HP Pavilion Plus 14 review: zakelijke laptop met fraai oled-scherm

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de HP Pavilion Plus (14-ew0035nd). Deze uitvoering is uitgerust met een Intel-processor, geïntegreerde Iris Xe graphics en een oled-scherm. Dat oled-scherm wordt op een vrij bijzondere manier ingezet bij videobellen. Een andere blikvanger bij deze laptop is de zeer goede webcam.

  Design

  De Pavilion Plus is een laptop volgens het huidige HP-ontwerp: veel zilvergrijs, gerecyled plastic en een klep met gerecyled aluminium en gestyleerd HP-logo. De 14inch-laptop is vrij compact en dankzij de gebruikte materialen 1,38 kg licht. De bijgeleverde 65W-lader met USB-C is niet plat maar vrij compact (9 × 5 × 2,9 cm).

  Opladen kan via elk van de twee USB-C-aansluitingen aan de rechterzijde, die ook data en beeld kunnen leveren. Eentje daarvan biedt USB 3.2 Gen 2×2, de ander (met het bliksemsymbool) Thunderbolt. Verder vind je rechts HDMI 2.1 en USB-A en links nogmaals USB-A en een audiojack.

  De snelheden van de A-poorten zijn netjes aangegeven met kleine cijfers (rechts 10, links 5 Gbit/s). Het toetsenbord typt redelijk, al zijn de Esc- en Del-toets nogal klein in de bovenste rij functietoetsen gepropt. Er is toetsenbordverlichting aanwezig met twee helderheidsstanden.

  Scherm

  Blikvanger is het 14-inch oled-scherm met 2880 × 1800 resolutie en praktische 16:10 beeldverhouding. Zoals gebruikelijk bij oled spatten de kleuren van het scherm en is zwart ook echt zwart. Bij zwarte beelden vallen spiegelingen echter ook goed op. Het scherm kan behoorlijk helder (tot 400 cd/m2) en ondersteunt Windows’ HDR-modus (alleen aangesloten aan de lader).

  Het wordt ook ingezet als verlichting bij videobellen: als je de camera inschakelt verschijnt automatisch een pop-up voor HP Enhanced Lighting, een app die een overlay met ring-verlichting op het scherm toont. Echt handig vonden we dat niet, omdat de (weliswaar aanpasbare) overlay in de weg zit van andere dingen die je tijdens videobellen wilt zien, zoals je gesprekspartner(s), bedieningsknoppen of gedeelde inhoud. Je kunt de pop-up permanent uitschakelen.

  Webcam

  De ingebouwde True Vision 5MP-camera ondersteunt Windows Hello voor makkelijk inloggen met gezichtsherkenning en heeft eigenlijk ook geen Enhanced Lighting nodig. Het beeld is scherp (tot 1440p met 30 fps) en helder.

  Via de app myHP kun je bovendien verbeteringen voor de camera activeren, zoals voor weinig licht of ‘Automatisch frame’ om je gezicht te volgen als je beweegt. Selecteer je in een app zoals Teams niet de Vision 5MP, maar de HP Enhanced Camera, dan worden de ingestelde verbeteringen automatisch toegepast.

  PRestaties

  De laptop (model ew0035nd) biedt verder voldoende prestaties voor alle gangbare taken, dankzij de Core i7-1355U met 16 GB RAM en een vlotte NVMe-ssd van 1 TB. Wi-Fi 6E (Intel AX211) en Bluetooth 5.3 completeren de uitrusting.

  Voor gamen is de laptop niet geschikt, ook al biedt het scherm tot 120 Hz verversingsfrequentie. De verversingsfrequentie staat standaard op 60-120Hz adaptief en zorgt ook in andere toepassingen dan gamen voor prettig soepel scrollen en een rustig beeld.

   

  Geluid & accuduur

  Een ventilatierooster vind je alleen aan de onderzijde, net als twee grilles voor de ingebouwde speakers. Die doen het aardig voor laptopspeakers, maar de ‘Imax Enhanced’ kreet op een van de opgeplakte stickers klinkt beter dan het geluid kan waarmaken.

  Tijdens zware belasting blijft de laptop vrij stil en kun je hem qua warmte op schoot houden. De low voltage U-processor en het oled-scherm zorgen voor een redelijke accuduur, al neemt die snel af als je de helderheid opschroeft.

  Bloatware en andere software

  Behalve het al genoemde myHP en Enhanced Lighting levert HP nog wat tools mee en wat McAfee-soft ware. Andere bloatware en ‘aanbiedingen’ zitten standaard ingebakken in Windows 11 Home. Al met al is deze Pavilion Plus 14 een laptop zonder echt zwakke punten en met een uitstekende camera en scherm.

  Er zijn goedkopere oled-laptops maar die zijn qua specificaties of totaalpakket vaak minder. Zoek je een model met hoge schermresolutie en goede camera, dan is deze HP een interessante optie. Het gelijknamige model met AMD-processor (model ey0025nd) is ruim 100 euro goedkoper, maar heeft geen oledscherm.

  Conclusie HP Pavilion Plus 14 review

  Al met al is deze Pavilion Plus 14 een laptop zonder echt zwakke punten en met een uitstekende camera en scherm. Er zijn goedkopere oled-laptops maar die zijn qua specificaties of totaalpakket vaak minder.

  HP Pavilion Plus 14 review: plus- en minpunten

  + Fraai oled-scherm
  + Goede webcam, mét Windows Hello
  Schermspiegelingen (met name bij zwart)

  HP Pavilion Plus 14 specificaties

  FabrikantHP
  ProcessorIntel Core i7-1355U

  Werkgeheugen

  16 GB LPDDR5X

  Display

  14-inch oled, 2880 × 1800, 60-120 Hz

  Aansluitingen

  2 × USB-C, 2 × USB-A, HDMI, audio

  Afmetingen

  22,7 × 31,4 × 1,9 cm

  Gewicht

  1,38 kg

  Shoplink en prijsMegekko, circa 1099 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  HPlaptop

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er