Internetverbinding uitschakelen in Windows 10 – offline werken

Marco den Teuling
0

Een goede internetverbinding is fijn, maar misschien wil je juist (tijdelijk) de internetverbinding uitschakelen in Windows 10 om ongestoord te kunnen werken (of gamen), zonder pushmeldingen, updates of andere storende invloeden.  Dat doe je als volgt.

Als je via wifi bent verbonden, gaat de internetverbinding uitschakelen wat makkelijker dan als je een netwerkkabel gebruikt. Maar in beide gevallen kun je de internetverbinding uitschakelen om ongestoord je gang te gaan.

Internetverbinding uitschakelen bij een laptop

Bij een laptop is de makkelijkste manier om de internetverbinding te verbreken het activeren van de vliegtuigmodus. Klik op het netwerkpictogram op de taakbalk en vervolgens op Vliegtuigstand. Herhaal dat als je de internetverbinding weer inschakelen wilt.

Je kunt het actiecentrum met de knop voor de vliegtuigmodus ook openen met de toetsencombinatie Windows + A.

Internetverbinding uitschakelen in Windows 10 – bekabeld

Bij een bekabelde verbinding kost de internetverbinding uitschakelen wat meer moeite. Je kunt natuurlijk de kabel lostrekken, maar als je daarvoor onder je bureau moet graven is een van de volgende methoden misschien makkelijker. Dat scheelt je ook een tweede keer bukken als je de verbinding weer wilt herstellen.

Via Netwerkverbindingen

  1. Typ ‘netwerkverbindingen weergeven’ in het Windows zoekvenster totdat autoaanvullen dit aanbiedt als resultaat. Klik daarop.
  2. Klik in het venster dat opent op de netwerkaansluiting die met internet is verbonden (‘Ethernet’).
  3. Klik op ‘Dit netwerkapparaat uitschakelen’ in de menuregel bovenin het venster (naast ‘Organiseren’).

Internetverbinding uitschakelen in Windows 10 via netwerkadapter

Inschakelen gaat langs dezelfde weg, maar ditmaal kies je bij stap 3 voor inschakelen.

Via apparaatbeheer

  1. De snelste manier om Apparaatbeheer te openen is met de rechtermuisknop klikken op het Windows-pictogram links in de taakbalk en Apparaatbeheer te kiezen. Dat is meestal het vijfde item.
  2. Vouw de Netwerkadapters uit door met de linker muisknop erop te klikken .
  3. Klik met de rechter muisknop op de naam van je netwerkkaart.
  4. In het snelmenu dat opent, kies je de optie ‘Apparaat uitschakelen’.

offline werken netwerkadapter uitschakelen via Apparaatbeheer Ethernet

Langs dezelfde weg schakel je de netwerkkaart dan ook weer in.

Sneller verbinding uitschakelen en inschakelen via snelkoppeling

Als je vaak even ongestoord aan de slag wilt, kun je natuurlijk ook een snelkoppeling naar het netwerkapparaat op je Windows-bureaublad plaatsen via drag&drop. Volg de methode ‘Via Netwerkverbindingen’ en sleep het netwerkapparaat bij stap 2 naar je bureaublad.

Je kunt dan via die snelkoppeling de internetverbinding makkelijk in- en uitschakelen: klik er met de rechtermuisknop op en kies in het snelmenu de betreffende optie.

Je kunt de adapterinstellingen overigens ook openen zonder een zoekterm in te voeren: een klik op het netwerkpictogram in het systeemvak (naast de klok) en een daaropvolgende klik op de internetverbinding opent de instellingen. Daar ga je via de link ‘Adapteropties wijzigen’ naar de netwerkverbindingen in het configuratiescherm.


Krijg meer tips voor Windows 10 en internet!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Offline werken zonder afleiding

Door de internetverbinding te verbreken kun je werken met zo min mogelijk afleiding, en niet gestoord worden door allerlei pushmeldingen. Dat kan ook prettig zijn bij gamen en is bij benchmarken aan te raden om externe invloeden te beperken.

Houd er wel rekening mee dat bij de methoden hierboven niet alleen de verbinding met internet wordt verbroken, maar ook die met het lokale netwerk. Een pc, NAS of andere apparaten in het lokale netwerk zijn ook niet meer bereikbaar terwijl de verbinding verbroken is.

Lees uitgebreide workshops en reviews op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er