Als je het voorgaande gelezen hebt en nu meteen je smartphone pakt om de Blokada-app te downloaden, zul je hem niet vinden in Googles Play Store. Dat zal voor Google-kenners net zo min verrassend zijn als dat de zon elke dag weer opkomt: Google is geen fan van Blokada, omdat de app de bedrijfsactiviteiten van de onderneming tegenwerkt. In de Play Store staat alleen de app ‘DNS changer by Blokada’, maar die is zonder filterlijsten.
Je kunt de app echter wel vinden via de site van de ontwikkelaars op https://blokada.org/. Gebruik geen andere bronnen, want er zijn ook fake-sites die wel het Blokada-logo tonen, maar die ondertussen proberen een trojan naar binnen te loodsen!
Bij het downloaden van Blokada via de browser moet je een waarschuwing wegklikken die – in dit geval onterecht – op het gevaar wijst van mogelijke schade aan je apparaat door APK-bestanden. Bij de volgende vraag moet je toestaan dat er onbekende apps geïnstalleerd worden, maar het is verstandig die instelling na de installatie meteen terug te zetten. Bij de eerste start van Blokada moet je het verbindingsverzoek toestaan van het programma om de benodigde lokale VPN-verbinding op te zetten.
Het item ‘Host lijsten’ in de app omvat aanvankelijk slechts 1 item (dit bereik je via de menuknop met drie lijnen en de categorie ‘Ads blokkeren’). Dat is een beperkte blacklist die gericht is op mobiele apparaten, met circa een kwart miljoen hostnamen. Andere blacklists filteren er meer uit, zoals pornosites, of ze verhinderen ongewenste cryptomining. Voor minder krachtige smartphones zijn er nog compactere lijsten, die gemakkelijker gehanteerd kunnen worden en het energieverbruik van het filter beperken.
Het aandeel van Blokada in het energieverbruik bedroeg bij onze test circa 2 procent. Omdat Blokada het accu-leegslurpende laden van tracker-scripts en het laden van reclame verhindert, kan het totale energieverbruik toch lager uitvallen. Dat kun je niet echt controleren in de accustatistieken van je smartphone. Omdat blacklists verouderen en er steeds weer nieuwe vervelende hosts bijkomen, moeten de lijsten regelmatig ververst worden. Dat gebeurt automatisch, maar kun je ook doen via een knop boven in het blacklists-overzicht. Het item ‘Adblock instellingen’ in de categorie Ads blokkeren toont hoeveel hosts Blokada momenteel kan filteren. Op de startpagina zie je hoe vaak Blokada heeft ingegrepen.
Het aantal geblokkeerde trackers vind je ook in versie 4.3 op de startpagina. Onderaan vind je de menuknop (drie lijntjes).
Bij ‘witte lijst’ staan de items die Blokada ongefilterd moet doorlaten. Enkele diensten van Google staan daar standaard ingesteld. Je kunt daar extra adressen aan toevoegen die van Blokada een vrijbrief moeten krijgen om ongehinderd met internet contact te maken. Je kunt ook een lijst met bijbehorende hosts opstellen en die importeren. Dat laatste is de moeite waard als je vaak van smartphone wisselt. Apps die je wilt uitsluiten omdat ze anders niet goed werken voeg je toe via de menuknop en het item ‘Apps’.
Tik op ‘Tik om advertenties te blokkeren’ op het hoofdscherm als de blokkering (per ongeluk) is uitgeschakeld. Het aantal geblokkeerde items kan hard oplopen op smartphones van gebruikers die nog niet veel gedaan hebben om hun privacy te waarborgen. In drie weken tijd bereikte dit getal in de test een waarde van meer dan 100.000 geblokkeerde toegangspogingen tot hosts. Dat zijn er circa 200 per uur!
Activeer de optie ‘Notificaties’ (menuknop / ‘App instellingen’) om een notificatie te krijgen elke keer dat Blokada ingrijpt. Je krijgt dan een indruk van de frequentie. Na korte tijd vonden we dat al vervelend, zeker met het begeleidende geluid erbij, dus hebben we het snel uitgezet.