Energie besparen? Gebruik een verbruiksmanager!

Blog
0

Inhoudsopgave

  Met de hoge energieprijzen is het handig om op je verbruik te letten. Want als je boven het prijsplafond uitkomt, betaal je de hoge marktprijzen voor gas en stroom waardoor je erg duur uit kunt zijn.  Gelukkig kun je zelf je verbruik meten met een zogenoemde energieverbruiksmanager. Zo weet je precies hoeveel gas en stroom je gebruikt. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Dat lees je in dit artikel.

  energiebesparing verbruiksmeter stroom besparen stroommeter stroomkosten stroomverbruik kWh

  Wat is een energieverbruiksmanager?

  Een energieverbruiksmanager, of verbruiksmeter, is een apparaat waarmee je inzicht krijgt in je verbruik. Er zijn twee soorten: het P1-systeem en het P4-systeem. Het P1-systeem sluit je met een kabel aan op je slimme meter.

  Zo krijg je je gas- en stroomverbruik via een app op je smartphone, computer of tablet te zien en kun je het de hele dag volgen. Bij sommige P1-systemen kun je je verbruik zelfs van minuut tot minuut volgen. Zo weet je wanneer je veel of weinig energie verbruikt en welke apparaten ongemerkt veel sluipverbruik hebben.

  Het P4-systeem zijn apps of websites die je slimme meter één keer per dag op afstand uitlezen en je gasverbruik, elektriciteitsverbruik en teruglevering van stroom weergeven. Je verbruiksgegevens worden ‘s nachts aan je netbeheerder doorgegeven. Daarna kun je je verbruik via je smartphone, tablet of computer bekijken. Je ziet je verbruik met ongeveer vierentwintig uur vertraging en dus niet in real-time, zoals bij het P1-systeem. Je stroomverbruik wordt meestal per kwartier weergegeven en je gasverbruik per uur.

  Wat zijn de voordelen?

  Met een verbruiksmeter kun je heel makkelijk je energie vergelijken, omdat je meteen inzicht krijgt in je verbruik en waar je kunt besparen. Je ziet ook meteen het resultaat van je besparing, doordat je bijvoorbeeld sluipverbruik tegengaat.

  In plaats van één keer per jaar een jaarafrekening, krijg je elke maand een overzicht van je verbruik en de kosten. Zo heb je meer controle over je verbruik en loop je niet tegen financiële tegenvallers aan door een onverwachte naheffing.

  Hoe kies je de juiste energieverbruiksmanager?

  Bij het kiezen van de juiste verbruiksmeter is het handig om op een aantal dingen te letten, zodat je er een vindt die bij je past. Het is bijvoorbeeld verstandig om er een te nemen die zowel je gas- als stroomverbruik laat zien, zodat je inzicht hebt in je totale energieverbruik.

  Er zijn verbruiksmeters die je per ruimte kunnen laten zien welk apparaat het meeste verbruikt. Handig, want zo kun je gericht energie besparen. En als je er een kiest die niet van een specifieke netbeheerder is kun je hem bij elke leverancier gebruiken, dus ook als je overstapt.

  Energievraag- en aanbod beter op elkaar afgestemd

  Door voor een slimme meter met verbruiksmanager te kiezen, kunnen de vraag naar en het aanbod van duurzame energie beter op elkaar worden afgestemd. Netbeheerders kunnen zo namelijk makkelijker zien wanneer er wind- en zonne energie nodig is. En dat is handig want dit kan (nog) niet worden opgeslagen. Met een slimme meter met verbruiksmeter kun jij dus kosten besparen én kunnen er in de toekomst slimme energienetwerken ontstaan.

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Nieuwe Intel Xeon E-2400 servers van GIGABYTE

  GIGABYTE lanceert servers aangedreven door Intel Xeon E-2400 processors en deelt updates voor de ondersteuning van 5e generatie Intel Xeon schaalbare ...

  Cyberbeveiliging gaat verder dan de digitale wereld

  De digitale wereld kan op allerlei manieren worden verstoord. Het fysieke aspect wordt steeds belangrijker bij de beveiliging.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er