Je Fritzbox als NAS

c't-partner
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  AVM Fritzbox NAS

  De meeste Fritzbox-routers zijn voorzien van een of twee usb-poorten. Als je je ooit hebt afgevraagd waar deze voor zijn, dan ligt er een leuk project voor je in het verschiet: want met een usb-opslag tover je de Fritzbox om tot een NAS.

  Een NAS-apparaat (Network Attached Storage) is een opslagmedium dat je via het netwerk kunt bereiken. Dat kan een eenvoudige geheugenstick zijn, maar ook een externe harde schijf met een flinke capaciteit van enkele terabytes. Hierop kun je dan bestanden opslaan, die iedereen die je toegang geeft tot het netwerk kan bereiken. De bestanden kunnen documenten zijn of back-upbestanden, maar ook foto’s, video’s of muziek. Met een smart-tv met netwerkverbinding kun je dan vanaf de NAS video’s streamen voor een leuke filmavond of foto’s bekijken als een diashow. Bovendien kun je je digitale muziekverzameling streamen naar netwerkapparaten in je hele huis.

  Opslagmedium

  De stick of harde schijf die je aansluit moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De Fritzbox levert maximaal 900 mA aan usb-apparaten. Dat zal prima zijn voor de meeste geheugensticks en veel externe 2,5”-harde schijven. Indien je een grotere 3,5”-harde schijf wilt aansluiten, is de kans groot dat je daar een externe voeding voor nodig hebt. In de praktijk zullen deze behuizingen met een eigen voeding geleverd worden.

  Het usb-opslagmedium dat je gebruikt moet geformatteerd zijn met het bestandssysteem NTFS, FAT/FAT32 of ext2/ext3/ext4, wat je via de computer kunt doen. Als je een harde schijf met een capaciteit van meer dan 4 terabyte hebt, moet je deze in partities delen van maximaal 4 terabyte.

  Indien op de Fritzbox USB Remote Connection aanstaat, is het niet mogelijk voor meerdere gebruikers om tegelijk toegang te krijgen tot bestanden op de usb-schijf. Dit moet je eerst uitschakelen. Daarvoor klik je in de Fritzbox-gebruikersinterface op “Thuisnetwerk”, “USB-apparaten” en ga je naar het tabblad “USB Remote Connection”. Als het tabblad niet wordt weergegeven, moet je eerst de geavanceerde weergave inschakelen. Dit doe je door rechtsboven in de hoek op de drie puntjes te klikken en het ‘Geavanceerd aanzicht’ in te schakelen. Schakel vervolgens de optie “USB-opslagmedia” uit en klik op “Toepassen” om de instellingen op te slaan.

  Fritzbox gebruikers configureren

  Voor toegang tot de inhoud van de NAS-opslag heb je een gebruikersaccount met een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Daarvoor moet je een Fritzbox-gebruiker aanmaken. Klik in de gebruikersinterface op “Systeem” en op “FRITZ!Box gebruiker”. Klik op de knop “Bewerken” naast de gebruiker die toegang moet krijgen tot de NAS. Als je nog geen gebruiker hebt geconfigureerd, klik je op “Gebruiker toevoegen” en voer je een naam en wachtwoord in voor de gebruiker. Schakel de optie “Toegang tot NAS-inhoud” in en klik op de knop “Directory toevoegen”.

  Je kunt instellen dat iedere gebruiker een persoonlijk wachtwoord moet gebruiken om toegang te krijgen tot de Fritzbox, of dat alle gebruikers een gemeenschappelijk wachtwoord kunnen gebruiken. Dat doe je in het tabblad “Aanmelding bij het thuisnetwerk” met de opties “Aanmelding met FRITZ!Box gebruikersnaam en wachtwoord” of met “Aanmelding met het FRITZ!Box wachtwoord”. Bij die laatste optie moet je een algemeen wachtwoord invoeren voor toegang tot de Fritzbox gebruikersinterface.

  Als de gebruiker alle bestanden mag benaderen die op de Fritzbox zijn aangesloten, schakel je de optie “Gebruikers met deze rechten kunnen alle instellingen van de FRITZ!Box zien en bewerken” in. Als je de gebruiker echter alleen toegang wil verlenen tot een bepaald deel of map, schakel je de optie “Directory selecteren” in. Houd er rekening mee dat als je een gebruiker toegang verleent tot alle mappen, deze ook gelijk toegang heeft tot alle faxberichten, berichten op het antwoordapparaat en alle online opslag die je hebt geconfigureerd. Stel in de sectie “Directory” in of de gebruiker mag lezen en/of schrijven. Klik ten slotte op “toepassen” om de instellingen op te slaan.

  Fritzbox NAS configureren

  Nu moet je nog de NAS activeren. Ga naar “Thuisnetwerk” en klik op “Opslagmedia (NAS)”. Schakel de optie “Opslagmedium (NAS) actief” in, selecteer in de sectie “Thuisnetwerkvrijgave” de optie “Toegang via een netwerkstation (SMB) actief” en klik op “Toepassen”. Het Server Message Block-Protocol (SMB) is een protocol waarmee bestanden tussen meerdere computers kunnen worden uitgewisseld.

