Mails niet meer automatisch markeren als gelezen

Marco den Teuling
4

Outlook heeft allerlei standaardinstellingen die ervoor zorgen dat het programma misschien niet (helemaal) werkt zoals je wilt. Misschien wil je bijvoorbeeld je mails niet meer automatisch markeren als gelezen, maar alleen als je een bericht echt opent.Wanneer je met de pijltoetsen langs de mailtjes in je Postvak IN bladert, markeert Outlook elk bericht waar je te lang bij treuzelt als ‘gelezen’, zelfs al heb je het niet daadwerkelijk gelezen. Dat is lastig, want zo weet je niet of je een bericht ook echt gelezen hebt of niet. Handige functies zoals het weergeven van ‘Ongelezen berichten’ werken dan niet zoals je zou willen.

Je lost dit op door de bijbehorende standaardinstelling aan te passen. In oudere versies van Outlook (tot en met 2007) doe je het volgende. Kies ‘Extra > Opties’ en ga naar het tabblad ‘Overige’. Klik hier op de knop ‘Leesvenster’ en verwijder het vinkje bij ‘Item als gelezen markeren als de selectie wordt gewijzigd’.

In Outlook 2010 of nieuwer vind je de knop ‘Leesvenster’ als je in het lint ‘Bestand > Opties > Geavanceerd’ kiest. De knop staat dan bovenaan, onder het kopje ‘Outlook-deelvensters’. Ook hier kun je het vinkje weghalen. Dat is ook mogelijk bij de instellingen van de webversie van Outlook.

mails niet meer automatisch markeren als gelezen Outlook

Met de nieuwe instelling wordt een bericht alleen als gelezen gemarkeerd als je het met een dubbel­klik geopend hebt, of als je er met de rechtermuisknop op klikt en ‘Markeren als gelezen’ kiest.

Bij de nieuwste versies van Outlook kun je er ook voor kiezen een item als gelezen te markeren als het een bepaalde tijd is bekeken in het leesvenster. Die tijd staat standaard ingesteld op 5 seconden. Je kunt die optie helemaal uitschakelen of een andere waarde opgeven van 1 tot en met 999 seconden.

Lees ook de andere tips om meer uit Outlook te halen en ontdek hoe je Outlook op elke pc of laptop gebruiken kunt zonder dat het programma erop is geïnstalleerd.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste tips voor Outlook!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Bestel de nieuwste uitgave vol handige tips en reviews nu met gratis bezorging:

Bestel c't 5 zonder verzendkosten gratis verzending

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

Windows bootmenu ontbreekt

Heb je Windows 10 en 11 naast elkaar geïnstalleerd, maar verschijnt er geen bootmenu na het herstarten? Dan kan het zijn dat je timer verkeerd staat i...

Interessant voor jou

4 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Karl
Lezer
Karl

Misschien de sneltoetsen Ctrl+Q (gelezen) en Ctrl+U (ongelezen) erbij vermelden ?

Peter Huizenga
Lezer
Peter Huizenga

Weet je ook een zelfde soort oplossing voor Mail van Apple?