TrID bestandstype-herkenner

Noud van Kruysbergen
0

Met TrID kun je betrouwbaar achterhalen wat voor type een onbekend bestand is. Daarbij wordt niet gekeken naar de naam, maar naar de inhoud.

Recoverytools kunnen met een beetje geluk bestanden weer tevoorschijn toveren die je per ongeluk verwijderd hebt. Daarbij gaat dan wel vaak de originele bestandsnaam verloren en daarmee ook de extensie waaraan je kunt herkennen om wat voor type bestand het gaat.

Op inhoud vergelijken

In dat soort gevallen is TrID een handige tool: het programma vergelijkt de inhoud van onbekende bestanden met meer dan 10.500 sjablonen, die elk één bestandstype identificeren. Voor de beste matches krijg je dan in procenten te zien hoe waarschijnlijk jouw bestand van dat type is.

TrID is beschikbaar als een consoleprogramma voor Windows en Linux. Daarnaast is er een versie met de naam TrIDNET, die een grafische interface heeft en daar het .NETframework voor gebruikt. De bestandstypedefinities worden apart gedownload.

Die verzameling wordt namelijk continu uitgebreid en beheerd en is onafhankelijk van het eigenlijke programma bij te werken. Als je TrID wilt uitbreiden met eigen bestandstypen, moet je daar de tool TrIDScan voor gebruiken.

Die voed je met een paar bestanden van dat type en het resulterende sjabloonbestand in XMLformaat stuur je naar TrIDontwikkelaar Marco Pontello.

trID

Bestandstype-herkenner
ProducentMarco Pontello
SysteemeisenWindows, Linux
Prijsgratis voor privégebruik

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Gedetailleerde informatie over mediabestanden

Bij het afspelen van muziekbestanden of het bekijken van foto's of video's op de Raspberry Pi kan het nodig zijn om bijvoorbeeld bij problemen de eige...

macOS High Sierra: nieuwe bestandssysteem APFS verplicht

Apple-gebruikers krijgen in de definitieve versie van High Sierra tijdens het installeren geen keus: de systeemschijf van hun computer zal van HFS+ na...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er