Mails niet meer automatisch markeren als gelezen? Zo doe je het!

Marco den Teuling
2

Outlook heeft verschillende standaardinstellingen die ervoor kunnen zorgen dat het programma mogelijk niet volledig naar wens werkt. Misschien wil je bijvoorbeeld voorkomen dat je e-mails automatisch als gelezen worden gemarkeerd, en ze alleen als gelezen beschouwen wanneer je het bericht daadwerkelijk opent.Wanneer je met de pijltoetsen langs de mailtjes in je Postvak IN bladert, markeert Outlook elk bericht waar je te lang bij treuzelt als ‘gelezen’, zelfs al heb je het niet daadwerkelijk gelezen. Dat is lastig, want zo weet je niet of je een bericht ook echt gelezen hebt of niet. Handige functies zoals het weergeven van ‘Ongelezen berichten’ werken dan niet zoals je zou willen.

Je lost dit op door de bijbehorende standaardinstelling aan te passen. In oudere versies van Outlook (tot en met 2007) doe je het volgende. Kies ‘Extra > Opties’ en ga naar het tabblad ‘Overige’. Klik hier op de knop ‘Leesvenster’ en verwijder het vinkje bij ‘Item als gelezen markeren als de selectie wordt gewijzigd’.

In Outlook 2010 of nieuwer vind je de knop ‘Leesvenster’ als je in het lint ‘Bestand > Opties > Geavanceerd’ kiest. De knop staat dan bovenaan, onder het kopje ‘Outlook-deelvensters’. Ook hier kun je het vinkje weghalen. Dat is ook mogelijk bij de instellingen van de webversie van Outlook.

mails niet meer automatisch markeren als gelezen Outlook

Met de nieuwe instelling wordt een bericht alleen als gelezen gemarkeerd als je het met een dubbel­klik geopend hebt, of als je er met de rechtermuisknop op klikt en ‘Markeren als gelezen’ kiest.

Bij de nieuwste versies van Outlook kun je er ook voor kiezen een item als gelezen te markeren als het een bepaalde tijd is bekeken in het leesvenster. Die tijd staat standaard ingesteld op 5 seconden. Je kunt die optie helemaal uitschakelen of een andere waarde opgeven van 1 tot en met 999 seconden.

Lees ook de andere tips om meer uit Outlook te halen en ontdek hoe je Outlook op elke pc of laptop gebruiken kunt zonder dat het programma erop is geïnstalleerd. Ook kun je natuurlijk meer lezen over andere Microsoft Office 365 producten zoals donkere modus Word uitschakelen of inschakelen.


Blijf op de hoogte van de nieuwste tips voor Outlook en andere Microsoft Office 365 producten!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Roebua
Lezer
Roebua

hoi kan je zo even met me meekijken? mijn outlook is ontregeld alle instellingen zijn weg nu ben ik opzoek naar de optie om gelezen mail op ongelezen te laten maar het lukt me niet weet jij het?