Dual boot Windows 11 en Windows 10 traag? – zo start je pc sneller op

Marco den Teuling
0

Met een dual boot Windows 11 en Windows 10 systeem kun je mooi beide Windows-versies naast elkaar proberen. Als bijvoorbeeld Windows 11 veel trager start dan Windows 10, kan dat aan de dual boot liggen. Je kunt dat makkelijk aanpassen.

Als je Windows 11 wilt proberen zonder definitief afscheid te nemen van Windows 10, kun je ze naast elkaar installeren voor een dual boot Windows 11 en Windows 10 systeem. Het makkelijkste gaat dat als je Windows 11 op een aparte schijf installeert, maar op een aparte partitie kan ook.

Je kunt via het bootmenu van Windows kiezen welke geïnstalleerde Windows-versie je wilt starten. Maar dat boot-menu kan er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld Windows 11 trager start dan Windows 10.

Dual boot Windows 11 en Windows 10

Dual boot Windows 11 en Windows 10 – starten of herstarten?

Stel dat je op de ssd in je Windows 10-pc op een aparte partitie Windows 11 installeert en in het bootmenu hebt ingesteld dat Windows 10 standaard wordt opgestart. Beide systemen werken prima, maar wat dan zal opvallen is dat als je Windows 11 selecteert, de pc eerst herstart. Bij Windows 10 gebeurt dat niet.


Ontvang gratis informatie en tips over dual booten en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Stiekem opstarten bij dual-boot

Dat de pc herstart als je in dit geval Windows 11 kiest, komt omdat Windows een beetje vals speelt. Op het moment dat het bootmenu weergegeven wordt, wordt het besturingssysteem dat als standaardsysteem ingesteld staat gewoon doorgeladen.

Als je het ingestelde standaardsysteem (in het voorbeeld Windows 10) dan selecteert, hoeft alleen het welkomstscherm te worden weergegeven en zit je in een mum van tijd op je desktop.

Als je echter in plaats van het ingestelde standaardsysteem een ander item in het bootmenu kiest, moet alles wat al geladen is uit het geheugen worden gehaald en het andere besturingssysteem (hier Windows 11) geladen worden.

Standaard systeem bij dual-boot wijzigen

Wil je zo snel mogelijk opstarten, dan moet je zorgen dat het voorgeselecteerde menu-­item ook het item is dat je daadwerkelijk het vaakst gebruikt.

Je kunt dat doen met de commandline-tool bcdedit, maar makkelijker is met het ingebouwde systeemprogramma msconfig. Dat doe je als volgt:

  1. Druk op de toetsencombinatie Windows+R. Het dialoogvenster Uitvoeren verschijnt.
  2. Typ msconfig in het invoervak en druk op Enter. Je ziet dan het hulpprogramma Systeemconfiguratie (hiervoor moet je mogelijk eerst inloggen met een beheerdersaccount).
  3. Op het tabblad Computer opstarten van Systeem­configuratie kun je instellen vanaf welke partitie de computer standaard moet gaan opstarten. Selecteer het gewenste systeem in de lijst en klik daaronder op de knop op Als standaard instellen.

    systeemconfiguratie Windows 11

    Bij een multiboot-systeem zie je voor elk besturingssysteem een regel in het lijstvak.

Als je de partitie als standaard instelt waarop Windows 11 is geïnstalleerd, wordt dat het standaard systeem. Terwijl het bootmenu nog wordt getoond, wordt dan op de achtergrond Windows 11 al geladen. Het starten van Windows 11 zal dan sneller verlopen.

Dual-boot Windows 11 of 10 met Linux?

Je kunt Windows 11 of Windows 10 op een pc installeren waarop al Linux staat, maar dat gaat niet heel gemakkelijk. Check bovendien bij Windows 11 van tevoren of het wel kan draaien op die pc, anders is alle moeite voor niets:

Andersom is handiger: als je Linux installeert op een pc met Windows, komt Windows als optie in het Linux-bootmenu terecht. Het hierboven beschreven effect van stiekem laden van Windows op de achtergrond heb je in dat geval niet.

Lees meer over Windows 11 en booten in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er