Lezen met rugzak
De Kindle Oasis is licht en dun, makkelijk vast te houden en goed te bedienen. Desondanks moet Amazons 290 euro kostende e-reader een pijnlijk compromis sluiten met de accuduur.
Tjee, wat klein! Dat is vaak de reactie als je de Kindle Oasis voor het eerst ziet. Vergeleken met andere ereaders en zelfs de Voyage, Amazons topmodel tot dusver, is de Oasis nog wat compacter. Je kunt het je amper voorstellen dat daarin nog steeds een E-Ink-display van 6 inch zit. In werkelijkheid is echter alleen de behuizing eromheen kleiner geworden.
Amazon heeft van de randen boven en beneden nagenoeg twee centimeter afgehaald. Daardoor is de nieuwe Kindle vierkanter geworden. Op de dunste plek is de Oasis nog maar 3,4 millimeter – het dikkere gedeelte met daaronder de hardware neemt een derde deel van de behuizing in beslag, waardoor je hem aan de zijkant goed kunt vastpakken. Het zwaartepunt van het sowieso al zeer lichte apparaat (135 gram) komt daardoor meer aan de rand te liggen. De twee hardwareknoppen voor het bladeren zijn goed voelbaar. Je hoeft ze niet eerst te zoeken als de reader wegglijdt of als je het apparaat anders vastpakt.
Dat alles zorgt ervoor dat geen enkele andere e-reader zo goed in de hand ligt als de Kindle Oasis – of je hem nu met je rechter- of linkerhand vast hebt. Als je het apparaat draait – om hem met je andere hand vast te houden – draait het scherm door de acceleratiesensor en de instelbare toetsenbordindeling mee.
De e-reader maakt al met al een stabiele en goed afgewerkte indruk. We hebben behoorlijk zitten wringen aan de met metaal verstevigde kunststof behuizing, maar het apparaat gaf geen krimp.
Niet zonder accuhoes
Doordat de behuizing radicaal kleiner is geworden, is er nog amper ruimte voor een goede accu. En dus is het leesplezier van korte duur: als de verlichting en draadloze verbinding uitgeschakeld zijn, houdt de reader het bij twee keer per minuut bladeren een kleine 17 uur vol. Met een matige verlichting (50 cd/m2) slechts 6 uur. Ter vergelijking: de andere door ons geteste Kindles werkten zonder verlichting tussen de 50 en 80 uur – en met verlichting 22 tot 28 uur.
Daarom krijg je bij de Oasis een hoes waarin een tweede en duidelijke grotere accu zit. Magneten houden de hoes op zijn plek. Je hoeft niet veel kracht te gebruiken om hem te verwijderen. Als je de lege reader in de hoes steekt, wordt het apparaat in nog geen twee uur tijd opgeladen. De extra accu kan de reader ongeveer vijf keer volledig opladen. De hoes kan daarbij permanent op het apparaat blijven zitten en de accu van de reader zelf op peil houden.
Met verlichting konden we de combinatie ruim 30 uur gebruiken, zonder zo’n 105 uur. De Oasis wordt met de cover wel wat zwaarder en dikker: circa 240 gram zwaar en 10 millimeter dik – duidelijk meer dan andere readers zonder hoes. De hoes zelf heeft geen usb-aansluiting en moet dus steeds in combinatie met het basisapparaat opgeladen worden. De hoes ziet er mooi uit. De bovenkant is van zwart, rood of bruin leer. Met name de bruine variant met goede grip bevalt goed. Alle drie de versies laten overigens een deel van de achterkant en drie randen vrij. De voorkant heeft aan de binnenzijde een viltlaag. Je opent de hoes daardoor als een boek en je kunt hem compleet openklappen.
De hoogwaardige accuhoes speelt ook een rol bij de relatief hoge totaalprijs. Inclusief hoes kost de Kindle Oasis minstens 290 euro. Voor 60 euro meer heb je de 3Gversie die wereldwijd gratis toegang biedt tot de boekwinkel van Amazon. De apparaten worden voor Nederland verkocht via Amazon Duitsland.
Heldere schermverlichting
Het E-Ink-display is met 300 dpi (1080 × 1440 pixels) zeer scherp en komt overeen met de displays van de zustermodellen Voyage en Paperwhite 2015. Er zijn geen lelijke randen aan de letters en tekens. Het contrast met verlichting ligt met 17:1 op het niveau van de Paperwhite, maar is minder dan dat van de Voyage en de modellen van Tolino.
De achtergrondverlichting is door Amazon onder handen genomen en levert met 10 leds nu 160 cd/m2. Zoveel licht kwam er nog nooit van een e-reader af. Je kunt de leds met het blote oog nog zien door een lichte schaduwvorming. Enkele kopers maakten overigens melding van productiefouten en zichtbare lichtkringen – net als bij de oudere readers. De verlichting van het door ons geteste apparaat was echter heel gelijkmatig.
Helaas is de handige automatische helderheidsaanpassing van andere modellen geschrapt. Als je bij het lezen ‘s avonds in bed niet verblind wilt worden, kun je de helderheid alleen in het menu aanpassen. Je kunt er dan ook meteen voor kiezen om de verlichting helemaal uit te zetten.
Het apparaat heeft een interne opslag van 4 GB, een kleine 3 GB daarvan is beschikbaar voor de gebruiker. De interface en het capacitieve touchscreen reageren voor een e-reader vrij snel. De wifi-module ondersteunt wifi-n, maar geen 5GHz-netwerken. De letters zijn erg fijn: door de beperkte afstand tussen problematische letterparen (kerning), een gelijkmatige woordafstand en het afbreken van lettergrepen zien de meeste e-books er nagenoeg uit als een gedrukt boek. Nieuw is het schreefloze font Amazon Ember als aanvulling op het standaardlettertype Bookerly.
De sterke binding met Amazons ecosysteem is natuurlijk geen verrassing. Alleen Amazons eigen DRM-formaat wordt ondersteund. Je kunt wel e-books zonder kopieerbeveiliging in PDF, AZW of Mobi via usb op de reader zetten. Ook is het mogelijk Office-documenten via Amazon te converteren en per e-mail naar de reader te sturen.
Conclusie
De Kindle Oasis is een fascinerend apparaat. De e-reader zorgt door het aparte design voor variatie onder de veelal hetzelfde uitziende apparaten. De asymmetrische lay-out is handig, de reader ligt goed in de hand en door de compacte afmetingen is hij geen grote belasting als je onderweg bent. Ook de software is in orde.
Door de vermageringskuur is de accuduur echter opvallend kort. Zonder hoes red je het gemiddeld net tot de aankomst op je vakantiebestemming. Neem je de Oasis in je bagage nee, dan moet je serieus rekening houden met de accuduur – iets wat bij e-readers altijd overbodig was. Ook de fraaie en handige cover zorgt voor nadelen. Veel mensen zullen de accuhoes gemakshalve waarschijnlijk vaker dan nodig aan het apparaat laten. De combinatie is echter zwaarder dan veel traditionele readers zonder hoes. Bovendien is de nieuwe Kindle met 290 euro erg duur – zelfs als je de hoes erbij krijgt. De hoogwaardigere readers van Amazon, Tolino en Kobo hebben vergelijkbare hardware en zijn duidelijk goedkoper. Ook houden ze het zonder hoes langer vol.