Mesh-netwerk met Fritzbox

Daniel Dupré
3

Inhoudsopgave

Fritzboxen hebben de afgelopen vijftien jaar met recht een goede plek bij de routers verworven. Ze zijn er voor allerlei soorten aansluitingen en zijn dankzij de wizards ook voor beginners makkelijk in te stellen.

Fritz_mesh

(Bron: AVM)

AVM, de fabrikant van de Fritzbox-apparaten, vindt twee dingen belangrijk die voordelig zijn voor de gebruiker. Ten eerste brengen ze minder vaak nieuwe modellen uit dan andere fabrikanten, wat weer handig is voor het tweede voordeel: AVM update de firmware regelmatig met verbeteringen en functie-uitbreidingen, en doet dat in de regel ook langer dan in de thuisrouterbranche gebruikelijk is. Daardoor zijn de apparaten van AVM meestal wel wat duurder dan een vergelijkbaar uitgeruste concurrent, maar dat vinden de kopers blijkbaar toch het geld waard. Een Fritzbox is dan ook minder snel afgeschreven.

Mesh

Als je een Fritzbox in huis hebt, maar het wifi-bereik niet overal even sterk is, dan kun je de dekking verbeteren door een of meerdere extra basisstations (repeaters) toe te voegen. Je kunt daar sets met meerdere apparaten voor kopen, die specifiek bedoeld zijn voor het opzetten van een mesh-netwerk. Mesh – de term kom je sinds enige tijd overal tegen – is handig in situaties waar één wifi-zender niet sterk genoeg is om je hele huis van snel draadloos internet te voorzien. In het ergste geval zijn er plekken waar je helemaal niets ontvangt. In een mesh-netwerk worden meerdere wifi-zenders op verschillende locaties geplaatst, die hun wifi-signaal tot één enkel netwerk combineren. Het handige hieraan is dat je mobiele apparaat maar één netwerk ziet, waar het zich met een wachtwoord op aanmeldt.

Met een Fritzbox configureer je eenvoudig een mesh-netwerk en stel je alles in via de webinterface van de router.

Als je een mesh-netwerk wilt opzetten, zul je bij veel fabrikanten van netwerkapparatuur allemaal nieuwe apparaten moeten kopen. Ook hier weer kan de iets grotere investering in AVM-apparatuur goed uitpakken: AVM heeft firmware uitgebracht die mesh-functionaliteit aan zijn apparaten toevoegt. Met de introductie van FritzOS 7, heeft AVM de mesh-ondersteuning geïntroduceerd voor veel van hun bestaande apparaten.

De meest recente versie van de firmware die is verschenen is FritzOS 7.1. Hierin heeft AVM zoals gebruikelijk veel kleine verbeteringen doorgevoerd en bugs gefixt. Maar een van de grote vernieuwingen die ook is geïntroduceerd, is AP-Steering, dat mesh-wifi-clients steeds naar de best te ontvangen wifibasis leidt. Een Fritzbox met 7.1 aan een DS-Lite-aansluiting moet ook een VPN-verbinding naar een andere, ook via IPv4 bereikbare Fritzbox kunnen opzetten. Alle in dit artikel genoemde onderwerpen hebben we uitgeprobeerd met FritzOS 7.1 (router) en FritzOS 7.05 (repeaters).

Rondlopend Mesh

Met een mesh-wifi bestaande uit een Fritzbox en repeaters zet je een snel draadloos netwerk op dat naadloos te gebruiken is. Als mesh-node kun je ook een oudere Fritzbox gebruiken waar FritzOS 7 nog op kan. Overigens is het sterk aan te raden alle apparaten die je in je mesh-netwerk wilt integreren, altijd eerst even te updaten naar de nieuwste firmware-versie.

Als je een mesh-netwerk opzet, moet je een apparaat – meestal de router – als ‘Mesh-master’ instellen. Deze organiseert dan alle netwerk- en veiligheidsinstellingen centraal.

Door de optie ’Adopt settings enabled’ aan te vinken, neemt de repeater alle instellingen voor het draadloze netwerk over van de mesh-master.

De apparaten die niet master zijn, werken als ‘Mesh-repeater’. Dat stel je in door in het (in de afbeelding Engelstalige) menu van de apparaten onder ‘Access to Home Network’ de optie ’Adopt settings enabled’ aan te vinken. Daarmee kun je achteraf sommige menu-opties niet meer bereiken, bijvoorbeeld als je de naam van een repeater wilt wijzigen. Heel erg is dit niet, want je kunt de optie om instellingen van de master over te nemen tijdelijk uitschakelen, de wijzigingen aanbrengen, en daarna de optie weer activeren.

Ook kun je via de webinterface van de master de instellingen van overige apparaten regelen, bijvoorbeeld het updaten van de firmware (in de webinterface van de master onder ‘Overzicht’ en ‘Uw andere FRITZ!-producten: Op update controleren’ aanklikken) of vanuit de master-interface direct naar de interface van de repeaters gaan (‘Thuisnetwerk/Mesh’ en op het apparaat in het overzicht klikken).

