Samsung SmartThings getest: smarthome hub en platform

Daniel Dupré
0

Samsung betreedt met een eigen automatiseringsplatform de smarthome-markt. Onder de naam SmartThings worden een aantal slimme producten uitgebracht waar je via Zigbee, Z-Wave en IP goed mee uit de voeten kunt. We bekijken de smarthome hub en het platform van Samsung voor automatiseren van je huis.

In het SmartThings-aanbod zitten een hub, diverse sensoren en natuurlijk slimme stopcontacten, die je centraal vanuit de SmartThings-app aanstuurt. Samsung biedt de producten niet expliciet aan op de Nederlandse of Belgische markt, maar ze zijn via internatio­nale webaanbieders zoals Amazon al wel verkrijgbaar. De app is ook beschikbaar. We hebben enkele producten in huis gehaald om te kijken hoe ze in de praktijk werken.

Samsung SmartThings smarthome hub platform review test

Breed platform

SmartThings is in essentie een cloud­service voor smarthome-technologie. Met een app stuur je commando’s via de cloud naar de individuele apparaten en groepen en sla je regels voor automatische processen op. Naast een cloud-account heb je de bijbehorende SmartThings-hub nodig. Die maakt verbinding met internet en kan apparaten aansturen via IP of de draadloze standaarden Z-Wave en Zigbee. De hub ziet er elegant uit en is goed afgewerkt. Deze 3e versie van de hub heeft behalve een bedrade netwerkaansluiting ook wifi aan boord, in tegenstelling tot de oudere SmartThings Hub V2.

Samsung leunt daarbij stevig op de huidige Zigbee-versie 3.0 en benadrukt dat de hub ook componenten van derden kan voorzien van nieuwe firmware-updates – ­althans in theorie. Fabrikanten zoals Innr en Ikea zouden hun bestanden en code daar openbaar voor beschikbaar moeten stellen, zodat Samsung ze kan overnemen. Tijdens de test konden we nog geen onderdelen van derden updaten.

App en apparatuur

De app geeft een overzicht van de op dit moment ongeveer 860 ondersteunde producten – op het eerste gezicht een weelderige selectie. Bij nader inzien blijkt dat tegen te vallen, want het leeuwendeel is afkomstig van Samsung zelf.

Klassieke smarthome-accessoires zijn veel beperkter vertegenwoordigd. Veel van de genoemde partners zijn niet eens actief in Europa. Een positieve uitzondering zijn slimme lampen, waarbij Philips Hue, Ikea, Lifx, Nanoleaf en andere populaire alter­natieven ruim vertegenwoordigd zijn. De compatibiliteit van een merk betekent echter nog niet dat alle producten van dat merk compatibel zijn. Dat moet dan nog blijken in het apparatenoverzicht.

Samsung wil onder de eigen merknaam het systeem aanvullen met diverse ZigBee-sensoren, zoals een bewegingsmelder, zendknop, waterlekkagesensor en raam- en deurcontactsensor, en een slim stopcontact. Die zien er net als de hub solide uit en bieden enkele extra’s: elk model kan de kamertemperatuur meten, het stopcontact registreert ook het energieverbruik en de contactsensor bepaalt via trillingen of er iemand aanklopt.

Gebruiksgemak

Via de SmartThings-app richt je het systeem snel in. Je hebt een SmartThings- of Samsung-account nodig. Hoe je producten van derden integreert, hangt af van de fabrikant. SmartThings detecteert de draadloze luidsprekers van Sonos en ZigBee-lampen automatisch in de koppelingsmodus.

De app sorteert alle apparaten overzichtelijk in grote tegels met een pictogram in de rechterbovenhoek dat dan als aan-uit­schakelaar dient. Via een tik op de tegel kun je bijvoorbeeld een tijdschema maken of de helderheid van een lamp instellen.

Samsung SmartThings heeft potentie, vooral door de erg gelikte gebruikers­interface. Maar een smarthome-systeem staat en valt met de componenten die het ondersteunt. Wat dat betreft wil Samsung nog te veel zichzelf bedruipen.

(Berti Kolbow-Lehnradt en Daniel Dupré, c’t magazine)

SmartThings

Smarthome-platform en hub
FabrikantSamsung, www.samsung.com/nl
Draadloze standaardenZigbee, Z-Wave, wifi
AppAndroid, iOS, Tizen
Shoplink en prijsSmartThings hub, circa € 90

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er