  Binnen het thuisnetwerk krijg je eenvoudig met een webbrowser via http://fritz.nas toegang tot een usb-opslagmedium op de Fritzbox. Indien je via de Windows Verkenner, macOS-Finder of een ander programma de bestanden wilt benaderen, moet je de usb-opslag configureren als netwerkstation, omdat deze applicaties het Server Message Block-Protokoll (SMB) gebruiken om over het netwerk bestanden te benaderen. Hoe dat voor de verschillende besturingssystemen doet, komt uitgebreid aan bod op de website van AVM.

  Fritzbox van verre

  MyFRITZ!App voor iOS

  Met een Android of iOS smartphone of tablet kun je via de MyFritz-app van buitenaf via een beveiligde verbinding de usb-opslagmedia van je NAS-benaderen. Met de app kun je overigens ook controleren of je gebeld bent, je smarthome-apparatuur bedienen en het stroomverbruik van de daarop aangesloten apparaten aflezen. Het voordeel van de app is dat je ook je bestanden kunt bereiken indien je internetprovider je met enige regelmaat een nieuw IP-adres geeft.

  Maak daarvoor in de webpagina van de Fritzbox de menu-optie “Internet / MyFritz-account” een gratis account aan en voorzie dit met een wachtwoord. Vervolgens ontvang je een e-mail en moet je je Fritzbox met een klik registreren. Klik daarna op de knop “Fritzbox gebruiker inrichten” en op “Nieuwe gebruiker”. Noteer je MyFritz-adres en de internettoegang.

  Als je geen MyFritz-app wilt gebruiken, klik dan onder “Systeem / FRITZ!Box gebruiker” op het potlood-pictogram naast een bestaande gebruiker. Activeer de optie “Toegang ook uit het internet toestaan” en “Toegang tot NAS-inhoud”. Activeer bovendien de optie “Internet / Toegang verlenen / Internettoegang” en “Permanent actief (aangeraden voor flat-tarief gebruikers)” – mits het wordt getoond, anders is het al actief. Daarmee houdt de Fritzbox zo lang mogelijk een bepaald openbaar IP-adres vast.

  Noteer het IP-adres dat bij “Internetadres van uw Fritzbox” staat. Je kunt dit herkennen omdat het met “https://” begint. Dat duidt erop dat de gegevens via een beveiligde verbinding lopen.

  Om de webinterface van de Fritzbox van buitenaf te bereiken, hoef je dan alleen maar de opgeschreven IP-adres in de zoekbalk van de browser in te voeren. Vul het wachtwoord van de Fritzbox in. Als je de NAS vanuit het internet wilt gebruiken, voeg dan in de browser achter het IP-adres nog “/nas” toe of klik in de webinterface op rechtsboven op FritzNAS.

  Fritzbox via FTP

  AVM Fritzbox NAS

  Als je in plaats van een browser de NAS liever met een ftp-programma benadert, kun je onderweg ook via FTP of FTPS de usb-opslag benaderen. Daarvoor moet je de optie “Internet / Toegang verlenen / Internettoegang tot uw opslagmedia via FTP/FTPS geactiveerd” nog aanvinken. Voer in het invoerveld “TCP-poort voor FTP/FTPS” de gewenste poort in. Als de toegang vanaf internet altijd versleuteld moet zijn, schakel je de optie “Alleen veilige FTP-verbindingen toelaten (FTPS)” in en klik op “Toepassen” om de instellingen op te slaan.

  Vervolgens kun je via een FTP-client zoals Cyberduck, FileZilla of WinSCP de Fritzbox-NAS benaderen en de gedeelde map bekijken. Open daarvoor in de FTP-client het adres zoals in het volgende voorbeeld:

  ftp://pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net:47891

  Als de Fritzbox niet de standaard FTP-poort 21 gebruikt, voeg je aan de domeinnaam de juiste poort toe. Als je naar een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, voer je de naam en het wachtwoord in van een Fritzbox-gebruiker die je gemachtigd hebt.

  Fritzbox voor vrienden

  Als je andere personen alleen toegang wilt verlenen tot bepaalde bestanden of mappen, kun je deze heel eenvoudig via een link delen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld vrienden en familie toegang verlenen tot de foto’s en video’s van je laatste vakantie zonder dat zij deze bestanden op de usb-opslag kunnen veranderen of verwijderen.

  Open daarvoor in de browser “https://fritz.nas” en ga naar de gewenste map. Klik bovenin op “Selecteren”, vink het selectievakje aan en klik op de interface “Delen”. Je krijgt dan een link die je via e-mail naar de persoon wilt sturen waarmee je het bestand wilt delen. Die kan dan op de link klikken om zo via zijn browser de map te openen.

  Houd er overigens rekening mee dat het openbare IP-adres van je Fritzbox wordt gewijzigd. De gedeelde mappen zijn dan niet meer geldig totdat je het nieuwe IP-adres gebruikt.

  Meer over

  NASNetwerken

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

  AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

  HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

  HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er