De smart-tv is populair – niet alleen bij eigenaren, maar ook bij hackers en mediabedrijven. De ene groep misbruikt je tv graag als zombie voor internetaanvallen, de andere heeft het voorzien op je gebruikersprofielen. Gelukkig kun je zelf je smart tv veilig maken op verschillende manieren.
We hebben een soort haat-liefdeverhouding met een smart-tv. Net als een router zit hij op een belangrijke plek in het thuisnetwerk, namelijk recht voor je neus. Maar een smart-tv houdt vaak in detail je kijkgedrag bij, en doet dat in opdracht van de fabrikant of van de mediabedrijven en streamingdiensten. Sommige gaan zelfs zo ver dat ze elke knopdruk op je afstandsbediening registreren. Dat is wel heel erg nieuwsgierig. Bovendien bieden fabrikanten van smart-tv’s geen logboekfuncties die melden welke gegevens het apparaat waar naartoe heeft gestuurd.
Dat maakt van smart-tv’s een soort zwarte dozen, en daarmee zijn ze ook aantrekkelijk voor hackers. Als monitoring ontbreekt, wordt malware ook niet bestreden. Hebben hackers een smart-tv eenmaal geïnfecteerd, dan kunnen ze van daaruit zoveel mogelijk andere apparaten in het thuisnetwerk overnemen om uiteindelijk DDoS-aanvallen uit te voeren. Als een smart-tv een camera en een microfoon heeft, is hij ook voor geheime diensten interessant (zo heeft de CIA al eens Samsung-tv’s gebruikt om te spioneren).
Het is dus een goed idee een smart-tv in toom te houden, zowel als bescherming tegen infecties van buitenaf als om privégegevens binnenshuis te houden. Daar zijn enkele trucs bij de netwerkconfiguratie voldoende voor. Al naargelang de gewenste afscherming en je netwerkkennis zijn daar verschillende niveaus van inperking voor mogelijk. We beschrijven ze globaal op volgorde van complexiteit, te beginnen met de eenvoudigste.