Raspberry Pi VNC instellen – bedien je Pi vanaf een laptop of ander apparaat

Marco den Teuling
0

Het is handig om je Pi te besturen vanaf een ander apparaat, dan hoef je geen monitor, toetsenbord of muis eraan te hangen. Je kunt op de Raspberry Pi VNC instellen om het bureaublad van de Pi op een laptop of ander apparaat te bedienen.

Bouw je voor Pi projecten je Pi ergens in of staat hij verdekt opgesteld, dan wil je niet steeds een monitor en dergelijke moeten aansluiten om iets in te stellen.

Je kunt de Pi op afstand bedienen met commando’s via SSH, maar er is een andere optie:

Bedien je Pi op afstand met muis en grafische interface

Gebruik de ingebouwde VNC-server om het bureaublad van de Pi op een laptop, pc of ander apparaat te bekijken. Je kunt dan via de grafische interface je Pi bedienen.

Raspberry Pi VNC instellen - bedien je Pi vanaf een laptop of ander apparaat

Bedien het bureaublad van je Pi vanaf een andere computer of mobiel apparaat (hier een Windows-pc).

Als je wilt kun je in de grafische omgeving de Terminal-applicatie starten om ook commando’s in te voeren.

Raspberry Pi VNC instellen – VNC-server activeren

In het Pi-besturingssysteem Raspbian zit de software VNC Connect met de server standaard al ingebouwd.

Je moet de VNC-server op de Pi activeren voordat je hem kunt gebruiken. Bedien de Pi daarvoor rechtstreeks, of op afstand via ssh:

 1. Als geen ssh gebruikt, maar de grafische interface, is de snelste weg de app Terminal starten voor opdrachten typen.
 2. Start het configuratieprogramma voor de Pi met de opdracht sudo raspi-config
 3. Ga naar menupunt 5 Interfacing Options en P3 VNC en klik op Ja om de VNC Server te starten.

Het instellen op de Pi is nu voltooid. Zolang die via netwerkkabel of wifi op je netwerk zit, kun je de grafische interface via VNC gaan benaderen.

VNC Viewer installeren op ander apparaat

Nu kun je overstappen naar de pc of het mobiele apparaat waarop de viewer moet draaien om op afstand mee te kunnen kijken op de desktop van de Raspberry Pi.

Download de installer voor de viewer van de website van RealVNC. Een account is niet nodig.

download de VNC viewer

Deze software is crossplatform, wat wil zeggen dat dezelfde software beschikbaar is voor veel verschillende besturingssystemen. Voor VNC Viewer zijn dat onder andere Windows, macOS, Linux, iOS en Android.

Wanneer je de installer (in ons geval voor Windows 11) hebt gedownload en gestart, hoef je alleen de instructies te volgen en aan het Gebruikersaccountbeheer toestemming voor installatie te geven.

Raspberry Pi VNC instellen – viewer starten en verbinding maken

Wanneer VNC Viewer geïnstalleerd is, vind je hem terug in het startmenu van Windows in het mapje RealVNC.

 1. Start de Viewer en je krijgt een wit venster met de melding ‘There are no computers in your address book at present’.
 2. Vul in de adresbalk bovenin het venster het ip-adres van je Pi in en druk op Enter. Als je het adres niet weet, kun je eerst je lokale netwerk scannen met een app zoals Fing of Ning.
  met een app het IP-adres vinden van de Raspberry Pi
 3. Je krijgt een popupvenster waar je de gebruikersnaam en het wachtwoord van de Pi moet invullen, dus bijvoorbeeld voor de standaard gebruikersaccount is dat ‘pi’ en ‘raspberry’. Het is handig om een vinkje te zetten voor Remember password.
  VNC viewer inloggen op Pi met username password
 4. Na een klik op OK verschijnt het desktopscherm van je Pi in een apart venster.

Pi via VNC op afstand gebruiken

Je kunt nu met je toetsenbord en muis op de desktop van de Pi werken alsof je erachter zit. Op een tablet kun je de muisaanwijzer met het touchscreen besturen.

Bedienen via de grafische omgeving met VNC kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld je Raspberry Pi als mediacentrum gebruikt om muziek of video’s af te spelen, of als je je huis beveiligd hebt en je de bewakingscamera op de Pi wilt bekijken.

Aan de bovenrand van het venster zit nog een toolbalkje verstopt van VNC waarmee je verschillende handige dingen kunt doen, zoals bestanden oversturen (via de knop Transfer files).

VNC viewer bestanden overzetten naar Raspberry Pi

Je kunt ook een terminalvenster starten om opdrachten in te voeren.

Bediening op afstand via VNC en via ssh kun je naast elkaar gebruiken. Misschien geef je soms de voorkeur aan alleen de commandline van de Pi, omdat dit sneller en gemakkelijker gaat:

 

Lees meer over Raspberry Pi en leuke projecten in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en du...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er