Hoe snel draait een harde schijf

Daniel Dupré
0

Ik heb gehoord dat sommige harde schijven niet met de snelheid draaien die de fabrikant opgeeft, maar sneller. Kan ik er achter te komen hoe snel een harde schijf daadwerkelijk draait?

De eenvoudigste manier om te achterhalen hoe snel een harde schijf draait, is door je smartphone te gebruiken. Installeer bijvoorbeeld Spectroid voor Android of Audio Spectrum Analyzer voor iOS, en neem het geluid van de harde schijf op. Het akoestische watervaldiagram dat de app toont, geeft het frequentiespectrum van het geluid dat de schijf genereert visueel weer. In het diagram treden dan typisch lijnen op bij 90 of 120 hertz. 90 hertz komt overeen met een snelheid van 5400 omwentelingen per minuut (90 × 60), bij 120 hertz zijn dat 7200 omwentelingen.

Harde schijven die met 7200 omwentelingen per minuut draaien, schrijven en lezen sneller dan de langzamer draaiende modellen. Zij halen een snelheid tot 260 MB/s bij het lezen in de buitenste zones, de maximumsnelheid bij de 5400-schijven ligt rond 180 MB/s. Daar staat tegenover dat de trager draaiende modellen minder energie verbruiken en iets stiller zijn.

snelheid harde schijf

Harde schijven die met 5400 rpm draaien, produceren bij activiteit geluid op 90 hertz (links) en een 7200-rpm-model op 120 hertz (rechts). Dat kun je achterhalen met een smartphone-app.

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 4/2021, p.141)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

c't magazine jul/2021

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

AV1-videocodec voor Windows 10

Ik wil graag video’s bekijken met de nieuwe AV1-videocodec, maar ik krijg de testvideo’s van YouTube niet weergegeven op mijn Windows 10-systeem.

Printplaat-lay-out bekijken

Ik heb een printplaat-lay-out in het PcbDocformaat. Is er een manier om de gegevens daarvan te bekijken?

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er