Hotline: NAS-schijf uitlezen

Redactie
0

vraagtekenSinds kort start mijn NAS niet meer op. Als ik de NAS-schijf op mijn Windows-computer aansluit, herkent deze wel een bestandssysteem, maar ik kan niet bij mijn bestanden. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

 

 

De meeste NAS-systemen werken met een speciaal aangepaste Linuxdistributie. Als uitroeptekenbestandssysteem wordt vaak EXT3 of EXT4 gebruikt. Er zijn verschillende drivers die het lezen van deze bestandssystemen onder Windows mogelijk maken. We hebben goede ervaringen met de gratis Linux Reader van DiskInternals. Deze maakt directory’s en bestanden in een soort Verkenner beschikbaar. Van daaruit kun je ze naar een back-upschijf kopiëren. De harde schijven hoeven niet per se met SATA aangesloten te zijn, Linux Reader herkent ook schijven die met usb zijn aangesloten correct.

Maar deze methode werkt alleen wanneer je een enkele schijf of RAID 1 (mirroring zonder pariteit) in je NAS gebruikt hebt. Als de gegevens in RAID 5 of 6 over meerdere schijven verdeeld waren, kun je de schijven in een vervangende NAS van dezelfde serie inbouwen of betaalde software gebruiken. Soms kun je de gegevens ook op een Linux-pc bij elkaar puzzelen als de RAID met mdraid geconfigureerd is.

SD-kaartjes van de Pi uitlezen

Daarnaast is Linux Reader onder Windows ook erg handig om sd-kaartjes van de Raspberry Pi mee uit te lezen. Vooral als je je eigen scripts en configuratie bestanden van een gecrasht Raspbian-systeem wilt redden. Het systeem op het sd-kaartje kan beschadigd raken door het plompverloren lostrekken van de voeding zonder de Pi eerst goed af te sluiten.

linuxreader2

Met Linux Reader kun je bestanden veiligstellen van een schijf met EXT3- bestandssysteem, bijvoorbeeld van een NAS.

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Lees ook

Mails niet meer automatisch markeren als gelezen? Zo doe je het!

Wil je mails niet meer automatisch markeren als gelezen in Outlook? Dat kan handig zijn voor het overzicht en bereik je door een standaardinstelling a...

Chat GPT werkt niet? Dit kun je dus doen als Chat GPT niet bereikbaar is

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er