3D-printer Renkforce RF500 – korte test

Marco den Teuling
0

3D-printer printen bouwpakket G-code Conrad Renkforce RF500Een 3D-printer zelf in elkaar zetten is niet voor iedereen weggelegd. De Renkforce RF500 3D-printer van elektronicashop Conrad is er als zelfbouwpakket of als kant-en-klaar product. Het apparaat doet zeer nauwkeurig zijn werk en is ook nog eens uitbreidbaar.

Deze 3D-printer wordt door Conrad onder het eigen merk Renkforce uitgebracht. Hij is leverbaar in twee varianten: als bouwpakket en als ‘kant-en-klaar’ product met gesloten behuizing voor 1000 euro. In de prijs voor het bouwpakket zit geen verwarmd printbed, dat kost 140 euro extra. De metalen ombouw kost 120 euro. Daarnaast heeft Conrad een hoogte-uitbreiding waarmee de printhoogte voor objecten van maximaal 17 naar 50 centimeter vergroot wordt.

De eerste printlaag hecht zonder hechtfolie niet op het aluminium printbed. Het opwarmen van het printbed duurt ruim 2,5 minuut. En je bent nog eens zoveel tijd kwijt voordat de extruder op temperatuur is. Dit komt omdat printers met G-code-aansturing, zoals de RF500, beide elementen niet tegelijk kunnen opwarmen. Ook bij het printen is de RF500 niet de vlotste. Hij deed 45 minuten over het c’t-logo.

Door zijn verfijnde techniek levert de RF500 uitgesproken nauwkeurige printresultaten. Vooral de zijkanten zijn erg mooi vlak. De firmware is opensource en werkt met instructies in G-code, zodat je kunt printen met gratis software als Cura of Repetier-Host.

De RF500 is als bouwpakket interessant voor wie de printer wil uitbreiden en aanpassen, maar wel prijs stelt op een hoge printkwaliteit. De prijs van 700 euro daarvoor is fors. Het printoppervlak is voor veel toepassingen groot genoeg en wat kwaliteit betreft kan de RF500 wedijveren met duurdere modellen.

3D-printer AanbiederConrad, www.conrad.nlMaximale objectafmetingen 21 × 14 × 17 cm (standaard)Diameter filament / nozzle1,75 mm / 0,4 mmAansluitingenUSB, SDHCShoplinks en prijzenkant-en-klaar gemonteerd, circa € 1000zelfbouwpakket, circa € 700

Renkforce RF500

 

Meer over

3D-printen

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er