SATA-modus wijzigen bij Windows 10

Marco den Teuling
0

vraagtekenIk heb een computer met Intel-chipset en wil de SATA-modus omzetten van AHCI naar RAID. Toen ik dat in de BIOS-setup veranderde, wilde Windows niet meer starten en kreeg ik een bluescreen. Hoe los ik dit op?

 

 

uitroeptekenJe moet de SATA-modus in het BIOS eigenlijk aanpassen voor de installatie. Maar er is een oplossing waarmee het mogelijk achteraf lukt. In jouw situatie moet je eerst de SATA-modus in het BIOS terugzetten zodat je (hopelijk) weer goed Windows kunt opstarten.

Sinds Windows 8 is de procedure veranderd als je de modus van de SATA-controller wil omzetten. Bij oudere Windows-versies moest je daarvoor de registry

aanpassen. Dat hoeft nu niet meer. Nu hoef je Windows alleen eenmalig in de veilige modus op te starten, zodat de juiste drivers voor de andere SATA-modus geladen worden.

Open als eerste stap met een rechtsklik op de startknop de ‘Opdrachtprompt (administrator)’. Voer daar het commando

bcdedit /set {current} safeboot minimal

SATA-modus Windows 10 boot bcdedit AHCIin. Start vervolgens de computer opnieuw op en ga naar de BIOS-setup. Daar kun je nu de modus van de SATA-controller veranderen. Sla de wijzigingen op en sluit de BIOS-set-up af. Windows start nu in de veilige modus. Daar start je weer de Opdrachtprompt met administratorrechten. Typ nu het commando

bcdedit /deletevalue {current} safeboot

Na weer een herstart draait Windows weer in de normale modus, maar nu in de nieuwe SATA-modus. Tot slot raden we aan om de Rapid Storage Technology driver (RST) van Intel te verwijderen en hem na een reboot opnieuw te installeren.

Als Windows nog wel start, kunnen de ingebouwde tools van Windows van pas komen bij herstelacties.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er