Pc voeding 750 watt – hoe goed zijn de 6 geteste voedingen?

Noud van Kruysbergen
0

Heb je een pc voeding van 750 watt nodig voor jouw systeem en wat is dan een goede en efficiënte voeding? We testen zes 750W-voedingen om te zien hoe ze presteren bij zware én bij lichte belasting.  Bekijk welke voeding voor jou geschikt is.

Een high-end grafische kaart zoals de Nvidia RTX 3090 verbruikt 360 watt onder belasting met pieken boven de 500 watt. Samen met andere componenten is een pc voeding van 750 watt voor je game-pc dus niet overdreven.

Maar in ruststand verbruikt die game-pc misschien maar 30 watt, dus het is fijn als je pc voeding ook bij lage belasting efficiënt is. Een efficiënte voeding kan bovendien ook stiller zijn.

Pc voeding 750 watt – hoe efficiënt zijn de geteste voedingen?

In onderstaande tabel zie je voor de zes ATX-voedingen van 750 watt het energieverlies en de geluidsproductie bij verschillende belastingen. Als de pc ook veel wordt gebruikt met lichte belasting is de beste voeding voor jou misschien wel degene die dan het minste lawaai maakt of het zuinigst is.

pc voeding 750 watt test geluid en verlies bij verschillende belastingen tabel

Klik op de tabel voor een vergroting, inclusief meer test gegevens van de voedingen (in pdf-formaat).

  • Hieronder lees je de plus- en minpunten van de afzonderlijke 750 watt voedingen.
  • Helemaal onderaan vind je een tabel met alle testresultaten en de conclusie.

Ontvang gratis informatie en tips voor pc voedingen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Testresultaten Asus TUF-Gaming-750B - niet modulair

De TUF-Gaming is de enige geteste voeding met permanent aangesloten kabels. Asus heeft de kabelbomen omhuld met zwarte stof, maar niet gebruikte stroomkabels moeten goed worden opgeborgen in de behuizing met de bijgeleverde klittenband-straps, zodat ze de luchtstroom niet belemmeren. Hoewel de voeding zichzelf slechts aanprijst als 80-Plus Bronze, haalde hij bij de test een efficiëntie van 90 procent bij 150 en 375 watt.

Asus TUF-Gaming-750B voeding review

Het testexemplaar viel op door een irritante spoelgefluit dat zelfs op stand-by hoorbaar was wanneer alles stil zou moeten zijn. Asus claimt condensatoren van hoge kwaliteit te gebruiken volgens militaire normen, maar geeft slechts zes jaar garantie – anderen geven er tien.

Plus-/minpunten

+ efficiëntie gemiddelde belasting
+/ vaste bekabeling
spoelgefluit

Bekijk dit product

Testresultaten Corsair RM750x - mooi design

De kabelbomen van de volledig modulaire RM750x voor het moederbord, de cpu en de extra voeding voor de grafische kaart zijn omhuld met chique zwarte stof. Hij is zeer geschikt voor glazen gaming-pc’s, en er is ook een versie met witte behuizing en kabels verkrijgbaar. De fabrikant claimt een rendement van meer dan 90%, hetgeen onze metingen grotendeels bevestigen – alleen bij volledige belasting zakte het net onder die grens. Het rendement van meer dan 80 procent bij 30 watt is prijzenswaardig.

Corsair RM750x test voeding

Bij de test viel de RM750x op door zijn zeer geringe Hold-Up-tijd op stand-by van 0,3 seconden – alle andere voedingen haalden meer dan tien seconden. Dat zou echter alleen relevant moeten zijn bij de Suspend-to-RAM-modus.

Plus-/minpunten

+ hoge efficiëntie bij 30 watt
lage Hold-Up-time op stand-by
duur

Bekijk dit product

Testresultaten Enermax MarbleBron 750W - goedkope optie

De MarbleBron 750W is met zijn 95 euro de goedkoopste voeding in deze test. Als je niet terugschrikt voor de nadelen van volledig modulaire modellen (extra insteekcontacten betekenen extra potentiële foutbronnen), heb je met het gedeeltelijk modulaire Enermax-apparaat een goed compromis te pakken: de voedingslijnen naar het moederbord en de ATX-cpu-aansluitingen zijn vast gemonteerd, de PCIe-leidingen en de SATA-kabels kunnen worden verwijderd als ze niet nodig zijn.

Enermax MarbleBron 750W voeding testresultaten

Bij de Hold-Up-test voldeed de voeding niet helemaal aan de ATX-specificatie voor 12 volt, en de ventilator werd erg luid onder volle belasting. Bij de piekstroomtest van 2 kilovolt viel hij uit, maar kon weer worden opgestart.

Plus-/minpunten

+ goedkoop
te lage Hold-Up-tijd 12V
veel herrie onder belasting

Bekijk dit product

Testresultaten MSI MPG A750GF - volledig modulair

Bij de MPG A750GF kunnen alle kabel­bomen worden verwijderd wanneer ze niet nodig zijn (volledig modulair). De zwarte kabels zitten niet in een huls van gewoven textiel zoals bij de voedingen van Asus en Corsair.

