Wat is DirectX en wat doet het?

Elwin Hodžić
1

Inhoudsopgave

  Microsoft ontwikkelde DirectX, wat verklaart waarom het zich op vrijwel alle Windows-besturingssystemen bevindt. De software beperkt zich niet alleen tot Windows; zo wordt het bijvoorbeeld ook geïnstalleerd op het Xbox-besturingssysteem. In dit artikel leggen we uit wat DirectX is en wat het nou doet.

  Wat is DirectX?

  In 1995 ontwikkelde Microsoft de software DirectX. Over het algemeen vormt deze software een verzameling van verschillende API’s. Een API is een interface waarmee programmeurs kunnen communiceren met een service, wat het eenvoudiger maakt om te bemiddelen tussen de hardware en het besturingssysteem. Hierdoor kunnen ontwikkelaars makkelijker 3D-graphics, audio-effecten en multimediatoepassingen creëren.


  Meer van dit soort hotline artikelen lezen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Wat doet DirectX?

  DirectX minimaliseert eveneens de inspanningen die nodig zijn bij de productie van grafische kaarten. Zowel het spel als de grafische kaart dienen compatibel te zijn. Diverse API’s vereenvoudigen het ontwikkelen van functies zoals rastering, textuur, belichting en shader-programmering, waardoor complexe 2D- en 3D-graphics mogelijk worden. Hoe nieuwer de DirectX-versie op jouw apparaat is, des te meer mogelijkheden zal de grafische kaart ondersteunen.

  Niet alleen optimaliseert DirectX de prestaties van grafische kaarten, maar het verbetert ook de audio-uitvoer, biedt ondersteuning voor multimedia-inhoud zoals video’s en ondersteunt invoerapparaten zoals muizen, toetsenborden of controllers.

  Hoe update DirectX?

  Meestal installeert Windows DirectX al standaard op je computer. Hierbij voert Windows updates voor zowel DirectX 11 als DirectX 12 direct uit via Windows Updates. Mocht je zelf een pc samenstellen en erachter komen dat de software echter nog niet op je apparaat is geïnstalleerd, dan kun je DirectX downloaden via deze link.

  Welke DirectX versie?

  Om te achterhalen welke DirectX-versie op je Windows-apparaat is geïnstalleerd, gebruik je de toetsencombinatie [Windows] + [R]. Typ vervolgens “dxdiag” en klik op “Ok”. Hiermee wordt het DirectX-diagnoseprogramma geopend. In dit venster kun je de geïnstalleerde versie van DirectX op je besturingssysteem bekijken. De meest recente versie is op dit moment DirectX 12 Ultimate (vanaf maart 2024).

  Tot slot

  Al met al hopen we je op weg te hebben geholpen over wat DirectX nou is en wat het nu precies doet. Mocht je meer van dit soort artikelen willen lezen, vergeet dan zeker niet om jezelf in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief via de button hieronder:


  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

  Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

  Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

  Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Patrick
  Lezer
  Patrick

  En ook daarom is MSwindows zoo traaaag… Teveel tussenstappen teveel tijdverlies. Door API na API. Een directe goed gecommuniceerde interface zou veel beter zijn. En een XX processors van Xxx Ghz helpt daar niet aan.
  Daarom dat Bill van zijn OS af wil en liever zijn office slijt. Helaas XX jaren niet gestructureerd programmeren is niet direct op te lossen met een Open source O.S. dat uiteindelijk de Windows NT kern zal vervangen.