Steeds nieuwe schijfcontrole na reboot

Redactie
0

vraagtekenIk heb Windows 7 en Windows 10 naast elkaar geïnstalleerd. Ik kies niet in de Windows-bootloader welke van de twee ik wil starten, maar in het bootmenu van het BIOS (‘BIOS Boot Select’). Eigenlijk werkt dat prima, alleen wanneer ik Windows 7 geboot heb, wil Windows 10 daarna bij het opstarten de schijven controleren.

 

uitroeptekenDe oorzaak ligt bij de ‘snel opstarten’-functie die sinds versie 8 in Windows zit. Sindsdien beëindigt Windows bij het afsluiten wel alle toepassingen, maar zet het zichzelf alleen in een soort sluimerstand. Daarbij wordt de inhoud van het werkgeheugen op de harde schijf opgeslagen, zodat hij bij de volgende keer opstarten alles meteen in een keer weer kan inlezen. Dan mag er niets veranderen op de schijf, anders past de informatie in het RAM niet meer bij de gegevens op de harde schijf. Wanneer je echter tussendoor een andere Windows boot, loop je het risico van inconsistenties. Daarom controleert Windows 10 bij het wakker worden in dat geval de harde schijf uit voorzorg.

Als oplossing kun je Windows 7 voor zover mogelijk via de Windows-bootloader starten. Die verschijnt sowieso pas wanneer Windows 10 weer uit de energiespaarstand gekomen is. Kies je Windows 7, dan sluit Windows 10 zichzelf helemaal af en start dan het oude Windows.

Als alternatieve oplossing kun je bij Windows 10 het snel opstarten uitschakelen. Druk daarvoor in Windows 10 op de toetscombinatie Windows+X, kies energiebeheer en klik linksboven op ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’. Klik vervolgens op de link ‘Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn’ en verwijder het vinkje voor ‘Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)’. Dan onderaan nog klikken op ‘Wijzigingen opslaan’ en Windows 10 zal zichzelf dan voortaan helemaal uitschakelen. Het opstarten duurt dan wel iets langer.

ctnl1611_hotline_snelopstarten

Door de functie ‘Snel opstarten’ gaat Windows 10 bij het afsluiten alleen in een soort sluimerstand.

Deel dit artikel

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er