Lichte zakelijke laptop met het gewicht van een tablet

c't-partner
0

Bij een zakelijke laptop die veel mee op pad moet speelt het gewicht een heel belangrijke rol. De ExpertBook B9400 is zelfs lichter dan de combinatie van tablet en toetsenbord die soms als alternatief dient. Maar dan wel met een 11e generatie Intel-processor en bijbehorende prestaties.

Als je voor klantbezoeken, zakelijke trips en dergelijke een mobiele werkplek mee wilt nemen, wil je zo min mogelijk gewicht meeslepen. Een tablet met toetsenbord lijkt een goede optie: een 11-inch iPad Pro met Magic Keyboard weegt 1,07 kg (een 12,9-inch zelfs 1,35 kg) een Surface Pro 7 (12,3-inch scherm) met keyboard cover komt op 1,09 kg.

Maar een tablet-toetsenbord staat vaak niet stabiel op schoot of typt niet zo fijn als een echt laptoptoetsenbord. En het koppelen (en opladen) van tablet en toetsenbord is meer gedoe dan alleen een laptop.

geen tablet maar lichte zakelijke laptop

Bovendie is qua gewicht een tablet ook niet per se de beste optie: de nieuwe ExpertBook B9 zakelijke laptop van Asus weegt namelijk minder dan zo’n tablet en los toetsenbord-accessoire samen!

Lichte zakelijke laptop

De ExpertBook B9 (B9400) noemt Asus zelf ’s werelds lichtste 14″ zakelijke laptop, hij weegt slechts 0,88 kg. Dat is nog een stuk minder dan de 0,99 kg van de oudere B9 die we eerder testten. Het lage gewicht is mede te danken aan de magnesium-lithium legering waarvan de behuizing is gemaakt.

Je krijgt dus een groter scherm en een keurig laptoptoetsenbord, terwijl het gewicht (flink) lager is dan wanneer je een losse Apple- of Microsoft-tablet en bijbehorend toetsenbord meesleept.

Goede prestaties

Ondanks het lage gewicht is er niet bespaard op de prestaties: de 11e generatie Intel Core i7-1165G7 (‘Tiger Lake’) is gecombineerd met 16 GB RAM, een 1TB-ssd en extra’s zoals een nabijheidssensor, een webcam met infrarood voor inloggen met Windows Hello en Asus’ NumberPad. Dankzij die laatste optie kun je het touchpad ook als numeriek toetsenblok gebruiken om bijvoorbeeld in Excel sneller gegevens in te voeren.

ExpertBook B9 met Intel Core i7-1165G7

De ExpertBook B9 met een 11e generatie Intel Core i7 aan boord is compact, dun en lichter dan een tablet plus toetsenbord.

Qua poorten is de ExpertBook B9 ook (veel) beter uitgerust dan een tablet: 1 × USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-C , 1 × HDMI 2.0b en een 3,5mm-audiopoort.  De Type-C aansluitingen zijn Thunderbolt 4 en ondersteunen zowel het aansluiten van een extra scherm als opladen van de laptop (power delivery). Dankzij snellaad-technologie kun je de laptop in 39 minuten tot 60% opladen.

Laptop of tablet met toetsenbord?

Zoals je hierboven kunt lezen, hoef je voor het gewicht dus niet per se voor een tablet en toetsenbord te kiezen. Met een bijzonder lichte zakelijke laptop zoals de ExpertBook B9 kun je beschikken over een volwaardig Windows-systeem met een 14-inch scherm en fatsoenlijk toetsenbord, terwijl je toch minder gewicht mee sjouwt dan bij een losse tablet en toetsenbord.

Aan de superlichte ExpertBook B9 hangt een zwaar prijskaartje (circa 2200 euro), maar dat geldt ook voor een high-end tablet met toetsenbord. Voor de zakelijke gebruiker die zo min mogelijk mee wil sjouwen en geen compromissen wil, is het een mooie oplossing.

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

De voordelen van AMD Instinct in GIGABYTE-servers

High Performance Computing (HPC) en AI stellen steeds hogere eisen aan servers. GIGABYTE gebruikt AMD's Instinct MI300 Series-platform in de G383-R80 ...

Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

0 Praat mee