Crowdsourcing-leugendetector voor social media

Redactie
0

Volgens het principe ‘twee weten meer dan een’ zou je kunnen denken dat de waarheid bij social media met hun enorme aantallen gebruikers makkelijk te achterhalen is. Maar zo mooi werkt het in de praktijk helaas niet. Waarnemers hadden bijvoorbeeld veel kritiek op de berichten op online diensten als Twitter en Reddit na de aanslagen in Boston, waarin namen van vermeende verdachten zomaar de openbaarheid in geslingerd werden. Maar hoe kun je zulke onjuistheden nu uit de continue stroom berichten filteren? Onderzoekers aan het Masdar Institute of Technology en het Qatar Computing Research Institute willen dat proberen met een nieuw webplatform onder de naam Verily, zo bericht Technology Review online.

Verily moet informatie uit sociale media verifiëren. Daarbij werkt het platform, dat momenteel in de bètafase zit, niet alleen met algoritmen. Menselijke intelligentie moet helpen om het kaf van het koren te scheiden. Als stimulans krijgen succesvolle deelnemers punten, zogeheten dings.

“Diensten als Reddit zijn niet ontworpen om dit soort samenwerking te faciliteren”, aldus Patrick Meier van het Qatar Computing Research Institute. Meier heeft zijn ervaring ingebracht als directeur van Ushahidi, een dienst die online kaarten van crisisgebieden maakt. De bèta-versie van Verily moet dan ook eerst getest worden bij een extreme weersituatie, bijvoorbeeld een orkaan of een overstromingsramp. Zo zou bijvoorbeeld een foto van een overstroomd ziekenhuis die op Twitter circuleert op het platform gezet kunnen worden.

De deelnemers moeten dan checken of de getoonde informatie klopt, bijvoorbeeld door te onderzoeken of de foto bewerkt is. Daarbij kunnen ze ook hun eigen vriendennetwerk inzetten. Hulporganisaties moeten het voortouw nemen en deelnemers voor Verily werven. Als je in deze en volgende tests een goede detective blijkt te zijn, stijgt je reputatie. Hoe hoger die is, des te meer gewicht krijgt je oordeel bij toekomstige checks. En zet je je vrienden in, dan beginnen die gelijk met een hogere reputatie.

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuw Windows Insider Programma met Canary Channel

Het Windows Insider-programma van Microsoft heeft een nieuw kanaal erbij genaamd de Canary Channel. Door de release van dit nieuwe kanaal, hebben gebr...

Hoge Ziggo inflatiecorrectie 2023 per 1 juli zorgt voor ophef bij klanten

De Ziggo inflatiecorrectie van 2023 die ingaat op 1 juli 2023 zorgt voor ophef bij de klanten. De provider past een inflatiecorrectie toe van gemiddel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er