Dataherstelprogramma’s lukt het vaak niet om bestanden onder de oorspronkelijke naam op te slaan. Bij bestanden met een onbekend bestandstype moet je trucs gebruiken om de gegevens weer leesbaar te maken. Ook als ze met een verkeerde extensie of zonder extensie zijn opgeslagen, is het handig als je toch kunt bepalen met welk programma ze geopend kunnen worden.
Normaliter herkent Windows aan de extensie in een bestandsnaam wat het bestandstype van een bestand is. Meestal werkt dat goed, maar er zijn gevallen waarin het misloopt. Misschien gebruik je een dataherstelprogramma in een poging om per ongeluk gewiste of op andere wijze verloren gegane bestanden terug te halen. Bij de herstelde items die op die manier worden teruggezet, ontbreekt vaak de oorspronkelijke bestandsnaam, inclusief de extensie. De herstelprogramma’s moeten daar naar gissen en dat gaat niet altijd goed.
Ook de ingebouwde Windows-tool chkdsk voor het verhelpen van fouten in het bestandssysteem vindt af en toe verloren gegane bestanden. Het probeert niet eens om de namen te raden, maar noemt ze gewoon file0000.chk, file0001.chk enzovoort. Voordat je daar iets mee kunt, moet je ze eerst voorzien van de juiste extensie.
Het komt ook wel eens voor dat je bij e-mailberichten bestanden ontvangt met een onbekende extensie. Als die niet afkomstig zijn van een vertrouwde afzender, moet je er zeker niet zomaar op dubbelklikken. Probeer eerst het bestandstype te bepalen en controleer of dat erom bekend staat dat het voor aanvallen met malware kan worden gebruikt.
Windows toont met de standaardinstellingen de meeste bestandsextensies helemaal niet. Om dat aan te passen, ga je in Verkenner van Windows 10 naar het tabblad Beeld op het lint en markeer je het vakje Bestandsnaamextensies. Bij oudere Windows-versies ga je naar de mapopties en zoek je naar het vinkje bij ‘Extensies voor bekende bestandstypen verbergen’. Dat moet je weghalen.