Welke ZenBook laptop geeft je het meeste Zen?

c't-partner
0

We bekijken de verschillende modellen in de ZenBook laptop serie van Asus. Die serie combineert krachtige hardware met een dun en licht ontwerp: laptops voor een Zen gevoel onderweg en achter je bureau.

Ook binnen de ZenBook laptop serie is er keuze uit verschillende modellen, uitvoeringen en prijsklassen. We lichten hieronder een aantal van de meeste interessante modellen uit en geven aan wat daar de sterke punten van zijn.

ZenBook (geen Flip of Duo)

De ‘standaard’ ZenBook laptop is geen hybride zoals de ZenBook Flip of voorzien van twee schermen zoals de ZenBook Duo. De nieuwste modellen zijn wel voorzien van de 11e generatie Intel Core i processors voor een nog betere combinatie van prestaties en accuduur. Daarmee ondersteunen ze ook Thunderbolt 4 USB-C, voor een snelle verbinding met een externe monitor en gelijktijdig opladen. Ook een draagbare ssd of andere randapparatuur kan profiteren van deze snelle aansluitingen.

Als je een zo compact mogelijk model wilt, kies je de ZenBook UX 325. Die heeft een 13-inch full-hd scherm en is slechts 30,42 x 20,3 x 1,39 cm groot. Met een gewicht van 1,07 kg en een accuduur tot 18 uur is hij erg portable. Met een Intel Core i7 van de 11e generatie, 16 GB RAM en een 1TB-ssd biedt hij toch uitstekende prestaties.  Het snelle Wi-Fi 6 is aan boord en natuurlijk toetsenbordverlichting, een webcam met infrarood voor inloggen met Windows Hello en andere extra’s die je bij een luxe laptop verwacht. De prijs is circa 1350 euro.

asus zenbook 14 ux425ea zenbook laptop

Als je een wat groter scherm wilt, heeft Asus ook nog de ZenBook UX 425 in het programma, met een 14-inch scherm (prijzen vanaf 1350 euro). Die is met 31,9 x 20,8 x 1,39 cm net iets groter en weegt iets meer (1,17 kg). Daarvan is er ook een uitvoering met QHD-resolutie (2560 × 1440 pixels) en een met extra zuinig 1-watt full-hd scherm. Die laatste is met 1,13 kg ietsje lichter en haalt een accuduur tot 21 uur. De UX 425 is leverbaar met tot 32 GB RAM en verschillende groottes ssd (tot 1 TB) eventueel gecombineerd met Intel Optane Memory.

ZenBook Flip

De ZenBook Flip is een hybride model: je kunt het touchscreen helemaal omklappen naar achteren tot tegen de onderkant van de laptop en hem dan als een uit de kluiten gewassen tablet gebruiken. Maar je kunt hem met het 360-graden scharnier ook in een ‘tentstand’ zetten voor mediaconsumptie en dan bedienen via het aanraakscherm. Ook de nieuwste modellen ZenBook Flip zijn voorzien van een Intel Core i processor van de 11e generatie en bieden daarmee onder andere Thunderbolt 4.

De Zenbook Flip 13 UX 363 heeft een 13,3-inch full-hd touchscreen en is lekker compact met 30,50 x 21,10 x 1,19 cm (1,39 op het ‘dikste’ punt). Hij heeft 16 GB RAM en een 11e generatie Intel core i7 aan boord voor goede prestaties.  Met een prijs vanaf circa 1250 euro betaal je voor dit hybride model zelfs iets minder dan voor de ‘gewone’ UX325, maar je krijgt voor die prijs minder opslagruimte en een hoger gewicht. Met 1,3 kg is hij nog steeds prima draagbaar en het touchscreen en 360-graden scharnier maken hem wel flexibeler qua gebruik.

ZenBook Flip

Wil je een hybride model met de beste specificaties, dan kies je voor de ZenBook Flip S UX 371. Die is een stuk duurder (circa 1700 euro), maar daarvoor krijg je ook een prachtig 4K OLED-scherm en nog iets luxer design (Jade Black met Red Copper details).  Het OLED-scherm maakt hem nog beter geschikt voor bijvoorbeeld de weergave van films. Met de 11e generatie Intel Core i7 en 16 GB RAM kun je die ook vlot zelf bewerken op deze ZenBook laptop.

Tip: zoek je juist een goedkopere hybride ZenBook Flip, dan kun je een UX 463 met oudere Intel Core i zelfs voor beneden 1000 euro zelf configureren.

ZenBook Duo

De meest bijzondere laptop in de ZenBook serie is misschien wel de ZenBook Duo met zijn twee beeldschermen. Veel andere Asus laptops hebben misschien een klein 2e scherm in de touchpad (ScreenPad), maar alleen de Duo heeft een groot tweede scherm dat net zo breed is als het hoofdscherm (ScreenPad Plus).

Dit tweede scherm bevindt zich boven het toetsenbord, tussen toetsenbord en hoofdscherm in. Je kunt er bijvoorbeeld bij videobewerking de timeline op zetten, of bij fotobewerking panelen met filters. Of je zet een chat-app of muziek-app op het tweede scherm terwijl je aan het werk bent op het hoofdscherm. Het tweede scherm kan ook met de vingers worden bediend of met een optionele pen voor creatieve toepassingen.

ZenBook Pro Duo palmsteun

De ZenBook Duo UX481 biedt behalve twee schermen goede specificaties in de vorm van een Intel Core i5 of i7, 16 GB RAM en een ssd tot 1 TB. Een GeForce MX250 zorgt voor het aansturen van het 14-inch full-hd hoofdscherm en 12,6-inch tweede scherm. De UX481 is verkrijgbaar vanaf circa 1600 euro.

Wil je de ultieme ZenBook Duo, dan is er nog de ZenBook Pro Duo. Die zit met prijzen vanaf 2600 euro in een andere prijsklasse en biedt een 15,6-inch 4K OLED-hoofdscherm en een 4K secundair scherm. Een stylus voor creatieve invoer op het tweede scherm is meegeleverd. Om al die pixels aan te sturen, is de laptop voorzien van een snelle GeForce RTX 2060 grafische kaart.

Tot slot

Welke van deze modellen ZenBook laptop het best bij je past, hangt af van je wensen. Kies je een ‘gewone’ ZenBook, een flexibel te gebruiken Flip-model of een bijzonder Duo-model met twee schermen? Ze bieden in elk geval allemaal krachtige hardware in een goed draagbaar formaat, waarmee je lekker ‘Zen’ aan de slag kunt.

Uitgebreide achtergrondartikelen en workshops lees je op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Verbeter AI-bedrijfsresultaten met HPE

AI kan veel bedrijfswaarde creëren, je moet echter een aantal zaken goed voor elkaar hebben voordat AI ook inderdaad waardevol is voor je organisatie...

HPE beveiliging: veiligheid van chip tot cloud

HPE beveiliging biedt functies voor HPE ProLiant Gen11-servers die zijn ontworpen om zorgen over computerbeveiliging weg te nemen.

0 Praat mee