Op een desktopcomputer staat meestal software uit verschillende bronnen. Voor het updaten van alle onderdelen moet je dan verschillende update-programma’s handmatig starten. Topgrade doet de updates voor Linux, macOS en Windows echter allemaal in één keer. Zo kun je makkelijker de software updaten.
De ingebouwde update-service van Windows houdt het besturingssysteem op de laatste stand, bij Linux werkt de eigen package-manager het systeem bij. Met Flatpak en Snap is daar inmiddels ook software uit andere bronnen bijgekomen die ook up-to-date moet worden gehouden. En als je met Python-programma’s werkt, gebruik je meestal ook nog de pakketmanager Pip. Die installeert op zijn beurt de Python-modules buiten de updatefunctie van het besturingssysteem om. Analoog geldt hetzelfde voor onder meer Node.js-, R- en Ruby-pakketten. In het ergste geval moet je meteen meerdere pakketmanagers handmatig starten om het complete systeem op de nieuwste stand te brengen.
In die situatie schiet de tool Topgrade je te hulp. Hij start alle op het systeem aanwezige updatefuncties achter elkaar. Bij Linux wordt het systeem bijvoorbeeld eerst geüpdatet via de pakketbeheerder en daarna alle Python-modules met Pipx. Bij Windows start Topgrade eerst Windows Update wanneer de PowerShell-module PSWindowsUpdate geïnstalleerd is. Topgrade werkt ook andere PowerShell-modules bij of software die via Chocolatey en Scoop geïnstalleerd is.
Topgrade ondersteunt momenteel Windows, macOS, FreeBSD, DragonFly BSD en ook enkele Linux-distributies. Bij die laatste zitten Arch Linux, Red Hat, Debian, Clear Linux, Gentoo, NixOS, openSUSE, Void Linux en Raspbian – evenals hun afgeleiden. Op andere systemen moet je er rekening mee houden dat Topgrade niet alle componenten zal updaten.