Moet ik Windows installeren op een eigen schijf of partitie?

Marco den Teuling
0

vraagtekenVaak kom ik adviezen tegen om een schijf in meerdere stukken te verdelen (partitioneren), bijvoorbeeld een C:-partitie voor Windows apart en een D:-partitie voor data. Of om twee aparte schijven te gebruiken, een voor Windows installeren en een voor de rest. Is dat inderdaad handig volgens jullie?

 

 

uitroeptekenEr zijn goede redenen om persoonlijke bestanden gescheiden te houden van het besturingssysteem, maar er zijn helaas ook goede redenen daartegen. De belangrijkste reden tegen is gebrek aan schijfruimte. Als er bijvoorbeeld één enkele, kleine ssd in een pc of notebook zit en die ook nog gepartitioneerd moet worden, dan wordt de ruimte op de gegevens- of de Windows-partitie snel te klein. Als Windows dan te weinig ruimte heeft voor belangrijke maar grote updates of, in het geval van Windows 10, de grote halfjaarlijkse functie-upgrades, dan zal het scheiden van de data meer problemen veroorzaken dan oplossen.

Als je pc echter meerdere schijven bevat, is een scheiding zonder problemen mogelijk. In het ideale geval kun je Windows installeren op een snelle ssd voor een zo groot mogelijke snelheid, terwijl een grote en tragere, maar ook goedkopere conventionele magnetische schijf de persoonlijke bestanden bevat. Want daar is ruimte belangrijker dan snelheid. Als beloning voor de moeite leidt dat niet alleen tot een eenvoudigere overstap naar een ander besturingssysteem, maar ook eenvoudigere back-ups. Na de eerste volledige back-up van persoonlijke bestanden is het voldoende om alleen de minder omvangrijke veranderingen op te slaan, maar bij Windows helpt alleen een volledige back-up met een imager. Het besturingssysteem bestaat immers uit verschillende componenten die allemaal van elkaar afhankelijk zijn en die alleen na een volledige back-up zinvol kunnen worden hersteld.

Windows installeren apart C D partitie partitioneren schijf ssdEen voordeel van verdelen over schijven is ook dat back-ups niet even vaak nodig zijn. Een back-up van Windows is alleen nodig na uitgebreide configuratiewijzigingen. Na Windows installeren is dat meestal slechts één keer per maand, na de patchday. De wijzigingen in de persoonlijke bestanden moeten daarentegen dagelijks of nog vaker worden opgeslagen, afhankelijk van het belang van de wijzigingen. Gescheiden dataopslag maakt dat makkelijker en houdt images en back-ups altijd klein: C: krijgt alleen een volledige imageback-up als het nodig is, alle wijzigingen op D: zo vaak mogelijk een bestandsback-up. Als imager kun je c’ t-WIMage gebruiken. Als je nog steeds met Windows 7 werkt, gebruik je in plaats daarvan Drive Snapshot.

De steeds weer terugkerende tip om programma’s ook een eigen partitie te geven klopt echter niet. Voor zover het niet om portable toepassingen gaat, kunnen die het beste op de Windows-partitie blijven. Ook applicaties kunnen immers uit verschillende componenten en registeringangen bestaan, die zelfs bij het installeren op een aparte partitie toch op de Windows- partitie terecht kunnen komen. Daarom is een betrouwbare back-up alleen mogelijk in combinatie met de Windows-installatie.

Lees meer over het partitioneren van schijven in c’t magazine 05/2018.

Deel dit artikel

Lees ook

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

Bluetooth en wifi tegelijk – vermijd storingen en interferentie

Bluetooth en wifi tegelijk gebruiken kan leiden tot storing en interferentie. Met de juiste instellingen op je router kun je dat beperken.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er