Waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt

Elwin Hodžić
2

Sinds de aankondiging van Matter 1.0 zijn er tal van smarthome-apparaten op de schappen te vinden met het Matter-logo. Echter, grote bedrijven zoals Philips, Ikea en Belkin lopen achter op schema of trekken zich terug, wat de huidige implementatie van Matter eerder complexer dan gemakkelijker maakt.

Matter belooft een naadloze integratie en gebruiksvriendelijkheid van diverse smarthome-componenten. Hierdoor komt het tijdrovende proces van het configureren met afzonderlijke fabrikant-apps te vervallen. Althans, dat is de theorie. Om het gebruik van cloudservices tot een minimum te beperken, zorgen Matter-controllers, zoals slimme speakers, voor lokale netwerkbeheer. Gegevens worden uitgewisseld via wifi, de Thread-radiostandaard of ethernet. Ethernet maakt het mogelijk om bruggen te creëren naar andere draadloze standaarden zoals ZigBee, maar tot op heden hebben alleen Apple en Google controllers die functionaliteit geïmplementeerd.

Kleine stappen richting compatibiliteit

Verschillende fabrikanten bieden nu geschikte hardware of updates aan voor hun bestaande producten. Een van de prominente spelers in dit gebied is Wiz, een bedrijf dat deel uitmaakt van Signify (Hue). Wiz levert firmware-updates voor meer dan 130 wifilampen in de nieuwere V2-versie van hun app. Omdat de lampen en armaturen van Wiz primair via wifi communiceren, is er geen extra gateway nodig.

Ubisys heeft momenteel de G1 universele schakelcentrale met ZigBee-radio, die honderden apparaten van verschillende fabrikanten kan verbinden met een Matter-netwerk.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te controleren of de nieuwe smarthome-standaard ondersteund wordt. Zo kun je letten op het logo op de verpakking en meestal de ondersteuningspagina van de fabrikant raadplegen. Hou er rekening mee dat er geen algemene lijst van fabrikantonafhankelijke beschikbare producten bestaat. De certificeringsorganisatie CSA heeft wel een online lijst met meer dan 1000 geteste en goedgekeurde apparaten, maar het is niet duidelijk of en wanneer ze verkrijgbaar zijn in winkels.

Hardwareproblemen en complexiteit

Matter is een uitdagende en hardware-intensieve standaard die veel complexiteit met zich meebrengt. De specificaties beslaan maar liefst 3400 pagina’s. Om aan deze eisen te voldoen, is er aanzienlijk werkgeheugen nodig, zelfs voor eenvoudige sensoren, wat aanzienlijk is in vergelijking met de standaarden voor slimme woningen.

Zelfs grote namen zoals Ikea en Philips Hue zijn er nog niet in geslaagd om de nieuwe smarthome-standaard toe te voegen aan hun ZigBee-gateways. Zo heeft Belkin zich zelfs volledig teruggetrokken van de nieuwe smarthome-standaard. Dit illustreert precies waar critici aanvankelijk bang voor waren: een gevestigd merk met een eigen ecosysteem, dat al samenwerkt met grote platforms, heeft nauwelijks voordelen voor zowel het merk zelf als voor zijn klanten, behalve dan meer concurrentiedruk van goedkopere aanbieders.

De eerste Matter-producten zijn voornamelijk nuttig voor merken die beperkte combinatiemogelijkheden hadden of een lage prijs boden. Dankzij de nieuwe smarthome-standaard kunnen Govee, SwitchBot en Wiz bijvoorbeeld officiële HomeKit-integratie bieden zonder het kostbare testproces van Apple te doorlopen. Aqara, Nanoleaf en Ubisys zijn ook compatibel met alle grote ecosystemen, zelfs zonder Matter.

Problemen en mogelijke oplossingen

Uit de eerste tests blijkt dat de verbinding via Matter nog niet vlekkeloos verloopt. Een firmware-update kan in sommige gevallen het probleem oplossen. In andere gevallen is geduldig proberen tot het gewenste resultaat bereikt wordt mogelijk, maar dit geldt niet altijd. Om dergelijke bugs te elimineren, moet de firmware de Matter-versie 1.1 nog integreren.

Hoop voor de toekomst

Het is onwaarschijnlijk dat Matter een hype zal zijn. Momenteel heeft de standaard nog veel bugs, maar als meer grote fabrikanten zich ermee bezighouden, die een sterk commercieel belang hebben, zal Matter vooruitgang boeken.

De implementatie bevindt zich echter nog in de planningsfase vanwege lange productcycli. Zelfs als consumentenmerken het ook ondersteunen, zal het naar schatting nog twee tot vier jaar duren voordat Matter een permanente plaats op de markt verovert.


Op de hoogte blijven omtrent de ontwikkeling van Matter? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

smarthome

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Kan het zijn dat bedrijven moeite hebben met het gebruik van IPv6 die onderdeel is van het matter protocol? Er zijn zo veel andere netwerk componenten die nu nog steeds niet goed met IPv6 om gaan.

Toegegeven, alle praktische en makkelijke beloftes die matter biedt kosten resources. Tot nu toe zijn alle protocollen zo lean-and-mean mogelijk opgezet zodat de hardware zo minimaal mogelijk kon zijn. En ja, ook IPv6 kost resources.

Stefan Uytterhoeven
Lezer
Stefan Uytterhoeven

Niet van grond komen? ZigBee bestaat al 20 jaar, matter nog met een jaartje. Meer en meer devices zijn beschikbaar. Raar artikel.