Windows bootmenu ontbreekt

Daniel Dupré
0

Windows 11 banner

Op mijn pc draait Windows 10, maar ik heb er nu een tweede ssd ingebouwd en daar Windows 11 op geïnstalleerd. Het probleem is nu alleen dat als ik de pc opstart, er geen opstartmenu verschijnt om tussen die twee te kiezen. In plaats daarvan start altijd de installatie op die als standaard staat geselecteerd in het systeemconfiguratieprogramma msconfig.exe op het tabblad Starten. Hoe kom ik in een opstartmenu?

 

Het bootmenu beschikt over een eigen timer. Standaard wacht de bootloader eerst 30 seconden, zodat je de gelegenheid krijgt om de gewenste installatie te selecteren. Na het verstrijken van die tijd zal het als standaard ingestelde systeem opstarten.

Het is echter mogelijk dat de timer bij jouw systeem standaard op 0 staat ingesteld, waardoor de bootloader het weergeven van het bootmenu gewoon overslaat en de standaardinstallatie direct opstart. Je kunt de tijdsspanne instellen in msconfig. exe op het tabblad ‘Computer opstarten’, door bij Time-out een waarde tussen 3 en 999 seconden te selecteren.

Met Opdrachtprompt met administratorsrechten kun je ook andere waarden invoeren met het commando bcdedit /timeout x, waarbij x de tijd in seconden is.

Het ontbrekende scherm kan echter ook een andere oorzaak hebben: de bootloader kan instructies bevatten om het scherm over te slaan. Daar kan een ander commando je bij helpen: bcdedit /set {bootmgr} displaybootmenu yes.

 

 

 

Windows boot menu time

Als je meerdere Windows-installaties op je systeem hebt staan, krijg je meestal via het boot-menu de gelegenheid om er een te selecteren. Een time-out van 0 seconden zorgt er echter voor dat de bootloader de als standaard geselecteerde installatie start zonder erom te vragen.

 

 

 

 

Meer over

windows

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er