Veel van de meegeleverde apps op je smartphone zijn best nuttig, maar er zit vaak ook aardig wat rommel bij. Dankzij een truc kun je Android-apps verwijderen, ook al biedt een fabrikant die mogelijkheid zelf niet. Dat kan zelfs zonder root-toegang. Zo kun je meer ruimte, snelheid en een betere accuduur krijgen.
De meeste fabrikanten van smartphones, tablets en andere apparaten met Android hebben de irritante gewoonte om niet alleen het Android-besturingssysteem op hun apparaat te zetten, maar daar ook ongevraagd allerlei apps bij mee te leveren. Het aanbod varieert daarbij van potentieel nuttige tools en agenda- en socialemedia-apps tot spelletjes en winkel-apps. De beweegredenen om die extra’s te installeren zijn daarbij vaak van financiële aard, want zo’n fabrikant krijgt bijvoorbeeld voor elke meegeleverde shopping-app of testversie van een virusscanner een bepaalde provisie. Vaak worden gebruikers dan aangespoord een account aan te maken bij de clouddienst van de fabrikant, zodat die dan weer extra data kan vergaren en vervolgens extra diensten kan aanbieden.
Die ongewenste cadeaus vervuilen niet alleen het app-overzicht, maar ze zijn soms ook actief terwijl je ze niet eens gebruikt. Dat kan je telefoon vertragen, waarbij dan ook nog eens allerlei data worden doorgestuurd. Als je graag heer en meester over je eigen hardware bent, moet je die apps na ingebruikname eerst allemaal verwijderen.
Fabrikanten pronken op de productpagina’s van hun apparaten vaak met de technische gegevens van hun producten, terwijl daarbij vooral wordt gezwegen over welke software er meegeleverd wordt. Er wordt vaak niet meer vermeld dan de Android-versie. Een aantrekkelijk smartphonekoopje blijkt na ingebruikname dan vol te zitten met vervelende softwaresurprises. Dat probleem speelt trouwens niet alleen bij de goedkope modellen, maar ook bij de dure topsmartphones.