HPE Microserver als back-upserver gebruiken? Zo doe je het!

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Als je Windows 22 Server op een server als de HPE Proliant Microserver Gen10 hebt geïnstalleerd, is het mogelijk om die te gebruiken als locatie voor het opslaan van je back-ups.

Dat kunnen back-ups zijn van allerlei soorten apparaten zijn, zoals pc’s en laptops. Maar ook van andersoortige apparaten die op welke (netwerk)manier dan ook contact met de Microserver kunnen maken. Je hebt alle back-ups dan op één centrale plek staan. Van daaruit kun je ze altijd weer makkelijk herstellen.

 

HPE Microserver

Om Windows 22 Server daarvoor te gebruiken, lijkt het voor de hand te liggen de rol van Windows Server Back-up toe te voegen via het Serverbeheer. Dat doe je bij ‘Functies en onderdelen toevoegen’, maar de Server Back-up is bedoeld om back-ups van de server zelf te maken. Om Windows 22 Server geschikt te maken voor het opslaan van back-ups moet je bij ‘Bestands- en opslagservices’ de optie Bestandsserver aanvinken en die rol laten installeren.

Als dat is gebeurd, moet je een map delen die voor anderen toegankelijk moet zijn om back-ups in op te slaan. Maak zo’n map aan (bijvoorbeeld met de naam back-ups) en ga met de rechter muisknop naar de Eigenschappen ervan. Klik op Delen om vervolgens te selecteren wie toegang tot de map mag krijgen.

Gebruikers toevoegen

Gebruik je de functie Active Directory en beheer je de gebruikers in je netwerk centraal met Windows 22 Server, dan kun je hier makkelijk selecteren wie toegang tot een bepaalde (sub)map mag krijgen. Is dat niet het geval (en dat zal bij de meeste kleine bedrijven of thuissituaties zo zijn), dan staan hier alleen de opties Administrator en Administrators. Selecteer in het drop-downmenu de optie Iedereen en klik op Toevoegen.

Daarna kan iedereen de map lezen, maar nog niet beschrijven. Daarvoor selecteer je rechts op de regel ‘Lezen/schrijven’ uit het drop-downmenu. Daarna moet je kiezen of je Netwerkdetectie wilt inschakelen en is je map gedeeld binnen je netwerk.

Pottenkijkers tegengaan

De gedeelde back-upmap is op andere apparaten dan bereikbaar via \\<servernaam>\back-ups. Let op: die map is door iedere netwerkgebruiker nu te beschrijven, waarbij iedereen ook alle bestanden van elkaar kan zien. En erger nog: bewerken. Dat is zeker voor back-ups niet wenselijk. Vandaar dat je aparte submappen voor gebruikers moet aanmaken en alleen die gebruikers daar rechten op moet geven.

Die gebruikers moet je op de server waarschijnlijk eerst nog aanmaken. Ga naar het Computerbeheer en ‘Lokale gebruikers en groepen’. Het werken met groepen kan voor een wat groter bedrijf handig zijn, zodat je afdelingen als marketing en systeembeheer apart kunt toekennen en als afdeling meteen in zijn geheel toegang kunt verlenen.

Voor het aanmaken van gebruikers ga je naar Gebruikers en klik je in het Actie-menu op ‘Nieuwe gebruiker’. Vul een naam en wachtwoord en is kies of je het wachtwoord door de gebruiker meteen of later wilt laten veranderen. Doe dat voor alle medewerkers of familieleden.

Maak in de map back-ups submappen voor de afzonderlijke gebruikers. Gebruik daar namen voor die makkelijk identificeerbaar zijn. Ga bij de Eigenschappen van zo’n map naar het tabblad Delen en klik op de knop Delen. Voeg de gebruiker toe met het Machtigingsniveau ‘Lezen/schrijven’. En belangrijk: vergeet niet om Iedereen te verwijderen. Daarna is de map \\<servernaam>\back-ups\<gebruiker> alleen te lezen en beschrijven door de betreffende gebruiker.

Daarmee is het configureren aan de serverkant gereed. Alle gebruikers hebben een eigen map op de server, waar ze hun back-ups in kunnen (laten) zetten en waar alleen zij toegang toe hebben.

Back-uplocatie instellen

Gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor het (op gezette tijden) maken van een back-up. Bij een Windows-pc is dat makkelijk te doen via het aloude Configuratiescherm. Ga naar ‘Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis’. Zorg ervoor dat die ingeschakeld is.

Via ‘Station selecteren’ in het linker menu kun je met ‘Netwerklocatie toevoegen’ de netwerkshare \\<servernaam>\back-ups\<gebruiker> toevoegen. Vanaf dat moment worden de back-ups daar neergezet.

Om te voorkomen dat iemand de gehele serveropslag volplempt met allerlei bestanden, kun je quota aan de afzonderlijke gebruikers toekennen. Daarvoor moet je de rol Bestandsserverbronbeheer via het Serverbeheer toevoegen. Als je het programma bij het Serverbeheer daarna start met ‘Programma’s / File Server Resource Manager’, kun je door rechts te klikken op Quota onder Quotabeheer een ‘Quotum maken’.

Daar blader je naar de map in kwestie en kies je een van de ingestelde sjablonen, bijvoorbeeld ’10 GB Limit’. Je kunt ook ‘Aangepaste eigenschappen’ definiëren, waaronder een zekere mate van dynamica (met hoeveel gebruikers de limiet mogen overschrijden).

Mocht een gebruiker zijn limiet overschrijden, dan kan hij geen verdere bestanden meer kopiëren tot hij ruimte vrijmaakt. Bij een back-upmap betekent dat vaak dat oudere back-ups bij een (incrementele) back-up dan moeten worden verwijderd.

Back-ups maken

Hoe je het maken van back-ups onder Windows verder instelt valt buiten het bestek van dit artikel. Voor andere apparaten waar je een back-up van wilt maken geldt dat als zij dat met een SMB-share kunnen doen, je daar de schijven van de HPE Microserver voor kunt gebruiken. Op een Linux-pc en een macOS-apparaat kun je dat bijvoorbeeld met het rsync-protocol doen.

Heb je de schijven in je Microserver in een RAID gezet, dan heb je altijd een back-up van de bestanden achter de hand voor als een van de schijven uitvalt. Daardoor zijn je back-ups goed beschermd tegen verlies. Mocht je dat niet genoeg bescherming vinden (door een brand kunnen bijvoorbeeld zowel je pc’s als de back-ups op de server niet meer bruikbaar zijn), dan kun je de eerder genoemde Windows Server Back-up gebruiken om van de (back-ups op de) server een back-up op een andere locatie te maken. Bij voorkeur een externe.

Doordat de HPE Microserver Plus v2 vier gigabit netwerkaansluitingen heeft, kun je hem ook bij een complexer netwerk met meerdere subnetwerken (voor bijvoorbeeld verschillende afdelingen) toch centraal gebruiken. We kunnen het belang van het maken van back-ups immers niet genoeg benadrukken.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

HPE Proliant Gen10 Plus MicroServer voor thuisgebruik

De ProLiant MicroServer biedt een robuuste basis voor homeservers en netwerkopslag, en kan dienen als alternatief voor een kant-en-klare NAS. Al richt...

TrueNAS op een HPE Microserver gebruiken als alternatief voor NAS

Om bestanden in een netwerk te delen kun je een kant-en-klare NAS met allerlei toeters en bellen kopen, maar je kunt ook TrueNAS op een HP Microserver...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er