Een gigantisch netwerk van laagvliegende satellieten moet afgelegen oorden kunnen voorzien van internet. Niet iedereen is daar blij mee: astronomen maken zich er druk over.
Op veel plaatsen ontbreekt een snelle internettoegang, en dan vooral daar waar geen zendmasten en 4G-netwerken beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld op zee, in woestijnen of grote bossen – of een afgelegen boerderij op het Brabantse platteland of in de Belgische Kempen. Het gigantische satellietnetwerk Starlink is bedoeld om de gaten in de toegang tot het terrestrische netwerk op te vullen. Meer dan 30.000 satellieten zullen in een baan om de aarde worden gebracht voor die zogenaamde megaconstellatie. Er hangen er al 715.
Vijf Starlink-weetjes:
Waar komt de naam vandaan?
De naam Starlink is volgens een tweet van Elon Musk geinspireerd door het boek The Fault in Our Stars van John Green, een tragisch verhaal over jongeren die aan kanker lijden.
Welke bandbreedte bieden de satellieten?
Voor de eerste fase berekenden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 2018 een netto capaciteit van 23,7 terabit per seconde – na aftrek van negatieve effecten zoals het gebrek aan grondstations. Elke massale lancering van 60 satellieten verhoogt de transmissiecapaciteit met maximaal 1 terabit per seconde. Door de toevoeging van de Ka-band zou de netto capaciteit nu hoger moeten zijn.
Wat is de snelheid voor gebruikers?
Theoretisch zouden individuele verbindingen tot 1 Gbit per seconde mogelijk zijn, downloadsnelheden van 610 Mbit per seconde zijn gedemonstreerd. Per gebruiker zou het in eerste instantie 40 tot 100 Mbit per seconde moeten zijn.
Wat heb je ervoor nodig?
Gebruikers hebben een terminal nodig die er volgens de foto’s uitziet als een conventionele schotelantenne.
Hoeveel kost het?
Elon Musk heeft de totale kosten in 2015 publiekelijk geschat op 10 tot 15 miljard dollar. In een TED-interview in 2018 schatte SpaceX-voorzitter Gwynne Shotwell de kosten op ongeveer 10 miljard.