Als je de netwerkinstellingen voor je internetverbinding en je wifi-netwerk op de router (master) hebt ingesteld, is het niet ingewikkeld om deze op je repeaters over te nemen. De eenvoudigste methode is door de apparaten bij elkaar in de buurt neer te zetten en dan direct achter elkaar zowel op de repeater als op de master de WPS-knop kort in te drukken. De repeater neemt dan de instellingen van de master over. Je kunt dan in de webinterface van de master in het overzicht van het wifinetwerk zien welke apparaten zijn verbonden. Aan het mesh-pictogram dat bij de verbinding staat, zie je dat het mesh-netwerk al actief is. Mocht dit symbooltje niet verschijnen, moet je het overnemen van de instellingen herhalen.

Aan het mesh-pictogram kun je zien dat de repeater succesvol in het mesh-netwerk is geïntegreerd.

Mocht je het netwerk helemaal opnieuw willen instellen en configureren, kun je de apparaten ook weer terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Afhankelijk van het apparaat, doe je dat door de WPS-knop 15 tot 20 seconden ingedrukt te houden.

Optimalisatie

Voor een mesh-wifi gelden dezelfde optimalisatietips als voor gewone wifinetwerken. De basisstations moeten een zo vrij mogelijk ‘zicht’ hebben op hun mesh-collega’s. Ze een beetje draaien of verschuiven kan een verbinding al duidelijk verbeteren.

Dat kun je in het mesh-overzicht bij ‘Thuisnetwerk / Mesh’ zien aan de hand van de getoonde datasnelheden. Om ervoor te zorgen dat een repeater bij bijvoorbeeld een 100Mbit/s-internetverbinding de data zonder grote verliezen kan doorsturen, is een minstens dubbel zo grote bruto-link naar de Fritzbox nodig, oftewel 200 Mbit/s of meer. Hoe snel de draadloze verbinding op dit moment is, kun je bij de Fritzbox zien in het mesh-overzicht.

Als het draaien of verplaatsen niets uithaalt, dan moet de repeater dichter bij de router komen te staan. Bij direct in een stopcontact geplugde repeaters kies je een ander stopcontact om de stand te wijzigen.

Mocht je aan de slag gaan en tegen problemen aanlopen, dan kun je altijd de website van AVM raadplegen. Daar vind je voor elk apparaat uitgebreide documentatie, handleidingen en probleemoplossingen.

Meer handige workshops vind je in c't 04/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Smartphone levensduur verlengen: deze tips en tricks helpen je!

Hoe zorg je ervoor dat je telefoon langer meegaat? In dit artikel geven we je tips om de levensduur van je smartphone te verlengen en hem dus langer t...

Windows Rekenmachine handleiding met tips & tricks

Op het eerste gezicht lijkt de Rekenmachine-app van Windows op een conventionele bureaubladrekenmachine. Maar hij biedt meer dan dat en daarom is het ...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Niet geheel toevallig gebruik ik dit al een tijdje. Mijn toevoegingen:
– Gebruik een kabel tussen de nodes in de mesh. Dat koppelt nog makkelijker (als de draad er al ligt). De verbinding tussen de stations is beter (want gigabit) en de antennes kunnen optimaal voor normaal gebruik worden opgesteld en hoeven geen rekening te houden met elkaar.

Daarnaast: Uit het portfolio heb ik geen ‘repeater’ gekozen maar een tweede ‘router’, de 4040. toen in ieder geval veel voordeliger dan een repeater. De instellingen in deze 4040 zijn praktisch net zo makkelijk als de repeater zou zijn geweest.

Gerold Manders
Lezer
Gerold Manders

Repeaters hebben 1 belangrijk nadeel. Net zoals Mesh apparatuur. Het nadeel is het verlies aan bandbreedte. En ja, je hebt maar 1 netwerk en een sterk signaal overal in huis, dus het is lekker makkelijk. Je verliest echter wel een boel brandbreedte aan de benodigde intercommunicatie tussen alle WiFi elementen (routers, repeaters, mesh nodes etc.). En dat bederft de boel op manieren die de fabrikanten van al deze “gein” niet op de verpakking vermelden. Zoals C. Beerse al aangeeft, gerbruik kabels waar nodig. Het huis waar ik in leef is enorm qua oppervlak en heeft 2 verdiepingen. Dat heeft wel… Lees verder »

laptopleon
Lezer
laptopleon

Klopt. Het probleem is dat sommige mensen ongeveer nog liever verhuizen of jarenlang blijven klagen dan de handen uit de mouwen steken en een paar gaten boren om een kabeltje te trekken. Zeker met 2,4 GHz – waarvan het bereik verder is dan 5 GHz netwerken – storen de apparaten van de buren al gauw, maar je eigen WiFi-apparaten concurreren óók met elkaar qua bandbreedte. Dit wordt nogal eens vergeten. Vrijwel ieder huishouden heeft naast de router wel een paar smart phones of tablets maar daarnaast tien camera’s die constant uitzenden is al een heel andere casus dan een netwerk… Lees verder »