Windows installatie-stick blijft booten

Noud van Kruysbergen
0

Ik wil Windows onbeheerd kunnen installeren vanaf een stick, maar stuit daarbij op een probleem: na de eerste herstart start de pc opnieuw op vanaf de stick en begint het installeren opnieuw. De Windows installatie-stick blijft booten. Als ik de stick tijdens het opnieuw opstarten verwijder, moet ik zelf weer vragen gaan beantwoorden.

Lees hoe je een usb-stick voor automatische installatie maakt in c't mrt/2019

Omdat het bestand Autounattend.xml tijdens het hele installatieproces beschikbaar moet blijven, kun je de stick niet zomaar verwijderen. De oplossing werkt heel anders. Stel bij de BIOS-instellingen de pc zodanig in dat hij gaat opstarten vanaf de interne disk. Zorg er indien nodig bij de BIOS-instellingen voor dat het BIOS-opstartmenu na het inschakelen kan worden opgeroepen. Gebruik dat menu om de stick één keer te starten.

Overigens gaat daar nog een valstrik achter schuil. De UEFI-firmware van een moderne pc kan immers niet alleen in de UEFI-­modus worden opgestart, maar heeft ook een Compatibility Support Module (CSM) om een klassieke BIOS-start te emuleren. Vaak kun je bij de BIOS-­instellingen aangeven of de pc via UEFI of op de klassieke manier moet opstarten. Een Windows-installatiestick kan beide.

Dat ziet de UEFI-firmware echter ook en laat de installatie-stick dan twee keer zien in het opstartmenu: eenmaal als UEFI en eenmaal als CSM-opstartmogelijkheid, ook al is maar een van de twee ingesteld bij de BIOS-instellingen.

Als je dan het item selecteert dat niet overeenkomt met de instelling in het BIOS, mislukt het installeren door het verkeerde partitieschema (MBR in plaats van GPT of omgekeerd). Dat blijkt dan doordat het installatieprogramma weigert om Windows op de toegewezen doelpartitie te installeren. Maar het kan ook zijn dat de pc herhaaldelijk vanaf de stick gaat opstarten omdat het Windows-installatieprogramma voor het kopiëren van de image de schijf eerst wil partitioneren. Wat dan vervolgens met het verkeerde schema gebeurt, waardoor de pc niet meer kan opstarten. Controleer in een dergelijk geval altijd de instellingen van het BIOS.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews in c't magazine 6/2023

Meer over

SoftwareUSB

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er