Het komt er op neer dat als je ongewenst naar huis bellen wilt voorkomen, de maatregelen die je daarvoor moet nemen voor twee situaties bekend zijn. In omgevingen waar Enterprise-versies van Windows 10 draaien en die zelf een infrastructuur hebben voor het verspreiden van updates, is het omzetten van het telemetrieniveau naar Security de optie die je moet hebben. Administrators die dat nog niet afdoende vinden, kunnen de Update-service van Windows en de op de cloud gebaseerde bescherming van Windows Defender uitzetten.
In vrijwel alle andere gevallen is het uitschakelen van de DiagTrack-service de oplossing. Er is nog een kleine groep die daar niet onder valt, zoals Windows-installaties die met een speciaal contract door Microsoft zelf (of andere partijen) onderhouden worden, waarbij je dan geen rechten hebt om de aanpassingen door te voeren.
De tests van het BSI en onze eigen experimenten kunnen niet uitsluiten dat er op de langere termijn toch nog vervelende consequenties naar boven komen van het gerommel met de telemetrie-opties. We hebben nog geen ervaringen met hotfixes die Microsoft alleen stuurt naar pc’s die last hebben van een exotische bug. Als je systeem altijd perfect stabiel moet draaien en je geen risico wilt lopen, kun je je privacy beter op andere manieren beschermen en de DiagTrack-service met rust laten.
De bewering van Microsoft dat telemetriedata noodzakelijk is om updates uit te kunnen rollen, is in elk geval met succes ontkracht. Onze Windows 10-installaties met een uitgeschakelde DiagTrack-service hebben dezelfde updates binnengekregen als pc’s zonder de aanpassingen die verder identiek zijn. Dat Microsoft de telemetrie-data gebruikt om de stabiliteit van Windows te verbeteren, klinkt erg logisch. Een beetje meer transparantie en de zekerheid dat informatie niet tot jou als gebruiker is te herleiden, zouden gebruikers zeker kunnen waarderen en er eerder toe brengen de telemetriedata te blijven sturen. Dat zou het gegoochel met allerlei instellingen zoals we in dit artikel beschreven hebben overbodig maken.
(Hajo Schulz, c’t magazine)