WD My Book beperkt capaciteit harde schijf

Daniel Dupré
0

De harde schijf in mijn externe drive heeft de geest gegeven. Daarom wilde ik zelf de boel openschroeven en een nieuwe schijf inbouwen. En dan meteen ook maar met wat meer opslagruimte als ik dan toch bezig ben. Maar mijn WD My Book Essentials lijkt alleen schijven tot maximaal 4 TB te accepteren. Hoe komt dat en is daar een zelf in elkaar te knutselen oplossing voor?

WD voegt bij zijn externe schijven een extra chip op de printplaat toe die de maximale capaciteit beperkt. De chip kun je identificeren aan de productcode Pm25LD020, of soms aan een chip van Winbond die W25X-20CL heet.

De chip deelt aan de USB-SATA-adapter niet alleen de maximaal ondersteunde capaciteit mee, maar ook de naam van het apparaat. Je kunt die chip uitschakelen door met een scherp mesje de spanning op pin 8 te onderbreken. Let wel op: bij chips tel je vanaf de markering tegen de klok in. Pin 8 zit links aan de bovenzijde van de tekst gezien (zie foto).

WD My Book Essentials

Als je de spanning van deze chip afhaalt, accepteert de WD My Book Essential ook grotere harde schijven.

Bij onze behuizing lukte het na die delicate operatie om een harde schijf van 8 TB te formatteren met zijn volledige capaciteit.

Een spijtige consequentie van deze handmatige aanpassing is wel dat de schijf zich niet meer aanmeldt als WD-drive, waardoor de tools van Western Digital (zoals het back-upprogramma) niet meer werken. Voor zover wij weten werkt dit ook met andere externe 3,5”-schijven van WD, mits daar dezelfde chip op de printplaat zit.

Bij ons is alles gelukkig goed gegaan, maar houd er wel rekening mee dat je je garantie kwijt bent en dat bij elke ingreep het risico bestaat dat de externe schijf niet meer naar behoren werkt.

 

Meer handige tips lees je in c't dec/2019

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

MacPorts: harde schijf vol

Op mijn Mac gebruik ik de optionele pakketmanager MacPorts. Helaas is de installatie van een zeer uitgebreid softwarepakket mislukt omdat de harde sch...

Activeren Windows op een nieuwe pc – vragen en antwoorden

Als je Windows naar een nieuwe pc verhuist, is een nieuwe activering nodig. We geven antwoord op enkele vragen rond activeren van Windows op een nieuw...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er