Mails niet meer automatisch markeren als gelezen

Marco den Teuling
2

Outlook heeft allerlei standaardinstellingen die ervoor zorgen dat het programma misschien niet (helemaal) werkt zoals je wilt. Misschien wil je bijvoorbeeld je mails niet meer automatisch markeren als gelezen, maar alleen als je een bericht echt opent.

Wanneer je met de pijltoetsen langs de mailtjes in je Postvak IN bladert, markeert Outlook elk bericht waar je te lang bij treuzelt als ‘gelezen’, zelfs al heb je het niet daadwerkelijk gelezen. Dat is lastig, want zo weet je niet of je een bericht ook echt gelezen hebt of niet. Handige functies zoals het weergeven van ‘Ongelezen berichten’ werken dan niet zoals je zou willen.

Je lost dit op door de bijbehorende standaardinstelling aan te passen. In oudere versies van Outlook (tot en met 2007) doe je het volgende. Kies ‘Extra > Opties’ en ga naar het tabblad ‘Overige’. Klik hier op de knop ‘Leesvenster’ en verwijder het vinkje bij ‘Item als gelezen markeren als de selectie wordt gewijzigd’.

In Outlook 2010 of nieuwer vind je de knop ‘Leesvenster’ als je in het lint ‘Bestand > Opties > Geavanceerd’ kiest. De knop staat dan bovenaan, onder het kopje ‘Outlook-deelvensters’. Ook hier kun je het vinkje weghalen.

mails niet meer automatisch markeren als gelezen Outlook

Met de nieuwe instelling wordt een bericht alleen als gelezen gemarkeerd als je het met een dubbel­klik geopend hebt, of als je er met de rechtermuisknop op klikt en ‘Markeren als gelezen’ kiest.

Bij de nieuwste versies van Outlook kun je er ook voor kiezen een item als gelezen te markeren als het een bepaalde tijd is bekeken in het leesvenster. Die tijd staat standaard ingesteld op 5 seconden. Je kunt die optie helemaal uitschakelen of een andere waarde opgeven van 1 tot en met 999 seconden.

Meer tips voor Outlook en andere software vind je in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't mrt/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Direct nummer kiezen op de smartphone

Op mijn oude telefoon waarmee ik via het vaste telefoonnet belde had ik sneltoetsen waarmee ik bepaalde nummers direct kon bellen. Bestaat zoiets ook ...

Programma-instellingen openen met snelkoppeling

Ik heb mijn Windows 10-installatie ingesteld dat programma’s geen toegang hebben tot de webcam. Soms wil ik Skypen, maar dan moet ik flink klikken om ...

Interessant voor jou

2 Praat mee

2

avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Karl
Lezer
Karl

Misschien de sneltoetsen Ctrl+Q (gelezen) en Ctrl+U (ongelezen) erbij vermelden ?