Venezuela bedenkt cryptomunt Petro

Redactie
0

De socialistische president van Venezuela, Nicolás Maduro, wringt zich in duizend bochten om de volledige financiële ineenstorting van de oliestaat op een of andere manier te voorkomen. Nu wil hij met een eigen Venezolaanse cryptomunt komen, de ‘Petro’. In zijn tv-programma ‘Domingos con Maduro’ kondigde hij zondag volledig onverwacht de invoering van de digitale munt aan. ‘Petro’ is een afkorting voor petróleo (aardolie). Het bijna failliete land heeft ironische genoeg de grootste oliereserves ter wereld.

kever

Foto: Rufino, CC BY-SA 2.0

Tegen “de financiële oorlog”

De virtuele munt moet gedekt worden door de oliereserves en de mineraal- en diamandvoorraden. Maduro zou met de Petro “de financiële oorlog” willen bestrijden, die de VS en hun geallieerden tegen de socialisten zouden voeren. Tegen hoge regeringsvertegenwoordigers, waaronder Maduro, zijn internationale financiële sancties ingesteld, nadat het door de oppositie gedomineerde parlement buiten spel gezet was.

Verschillende kredietbeoordelaars constateren al een gedeeltelijk faillissement. Als oorzaken gelden mismanagement van de socialistische regering en ook de al jaren relatief lage olieprijs. Vanwege de gigantische inflatie stijgt het aantal mensen dat honger lijdt. Bovendien is er een gebrek aan deviezen om voldoende levensmiddelen en medicijnen in te voeren.

Met de Petro wil men blijkbaar proberen dit probleem te verkleinen. Bovendien zouden op deze manier transacties met het buitenland betaald kunnen worden – want de eigen munt, de Bolivar, heeft dit jaar een inflatie van meer dan 1000 procent. Het minimumloon is daardoor tot een paar euro verdampt.

Onafhankelijk van  regeringen en banken

Er bestaan al honderden digitale munten, met als bekendste de Bitcoin. Het virtuele geld moet een betalingsverkeer mogelijk maken dat volledig onafhankelijk van regeringen en banken functioneert. In Venezuela wordt de Bitcoin vanwege de inflatie van de Bolivar vooral onder jonge mensen al langere tijd intensief als alternatieve munt gebruikt. Bij de Petro is echter volstrekt onduidelijk of dit unieke experiment van een staat in de strijd tegen acute geldnood en een diepe financiële crisis kan functioneren.

Maduro staat met de rug tegen de muur. De voormalige buschauffeur kon na de protesten als gevolg van het buiten spel zetten van het parlement met meer dan 120 doden en een toenemende repressie, zijn macht nog wel consolideren, maar hij kan geen oplossing vinden om de ingestorte economie weer vlot te trekken. Bovendien nemen de honger en het geweld toe. Er zijn nog maar weinig vliegmaatschappijen die het land aandoen. Het toerisme op Isla Margarita bijvoorbeeld ligt op zijn gat.

Verschuiving

Een faillissement zou ook tot verschuivingen in het machtsapparaat kunnen leiden. Veel socialisten hebben staatsobligaties en obligaties van het staatsoliebedrijf PDVSA. Zij krijgen te maken met een enorme waardevermindering. Enkele dagen geleden waren er bovendien opvallend veel arrestaties in de aardoliesector – van tientallen partijgenoten uit het eigen kamp.

De huidige minister van olie Eulogio del Pino en de baas van het staatsoliebedrijf PDVSA, Nelson Martínez zijn gearresteerd en aangeklaagd vanwege corruptie.  In totaal zijn 65 mensen aangehouden. Del Pino wordt er onder andere van beschuldigd, dat er bij het bedrijf Petrozamora dagelijks 15.700 vaten olie zijn verduisterd. Onder andere in Columbia bloeit de zwarte markt met olie en benzine uit Venezuela.

Deel dit artikel

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

Met deze Odido aanbieding kun je behoorlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er