Suse Linux Enterprise, versie 15 bekeken

Marco den Teuling
0

Versie 15 van Suse Linux Enterprise is een grote stap voorwaarts. De installer kan dankzij de modules nu met alle varianten van de distributie overweg, zodat er nog maar één installatiemedium nodig is. Er is ondersteuning voor Wayland en de eigen firewall is verdwenen. We bekijken kort deze versie van Suse Linux.

Op versie 12 volgt nu nummer 15. De reden daarvoor is niet technisch, maar heeft puur met bijgeloof te maken. Het getal 13 is hier een ongeluksgetal, maar 14 in delen van Azië ook. Vandaar meteen door naar 15.

Modules

Het modulariseren van de distributie is door Suse ver doorgevoerd: er is nog maar één installatiemedium voor alle varianten. Afhankelijk van de gewenste variant worden de bijbehorende pakketbronnen toegevoegd en de benodigde pakketten geïnstalleerd. Je kunt ook andere pakketbronnen toevoegen voor bijvoorbeeld ontwikkeltools en containerondersteuning. Dat kan ook met de aloude Yast. Voor sommige modules zijn extra licenties nodig, en je kunt niet alles met alles combineren omdat de gewenste modulecombinaties wel vrijgegeven moeten zijn. De pakketmanagementtool Zypper kan alle voor het installeren beschikbare modules doorzoeken, ook als die niet geactiveerd zijn.

De basis van Suse

De onderbouw van SLE 15 is dezelfde als bij de door de community onderhouden openSUSE Leap 15. Een directe migratie tussen die twee wordt ondersteund. De distributie krijgt zoals gebruikelijk tien jaar support.

SLE 15 werkt met de Linux-kernel 4.12 van juli 2017 met een betere ondersteuning van AMD- en Nvidia-gpu’s. Het Wayland-protocol is ook tot SLE 15 doorgedrongen en is met Gnome meteen de eerste keus – als de drivers meewerken. Als je Nvidia’s propriëtaire drivers of de bij servers populairdere Matrox- of Aspeed-chips gebruikt, krijg je weer een klassieke X-Server te zien – maar dan versie 1.19.6 en Mesa 18.0.2.

Suse Linux Enterprise versie 15 test modules

Oud eruit, nieuw erin

Diskettes worden niet meer ondersteund, maar daar zal waarschijnlijk niemand rouwig om zijn. Suse heeft voorgoed afscheid genomen van ReiserFS. Ook Dmraid staat op het punt van verdwijnen en zal bij een toekomstig Service Pack helemaal verwijderd worden. Je moet dus op tijd overschakelen naar de software-RAID van de kernel. De partitioneringsmodule is helemaal herzien. Libstorage-ng werkt op de achtergrond en heeft meer mogelijkheden voor opslagbeheer. Partities worden nu automatisch uitgelijnd op sectorgrenzen van de opslagmedia. Dat bespaart lees- en schrijfcycli en verbetert de performance.

Suse noemt Salt als alternatief voor beheerders die hun systemen met Puppet configureren, want dat is geen onderdeel meer van SLE. De Subscription Management Tool (SMT) is opgevolgd door de Repository Management Tool (RMT). Er is nu volledige ondersteuning voor Python 3, maar versie 2 wordt ook nog ondersteund. GCC 7 heeft de voorkeur als compiler en van Perl is versie 5.26 beschikbaar.

Er zijn Technology Previews, maar die zijn niet bedoeld voor productief gebruik. Op x86_64-processors kan SLE sommige gpu’s naar een virtuele machine doorsturen. Systemen met een AMD-cpu kunnen nu Secure Encrypted Virtualization gebruiken. Daar worden virtuele machines dusdanig mee versleuteld dat ze beter beveiligd zijn tegen aanvallen van buitenaf.

Firewall en sofware

De SuSEfirewall2 is met pensioen. In plaats daarvan zit er de distributieonafhankelijke firewallmanager Firewalld in. Een directe migratie van firewallregels is er niet, maar is er wel een script om dat halfautomatisch te doen. Ook OpenLDAP is verdwenen, nu wordt de door Red Hat aangedreven 389 Directory Server gebruikt. De populaire webserver Nginx zit er voor het eerst in.

Het softwareaanbod van de desktopvariant had beter gekund. Waarom Lftp installeren als Nautilus de meeste protocollen ook al ondersteunt? Het communicatieslagschip Evolution krijgt gezelschap van de Spartaanse mailer Mutt. En er zijn met Remmina en TigerVNC meteen twee clients voor remote toegang. Voor Suse heeft het softwarebeheer op de desktop maar een lage prioriteit omdat men van omgevingen met centraal beheer uitgaat. Maar in tijden van 4K-monitoren en Retina-displays mogen de Yast-pictogrammen best een hogere resolutie hebben. Dat worden in Gnome nu onscherpe pixelbrijen.

Conclusie

Suse Linux Enterprise heeft veel noemenswaardige vernieuwingen, ook al vallen de meeste onder distributieonderhoud. Het is prijzenswaardig dat men afscheid neemt van oplossingen als SuSEfirewall2. Het systeem wordt een stuk makkelijker doordat er nog maar één installatiemedium is. Maar de overstap zal voor sommigen wel even wennen zijn.

(Merlin Schumacher, c’t magazine)

Alles over (geplande) vernieuwingen in Linux in c't sep/2018

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er