Hotline: NAS-schijf uitlezen

Redactie
0

vraagtekenSinds kort start mijn NAS niet meer op. Als ik de NAS-schijf op mijn Windows-computer aansluit, herkent deze wel een bestandssysteem, maar ik kan niet bij mijn bestanden. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

 

 

De meeste NAS-systemen werken met een speciaal aangepaste Linuxdistributie. Als uitroeptekenbestandssysteem wordt vaak EXT3 of EXT4 gebruikt. Er zijn verschillende drivers die het lezen van deze bestandssystemen onder Windows mogelijk maken. We hebben goede ervaringen met de gratis Linux Reader van DiskInternals. Deze maakt directory’s en bestanden in een soort Verkenner beschikbaar. Van daaruit kun je ze naar een back-upschijf kopiëren. De harde schijven hoeven niet per se met SATA aangesloten te zijn, Linux Reader herkent ook schijven die met usb zijn aangesloten correct.

Maar deze methode werkt alleen wanneer je een enkele schijf of RAID 1 (mirroring zonder pariteit) in je NAS gebruikt hebt. Als de gegevens in RAID 5 of 6 over meerdere schijven verdeeld waren, kun je de schijven in een vervangende NAS van dezelfde serie inbouwen of betaalde software gebruiken. Soms kun je de gegevens ook op een Linux-pc bij elkaar puzzelen als de RAID met mdraid geconfigureerd is.

SD-kaartjes van de Pi uitlezen

Daarnaast is Linux Reader onder Windows ook erg handig om sd-kaartjes van de Raspberry Pi mee uit te lezen. Vooral als je je eigen scripts en configuratie bestanden van een gecrasht Raspbian-systeem wilt redden. Het systeem op het sd-kaartje kan beschadigd raken door het plompverloren lostrekken van de voeding zonder de Pi eerst goed af te sluiten.

linuxreader2

Met Linux Reader kun je bestanden veiligstellen van een schijf met EXT3- bestandssysteem, bijvoorbeeld van een NAS.

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Lees ook

Windows-versie op het bureaublad – foute versie

Ik heb de register-aanpassing gebruikt om de huidige Windows-versie op het bureaublad te laten weergeven. Maar volgens mij klopt het nummer van de get...

Whatsapp-bericht zonder adresboek

Ik wil een WhatsApp-bericht sturen aan iemand die niet in mijn adresboek staat. Maar WhatsApp wil dat ik eerst een contactpersoon in het adresboek aan...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er