In c’t staat dat solid-state disks (ssd’s) hoofdzakelijk door schrijfacties verslijten. Als ik er nu uitsluitend data op zet en deze nooit overschrijf of verwijder, dan zouden ssd’s toch vrijwel eeuwig houdbaar moeten zijn? En daarom zouden ze toch ook erg geschikt moeten zijn als opslagmedium voor digitale archieven? Kan ik een ssd als archief gebruiken?
In principe heb je gelijk, dat de cellen het op deze manier erg lang uithouden. Maar er speelt bij flash-geheugen nog een ander effect dat je in de gaten moet houden. Na bepaalde tijd zonder stroom verliezen de geheugencellen hun inhoud. Bij een normale kamertemperatuur moeten consumenten-ssd’s volgens de JEDEC-specificatie hun data minstens een jaar zonder opfrissen vasthouden. In elk geval na die termijn moet je de ssd weer aan een pc aansluiten.
Bij opslagtemperaturen van meer dan 40 graden Celsius wordt de zogenaamde retentietijd gereduceerd tot enkele weken. Daarom zijn ssd’s niet geschikt als opslagmedium voor archieven. Een ssd als archief gebruiken is dus zeker geen goed idee.
Het is trouwens wel zo dat ssd’s bij normaal gebruik (aangesloten op een pc) veel langer mee gaan dan vaak wordt gedacht. We hebben de levensduur van ssd‘s in de praktijk getest en dat leverde verrassende resultaten op. Ook de endurance (hoeveelheid te schrijven gegevens) is ruim voldoende, bijvoorbeeld in deze test van ssd’s.