt via Marktplaats of een andere tweedehands-site, is dat lastig. De omschrijving en foto(‘s) zijn vaak erg positief, soms worden productfoto’s van internet gebruikt in plaats van zelf gemaakte foto’s. Een goede refurbished dealer geeft duidelijk aan wat er voor gebruikssporen zijn, bijvoorbeeld met een sterwaardering. Hoe meer sterren, hoe beter de staat – maar hoe hoger doorgaans de prijs. Je komt in elk geval niet voor vervelende verrassingen te staan.

3. Betrouwbaarheid en garantie
Bij een tweedehands toestel moet je de verkoper maar vertrouwen. Bij een webshop kun je letten op bijvoorbeeld het Webshop Keurmerk of Thuiswinkel Waarborg. Het is vaak ook makkelijker om reviews en ervaringen van andere kopers te vinden. Er wordt overigens ook al een tijd gewerkt aan een speciaal keurmerk voor refurbished. Bij een refurbished aanbieder krijg je sowieso garantie, die bij een tweedehands toestel ontbreekt. Als er toch iets mankeert aan je telefoon, heb je binnen een vastgestelde termijn recht op gratis herstel of vervanging door een deugdelijk product. Bij een tweedehands toestel heb je geen garantie en kan goedkoop duurkoop worden.

4. Afkoelingsperiode
Bestel je een product online, zoals een refurbished iPhone, dan is dat een koop op afstand en geldt er een ‘afkoelingsperiode’. Dit is tegenwoordig geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Als klant heb je veertien dagen bedenktijd om de aankoop te ontbinden, zonder dat je daarbij een reden hoeft op te geven. Stuur je het product weer terug, dan is de verkoper verplicht om het aankoopbedrag en eventueel ook de verzendkosten terug te betalen. Je loopt wat dat betreft geen risico als je toch niet tevreden bent.

Bij refurbished krijg je dus vooral meer zekerheid dan bij een tweedehands toestel. Of je dat het eventuele prijsverschil waard vindt moet je zelf bepalen.

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Lees ook

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

Innovatie in vele vormen: ASUS, ‘In search of Incredible’

ASUS is een fabrikant die vaak nieuwe dingen probeert, geheel volgens de slogan 'In search of Incredible'. Bekijk dit overzicht maar eens.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er