Voeding be quiet! Pure Power 11 FM 850W – review

Daniel Dupré
0

Onderdelenfabrikant be quiet heeft zijn serie Pure Power 11 FM pc-voedingen uitgebreid met een volledig modulair 850watt-model voeding. Daarbij maakt het bedrijf zijn naam wederom waar met een voeding die je systeem nauwelijks hoorbaar van de benodigde energie voorziet.

Als je een nieuwe pc samenstelt zal de voeding niet het eerste onderdeel zijn waar je alle reviews en specificaties van uitpluist. Toch zullen het nieuwe moederbord, de processor, grafische kaart en de overige onderdelen betrouwbaar en stil van genoeg energie moeten worden voorzien.


Voeding be quiet


Oude voeding vervangen

Je hebt misschien nog een voeding van je oude pc liggen die je zou kunnen gebruiken, maar in het algemeen is het raadzaam om als je toch al bezig bent ook meteen een nieuwe voeding te kopen. Die hoeft niet te veel te kosten, en hoewel een voeding zijn werk moeiteloos en ongemerkt jarenlang doet, kan hij ook defect raken.

Dat gebeurt altijd op momenten dat je dat slecht kunt gebruiken en met een beetje pech zul je je systeem weer grotendeels uit elkaar moeten schroeven om de nieuwe voeding in te bouwen en alle kabels aan te sluiten – en hopelijk zonder dataverlies.


Krijg gratis meer reviews en praktische tips over zelfbouw!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


be quiet is efficiënte voeding, weinig warmte

De Pure Power 11 FM 850W heeft een Gold 80Plus-certificering, en de voeding haalt volgens de specificaties van be quiet een efficiëntie van 91,1% bij 20% belasting, 93,3% bij 50% belasting en 91,2% wanneer de voeding 100% belast wordt.

Met dergelijke efficiëntiewaarden wordt er minder energie omgezet in warmte, wat betekent dat er niet veel warmte hoeft te worden afgevoerd. In zoverre dat wel moet gebeuren, wordt dat verzorgd door een ­stille 120mm SilentWings-ventilator van be ­quiet.

Die blijft tot 50% belasting onder de 10 dBA, pas wanneer het systeem zwaarder belast wordt moet de ventilator harder werken en zal hij volgens de specificaties tot maximaal 25,9 dBA aan geluid produceren bij maxi­male belasting.

De voeding is volledig modulair – wat wordt aangeduid door de FM in de naam. Dat is handig, omdat je dan alleen de kabels in je kast hebt liggen die je ook nodig hebt.

Meer over voedingen:

Alle kabels die elk systeem nodig heeft worden sowieso meegeleverd en er worden genoeg extra kabels meegeleverd voor de meeste gangbare gebruiksscenario’s.

Aansluitingen

Je kunt bijvoorbeeld tot maximaal 10 SATA-apparaten aansluiten en als je bijzonder retro bezig bent, wordt er zelfs een FDD-kabeltje meegeleverd voor een floppydrive.

Conclusie Voeding be quiet!

De be quiet Pure Power 11 FM 850W is een prima voeding die geschikt is voor zwaardere systemen die bij tijd en wijle veel van een voeding eisen.
De straatprijs van gemiddeld 140 euro is wat aan de hoge kant, maar mogelijk zal die prijs nog wat dalen wanneer de voeding wat langer op de markt is.

Pluspunten

  • stil
  • modulair

Minpunten

  • redelijk aan de prijs

Voeding be quiet! Pure Power 11 FM 850W

bequiet.com
vermogen / piekbelasting850 / 900 watt
energieverbruik stand-by<0,1W
efficiëntie80 Plus Gold
voedingsconnectorsATX, P8, P4+4, PCIe 6+2 (4), SATA (10), Molex 4-pins (2), FDD (1)
Bekijk het product€ 140

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Daniel Dupré, en verscheen eerder in c’t 4, 2022, p22)

Lees meer reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Pc voeding van 500 watt – zes stille en efficiënte modellen getest

We testen zes stille en efficiente modellen pc voeding (psu) van 500 watt vanaf 60 euro. Metingen brengen enkele verschillen en zwakke punten aan het ...

Stille voeding van be quiet! – Pure Power 11 FM 750W – review

De stille voeding Pure Power 11 FM van be quiet doet zijn werk uitstekend, doet zijn naam eer aan en is een schappelijk geprijsde aanrader.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er