HiDrive protocollen: welke zijn beschikbaar en wat kun je ermee doen?

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    Bij het uitwisselen van back-ups van bestanden in de cloud is het essentieel dat je de mogelijkheid hebt om er weer toegang tot te krijgen of anderen toegang te verlenen. Het is een voordeel als de cloudopslag bereikbaar is via meerdere protocollen. In dit artikel laten we zien welke HiDrive-protocollen beschikbaar zijn en wat je ermee kunt doen.  

    HiDrive biedt verschillende manieren om toegang te krijgen tot je bestanden. Niet alleen kun je ze in de cloud opslaan, maar je kunt ze ook weer downloaden. Daarnaast kun je anderen toegang geven tot deze bestanden.

    Dit artikel behandelt niet alleen het delen van bestanden, maar ook de diverse manieren waarop je toegang kunt krijgen tot je bestanden. HiDrive biedt hiervoor verschillende mogelijkheden.

    HiDrive-protocollen

    HiDrive protocollen

    Met de standaardversie van HiDrive kun je bestanden alleen beheren via je browser. Tegen een meerprijs kun je werken met WebDAV, SMB, rsync, FTPS, SCP en Git. Met deze Strato HiDrive aanbieding zijn al deze protocollen echter inbegrepen.

    Met WebDAV kun je rechtstreeks vanuit Verkenner toegang krijgen tot je cloudopslag. Door te klikken op ‘Servernamen en URL’s’ krijg je een overzicht van hoe je de verschillende protocollen kunt gebruiken. Voor WebDAV is de URL ‘https://webdav.hidrive.strato.com/‘.

    HiDrive-servernamen

    Als je die tekst naar de adresbalk van Verkenner kopieert, zal het systeem je vragen om je toegangsgegevens in te voeren. Nadat je bent ingelogd, kun je met Verkenner dezelfde handelingen uitvoeren voor de bestanden in je cloudopslag als voor bestanden in andere mappen op je systeem.

    HiDrive-WebDAV

    Voor SMB/CIFS geldt een vergelijkbaar verhaal. Als je de link die bij je besturingssysteem hoort, kopieert naar het programma waarmee je toegang wilt krijgen tot de cloudopslag, krijg je direct toegang. Hiermee zou je bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten hebben om vanaf je mediaspeler (zoals een Raspberry Pi als mediacenter met Kodi) toegang te krijgen tot de map met muziekbestanden of video’s.

    Je kunt controleren of je toegang kunt krijgen vanuit je eigen netwerk door naar de webpagina https://my.hidrive.com/#diag te gaan, of je router wellicht nog steeds die poort blokkeert.

    HiDrive-SMB

    Bestanden kopiëren

    Met het rsync-protocol kun je bestanden en mappen op verschillende media vergelijken en synchroniseren. In het verleden hebben we al gedemonstreerd hoe je rsync kunt gebruiken om automatisch een back-up te maken van een Synology-NAS.

    Je kunt bestanden tussen twee locaties uitwisselen met het aloude FTP-programma FileZilla (of enige andere FTP-client). Het ene apparaat waarop de FTP-client draait, kan bestanden uitwisselen met een ander apparaat waarop een FTP-server draait.

    HiDrive heeft een FTP-server, waarmee je kunt inloggen met een FTP-client en bestanden van en naar je cloudopslag kunt kopiëren. Om verbinding te maken, gebruik je ftp.hidrive.strato.com als de FTP-server, en je HiDrive-accountgegevens als gebruikersnaam en wachtwoord. Standaard gebruikt FTP poort 21, dus zorg ervoor dat deze poort open staat in je netwerk om het FTP-protocol te kunnen gebruiken.

    HiDrive werkt standaard met het FTPS-protocol om het dataverkeer van en naar de cloudopslag te versleutelen. Als je FTP-client het ondersteunt, is het nog beter om SFTP te gebruiken.

    Het SCP-protocol werkt op een vergelijkbare manier. Je moet inloggen bij scp.hidrive.strato.com met jouw accountgegevens via een SCP-client, zoals WinSCP voor Windows, en vervolgens contact maken met de HiDrive-cloud via SSH-poort 22. Op deze manier kun je nog steeds bestanden heen en weer kopiëren.

    Compatibiliteit met verschillende besturingssystemen

    Voor elke toepassing en elk besturingssysteem bestaat er een mogelijkheid om contact te maken met je HiDrive-cloud. Hierdoor ben je niet gebonden aan één systeem met één communicatiemethode. Je kunt zelfs op je smartphone of tablet met een HiDrive-app bij je bestanden, waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijk foto’s kunt delen. Op deze manier ben je niet afhankelijk van de cloud van een specifieke fabrikant.

    Meerdere wegen naar Rome

    Strato HiDrive aanbieding voor c’t-lezers

    Een standaard HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 5 euro per maand. Als je daar de in dit artikel beschreven uitgebreide toegangsprotocollen aan toevoegt, kom je op het dubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement inclusief de uitgebreide toegangsprotocollen voor de basisprijs van (blijvend!) 5 euro per maand. Daarmee bespaar je dus 5 euro per maand. Bovendien betaal je de eerste 6 maanden maar 50 cent per maand.

    Bekijk de Strato HiDrive aanbieding

    Meer over

    HiDrive

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    Laatste kans Strato HiDrive aanbieding: eerste half jaar 1 TB cloudopslag voor 3 euro

    Voor het bewaren van files is de HiDrive cloudopslag van Strato een veilige en bereikbare plek. Bekijk deze aanbieding voor een compleet pakket.

    HiDrive Share: WeTransfer alternatief van Strato voor bestanden delen

    Grote bestanden verzenden via e-mail of chat is vaak onmogelijk. Voorheen had je vrij weinig andere opties dan WeTransfer te gebruiken. Nu komt Strato...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er