MSI MPG A750GF PSU voeding test

Technisch gezien slaat de MSI-voeding echter een goed figuur: bij 20 en 50 procent belasting haalt hij een efficiëntie van meer dan 90 procent, bij lage belasting (30 watt) is dat nog een respectabele 77 procent. Het is de enige voeding met vier afzonderlijke sub-rails voor 12 volt (multi-rail).

De grote ventilator is alleen luid bij volle belasting. De A750GF wordt verkocht voor zo’n 100 euro, waarmee het de goedkoopste voeding in de test is die tien jaar garantie geeft.

Plus-/minpunten

+ ook bij volledige belasting stil
+ efficiëntie vanaf 20 procent belasting
+ / ventilatormodus schakelbaar

Bekijk dit product

Testresultaten Seasonic Focus PX 750W - 80-Plus Platinum voeding

De volledig modulaire Focus PX 750W is een van de twee testvoedingen die voorzien is van een 80-Plus Platinum-logo. Aangezien dat werd gemeten met een primaire spanning van 115-volt, zijn de specificaties dezelfde als 80-Plus Gold voor 230 volt. Bij de test haalde hij een efficiëntie van meer dan 90 procent vanaf 20 procent belasting, en was hij de enige voeding die dat zelfs bij volledige belasting haalde.

Seasonic Focus PX 750W voeding voor pc getest

Voor de ventilatorregeling zit er een schakelaar op de Seasonic-voeding die de ventilator stopt in het onderste belastingbereik. We konden geen hoor­bare verschillen waarnemen – de ventilator blijft zeer stil, zelfs bij volle belasting.

Alleen de kabel voor het moederbord is omwikkeld met vezelstof.

Plus-/minpunten

+ niet duur en 10 jaar garantie
+ goede efficiëntie
herrie bij volledige belasting

Bekijk dit product

Testresultaten Thermaltake Toughpower PF1 - bijzonder testgedrag

Net als de Seasonic-voeding is ook de Toughpower PF1 voorzien van een 80-Plus Platinum-logo. Bij de efficiëntietest kwam hij slechts 0,1 procent tekort voor de 90%-grens bij volle belasting. Anderzijds haalde hij een zeer goede efficiëntie van 81,7 procent bij de 30W-test. Het gedrag van de ventilator kan worden geschakeld met de extra schakelaar op de voeding, hij stopt dan bij lage belasting. Dat heeft geen hoorbaar effect op het geluid dat van de voeding afkomt. Alleen bij volle belasting wordt de ventilator hoorbaar.

Thermaltake Toughpower PF1 PSU test

Hoewel de Toughpower PF1 de Burst-Surge-test overleefde, trok hij de aandacht door zijn onconventionele gedrag: hij schakelde zichzelf bij elke test uit.

Plus-/minpunten

+ hoge efficiëntie bij 30 watt
schakelt uit bij overspanningen
duur

Bekijk dit product

Bekijk gegevens en testresultaten van alle 750W-voedingen

Klik op onderstaande afbeelding voor de complete tabel met testresultaten en gegevens (in pdf-formaat) van de 750W-voedingen.

bekijk alle testresultaten en gegevens voor pc voeding 750 watt

Conclusie test voedingen 750W

Goed nieuws: de 750W-voedingen in deze test werken niet alleen zeer efficiënt bij hoge belastingen, maar ook bij zeer lage belastingen wanneer de pc niet veel te doen heeft. De Corsair RM750x 2021 en Thermaltake Toughpower PF1 behaalden zelfs een efficiëntie van meer dan 80 procent bij 30 watt.

Wanneer kies je nu welke pc voeding van 750 watt? De goedkoopste, de Enermax MarbleBron 750W is met zijn prijs van 95 euro scherp geprijsd, maar die fabrikant biedt slechts drie jaar garantie. Dat lijkt ons besparen op de verkeerde plek als je een goedkope krachtige voeding zoekt.

  • De MSI MPG A750GF is slechts 5 euro duurder dan de Enermax. Hij werkt niet alleen iets efficiënter, maar scoort ook beter op het gebied van storingsgevoeligheid. MSI geeft tien jaar garantie, wat duidt op een groot vertrouwen in de duurzaamheid van de eigen producten.
  • Als je een chique gaming-computer wilt samenstellen met de bijbehorende looks, dan kun je het beste voor een Corsair RM750x gaan, die zowel visueel een goed figuur slaat als wat de efficiëntie betreft – vooral bij lage vermogensniveaus van 30 watt en in het gemiddelde vermogensbereik, die zeer gebruikelijk zijn in een gaming-­computer. De hoge prijs is gerechtvaardigd voor een betrouwbare en duurzame (10 jaar garantie) ­voeding.

Heb je een middenklasse grafische kaart, dan kan 500 watt genoeg zijn. Kijk dan bij de test van 500 watt pc voedingen.

Check bij een voeding ook welke aansluitingen die biedt, of je daar genoeg aan hebt en hoe lang de kabels zijn.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Rudolf Opitz en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 1-2/2022, p. 66)

Uitgebreide reviews van voedingen en andere hardware vind je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

HomeWizard Energy Display review: snel en simpel inzicht in je verbruik

Het monitoren van je energieverbruik wordt pas echt inzichtelijk als je daar meteen inzage in hebt. Het Energy Display toont je alle relevante gegeven...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er