Handmatig MTP-drivers installeren voor je Android-toestel

Marco den Teuling
0

Ik wil wat bestanden overzetten van een oude Android smartphone, maar mijn pc vindt de smartphone niet bij aansluiten. Het schijnt dat ik handmatig MTP-drivers installeren moet?

Een MTP-stuurprogramma zorgt ervoor dat je pc een via usb aangesloten smartphone herkent als opslagapparaat. Waar een iPhone of Windows Phone-toestel zo’n driver vaak automatisch correct installeert, moet je als Android-gebruiker soms zelf aan de slag, zeker bij oudere toestellen. Dat is best een lastig klusje, waarbij je op de nodige details moet letten.

Op de eerste plaats moet je het usb-verbindingstype van je telefoon goed zetten. Daarvoor ga je naar ‘Instellingen \ USB-instellingen’ (of bij andere Android-versies onder ‘Meer instellingen’ of ‘Meer opties’) en selecteer je het rondje achter ‘Massa-opslag’, ‘Media-apparaat’ of een soortgelijke optie. Vaak staat er ‘MTP’ achter om het specifieke protocol aan te duiden. Bovendien moet je de optie voor ‘USB-foutopsporing’ ingeschakeld hebben in het menu voor developers. Dat vind je doorgaans onder ‘Toepassingen’.

Handmatig MTP-drivers installeren voor je Android-toestel verbindingsmethode kiezen

Als de instellingen goed staan, verbind je de smartphone met je pc. Hopelijk wordt het MTP-stuurprogramma nu vanzelf goed opgestart. Als dat niet het geval is en je de smartphone niet in de Verkenner kunt zien, ga je naar het ‘Configuratiescherm’ en open je ‘Apparaatbeheer’. Klik hier op het pijltje voor ‘Universal Service Bus-controllers’ om alle aangesloten usb-apparaten te zien. Voor één van de apparaten zou een geel waarschuwingsdriehoekje moeten staan. Dubbelklik op dat apparaat (of klik rechts en kies ‘Eigenschappen’) en ga vervolgens naar het tabblad ‘Stuurprogramma’. Je zoekt hier een optie die ‘Bijwerken’ of ‘Stuurprogramma bijwerken’ heet. Klik daarop en kies dan voor de optie om een stuurprogramma te zoeken op de pc.

Je kunt nu zelf een bestand aanwijzen of een driver kiezen uit de lijst met Windows-standaardstuurprogramma’s. Wanneer de driver geïnstalleerd is, zou je telefoon als opslagapparaat herkend moeten worden. Overigens speelt dit probleem vooral bij oudere Android-toestellen (Android 5.x of nog ouder). Vanaf Android 6.0 moet je op de meeste toestellen meteen kunnen selecteren wat voor type usb-verbinding je wilt als je de kabel in de poort steekt.

Meer tips en workshops in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

Chat GPT werkt niet? Dit zijn de opties als Chat GPT niet bereikbaar is

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er