Windows slaapstand werkt niet? Zo los je dit probleem op

Elwin Hodžić
0

Je laptop of pc kan plotseling stoppen met het overschakelen naar de energiebesparende modus en bijvoorbeeld het scherm permanent actief houden. Maar wat moet je doen als Windows het scherm actief houdt en nooit overschakelt naar de slaapmodus? In dit artikel bieden we je enkele mogelijke oplossingen om ervoor te zorgen dat de slaapstand van Windows weer gaat werken.

Windows slaapstand werkt niet?


Meer van dit soort handige tips & tricks voor Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Als je Windows-pc niet in de slaapstand gaat, moet je de instellingen controleren die de inschakeling van de slaapstand mogelijk verhinderen. De werking van de energie- en slaapmodi kan beïnvloed worden door hardware, energieopties en configuratie.

Let op: als er Windows-updates op je pc zijn geïnstalleerd of als een geïnstalleerde applicatie een herstart vereist, kan je pc mogelijk daardoor niet in de slaapmodus gaan.

  1. Ga naar het Configuratiescherm door hiernaar te zoeken in de zoekbalk van Windows
  2. Klik in het nieuwe venster rechtsboven op ”Weergave ” en selecteer vervolgens ”Grote pictogrammen” in het menu.
  3. Klik vervolgens op ”Energiebeheer”.
  4. Ga nu naar ”Wijzigen wanneer de computer in slaapstand gaat” aan de linkerkant.
  5. Zorg er hier voor dat de opties naast “De computer in slaapstand zetten” naar wens zijn ingesteld. Klik vervolgens op “Geavanceerde energie-instellingen wijzigen ”.
  6. Zorg ook hier dat alle instellingen goed staan zoals bij o.a. ”Slaapstand”.

Controleer prestatie-eisen van processen en applicaties

De slaapmodus van je pc kan worden verhinderd door stuurprogramma’s en software die stroomverzoeken versturen en het systeem actief houden. Dit kun je eenvoudig controleren.

  1. Open de Windows-zoekbalk linksonder en zoek naar ‘Opdrachtprompt’. Kies daarna voor “Als administrator uitvoeren” onder het zoekresultaat.
  2. Typ powercfg -requests en druk op Enter. Je zult zien of er actieve processen zijn die voorkomen dat je pc in slaapmodus gaat. Sluit deze actieve processen af met de sneltoets [Alt] + [F4] in de betreffende applicatie.
  3. Staan er geen actieve processen in de lijst, maak dan een gedetailleerd energierapport met de opdracht: powercfg -energy. Deze tool observeert 60 seconden lang Windows en creëert een logbestand dat je met een webbrowser kunt openen, standaard hier te vinden: C:\Windows\System32\energy-report.html.

In het energierapport moet je vooral letten op de rubriek ‘Fouten’. Daar vind je de energie-instellingen en problemen die de slaapstand van de computer mogelijk belemmeren. Mocht je een fout niet begrijpen, dan kun je deze gemakkelijk opzoeken in je browser voor meer informatie.


Meer van dit soort handige tips & tricks voor Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er