SpaceX wil er 30.000 satellieten bij

Daniel Dupré
0
Space_Debris

(Bron: ESA)

 

SpaceX heeft om toestemming gevraagd om nog eens 30.000 low-earth orbit (LEO) satellieten te lanceren voor zijn Starlink-project. Dit als aanvulling op de bijna 12.000 satellieten waar het bedrijf al toestemming voor heeft gekregen, zo meldt Ars Technica. Hoewel de aanvraag is ingediend bij de International Telecommunication Union (ITU), is het nog niet met zekerheid te zeggen of die extra satellieten er ook daadwerkelijk gaan komen. De satellieten zouden opereren op een hoogte van 328 tot 580 kilometerboven de aarde.

SpaceX wil met Starlink-project een breedbandnetwerk creëren om internet overal ter aarde beschikbaar  te stellen. Het bedrijf wil dit bereiken met satellieten die op een relatief lage omloopbaan om de aarde zitten. Initieel zouden hier 12.000 satellieten voor nodig zijn.

Dit aantal satellieten is gigantisch. Om dit in perspectief te plaatsen: volgens gegevens van de European Space Agency (ESA) zijn er sinds 1957 en begin 2019 in totaal 8950 satellieten in een omloopbaan om de aarde geplaatst. Daarvan zijn er nog zo’n 5000 in de ruimte en 1950 zijn nog in gebruik.

In mei van dit jaar heeft SpaceX de eerste reeks van satellieten voor zijn Starlink-project de ruimte in gebracht. (Bron: Starlink)

De zogenaamde ‘space junk’ in de ruimte vormt nu al een probleem. Er wordt geschat dat er zo’n 34.000 stukken groter dan 10 cm door de ruimte vliegen en een gevaar vormen voor botsingen met satellieten of het bemande internationale ruimtestation ISS. Diverse wetenschappers hebben hun bedenkingen bij het grote aantal satellieten dat SpaceX de ruimte in wil schieten, omdat dit potentieel voor nog meer ruimtepuin kan zorgen. SpaceX zegt hier echter rekening mee te hebben gehouden. De satellieten zullen volgens het bedrijf aan het einde van hun bedrijfsduur in de dampkring worden geschoten en daarbij volledig verbranden.

 

Meer nieuws vind je in c't okt/2020

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

webtip: Fagan Finder voor het diepgravende zoekwerk

Ben je online diep naar iets aan het graven maar krijg je het maar niet boven water? Op ­faganfinder.com staat een enorme collectie zoektools opgesomd...

Nieuwe gaminggear van Asus Republic of Gamers

Republic of Gamers (ROG), de gaming divisie van Asus, heeft op zijn Meta Buffs online launch event een nieuwe line-up van gaminggear aangekondigd.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er