SpaceX wil er 30.000 satellieten bij

Daniel Dupré
0
Space_Debris

(Bron: ESA)

 

SpaceX heeft om toestemming gevraagd om nog eens 30.000 low-earth orbit (LEO) satellieten te lanceren voor zijn Starlink-project. Dit als aanvulling op de bijna 12.000 satellieten waar het bedrijf al toestemming voor heeft gekregen, zo meldt Ars Technica. Hoewel de aanvraag is ingediend bij de International Telecommunication Union (ITU), is het nog niet met zekerheid te zeggen of die extra satellieten er ook daadwerkelijk gaan komen. De satellieten zouden opereren op een hoogte van 328 tot 580 kilometerboven de aarde.

SpaceX wil met Starlink-project een breedbandnetwerk creëren om internet overal ter aarde beschikbaar  te stellen. Het bedrijf wil dit bereiken met satellieten die op een relatief lage omloopbaan om de aarde zitten. Initieel zouden hier 12.000 satellieten voor nodig zijn.

Dit aantal satellieten is gigantisch. Om dit in perspectief te plaatsen: volgens gegevens van de European Space Agency (ESA) zijn er sinds 1957 en begin 2019 in totaal 8950 satellieten in een omloopbaan om de aarde geplaatst. Daarvan zijn er nog zo’n 5000 in de ruimte en 1950 zijn nog in gebruik.

In mei van dit jaar heeft SpaceX de eerste reeks van satellieten voor zijn Starlink-project de ruimte in gebracht. (Bron: Starlink)

De zogenaamde ‘space junk’ in de ruimte vormt nu al een probleem. Er wordt geschat dat er zo’n 34.000 stukken groter dan 10 cm door de ruimte vliegen en een gevaar vormen voor botsingen met satellieten of het bemande internationale ruimtestation ISS. Diverse wetenschappers hebben hun bedenkingen bij het grote aantal satellieten dat SpaceX de ruimte in wil schieten, omdat dit potentieel voor nog meer ruimtepuin kan zorgen. SpaceX zegt hier echter rekening mee te hebben gehouden. De satellieten zullen volgens het bedrijf aan het einde van hun bedrijfsduur in de dampkring worden geschoten en daarbij volledig verbranden.

Nadelige gevolgen aantal satellieten

Deskundigen waarschuwen voor botsingen en daaruit voortkomende kettingreacties in de ruimte als gevolg van het toenemende aantal satellieten in een baan om de aarde. Zie het artikel:
Internet: Satellieten en bijna-botsingen van SpaceX en OneWeb

 

Meer nieuws vind je in c't 07/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er